NieuwNieuws Beta

Tech & Gaming

'Wo2-toneelstukjes' op TikTok leiden tot woede en walging

De creators zouden likes willen binnenharken met het oorlogsleed van de overlevenden

Een groep Amerikaanse TikTokkers heeft zich de woede op de hals van het hele internet gehaald omdat ze het leed uit de jaren '40-'45 zouden gebruiken om likes te scoren. Op het populaire platform verschenen video's van de jonge gebruikers die deden alsof ze vanuit de hemel vertelden over hoe ze tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

In sommige gevallen zijn archiefbeelden of make-up gebruikt om de 'act' geloofwaardiger te krijgen. Anderen playbacken popnummers, verzonnen complete achtergrondverhalen of hadden zichzelf gedecoreerd met een identificatienummer of ster. In meerdere filmpjes telt een aftelklok af naar het moment dat zij zogenaamd kwamen te overlijden.

Het Holocaust Museum laat in een reactie aan Insider weten absoluut niet te spreken te zijn over het gedrag van de tieners die van deze gebeurtenis een sociale media-spelletje zouden maken.

"Het op deze triviale wijze imiteren van ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog is voor de overlevenden heel kwetsend. Bovendien staat dit niet in verhouding tot de verschrikkingen die zij wel echt hebben doorgemaakt", aldus directrice Diane Saltzman die als kind zelf gedeporteerd werd.

Educatieve video of exploitatie van ellende

Een 17-jarige creator uit New Jersey die niet bij naam genoemd wilde worden, vertelt aan Insider dat haar filmpje juist bedoeld was om als educatief materiaal voor jongeren te dienen. "Ik vind het belangrijk dat deze verhalen gedeeld blijven worden," aldus de onbekende maakster die benadrukt dat het nooit haar intentie was geweest om anderen te kwetsen.

In haar video, die inmiddels is verwijderd, beschrijft ze hoe ze met haar familie gedeporteerd werd naar een concentratiekamp en hoe ze allemaal omkwamen in een gaskamer. Een Twitteraar verzamelde tientallen van dit soort TikTokfilmpjes. De draad leidde tot een golf van negatieve reacties op het platform en in de Amerikaanse media. 

Van de goede intenties zijn maar weinig mensen boven de twintig overtuigd. Critici beschouwen de trend als zogenaamde 'trauma porn'. Dit is het exploiteren van schokkende gebeurtenissen of andermans leed met als doel om aandacht op sociale media te krijgen of ophef te veroorzaken.

Voor zover bekend hebben er geen Nederlandse gebruikers meegedaan aan deze controversiële TikTok-trend. Het platform zelf heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd.

Nederlander Nick Catsburg wint 24 uur van Nürburgring

Sport

Chaotische race geteisterd door regen

Lees verder

Max verzilvert tweede plek op Sochi, Bottas wint

Sport

Hamilton onschadelijk gemaakt door 10 seconden straf

Lees verder

Gevechten tussen Azerbeidzjan en Armenië uitgebroken

Buitenland

Beschuldigingen over en weer 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Formule 1 past regels aan na Hamiltons BLM-protest

Lees verder

VIDEO - Formule 2-race gestaakt na zware crash

Lees verder

Automobilist rijdt in op cafébezoekers

Lees verder

Londen: Opstootjes met politie bij massaal protest tegen coronaregels

Lees verder

OMG! Bachelorette Gaby Blaaser date weer, maar met wie?

Lees verder

Kersverse DENK-leider Azarkan hoopt op zes zetels

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Video - Magawa de dappere mijnenveger ontvangt medaille

Lees verder

WTF? Politie vindt condoomrecyclingsbedrijf

Lees verder

Zak geld in geheime opslag Pablo Escobar gevonden

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws