NieuwNieuws

Binnenland

Ook Amazon bant Zwarte Piet uit de schappen

Piet krijgt per 1 september de zak van de Amerikaanse webwinkelgigant

Het wordt voor de Zwarte Pieten-fans nog een behoorlijke kluif om dit jaar aan hun artikelen met de gewraakte kindervriend te komen. Het Financieele Dagblad maakte woensdag bekend dat na Bol.com ook de concurrent Amazon niet langer van plan is om artikelen met de controversiële Sinterklaasknecht goed te keuren. 

Vanaf september gaat de Zwarte Piet-ban in. De grootste webwinkel op aarde gaat het assortiment vanaf dan stilzwijgend ontdoen van alle producten waar het onderwerp van de Pietendiscussie op is terug te vinden. In een reactie aan het dagblad laten ze weten dat ze geen expliciete mening hebben over het onderwerp, maar dat externe verkopers zich aan een aantal spelregels dienen te houden.

Zwarte Piet valt volgens de webwinkel onder fenomenen die haat, geweld, raciale, seksuele of religieuze onverdraagzaamheid promoten, aanzetten of verheerlijken, of organisaties die dergelijke opvattingen promoten. Welke punten op deze lijst precies van toepassing zijn op Zwarte Piet, wordt niet duidelijk.

Liefhebbers hebben nog vijf dagen de tijd om iets met een Zwarte Piet erop aan te schaffen bij de koopjeshoek van Jeff Bezos. 

Dag Sinterklaasje met Zwarte Piet

De lijst met bedrijven en winkels die Zwarte Piet de zak hebben gegeven, is in de afgelopen jaren steeds verder aangegroeid. Het discutabele figuur werd onlangs nog door Bol.com, Coolblue en Facebook naar de uitgang gewezen.

Dit gebeurde eerder ook al door onder meer Albert Heijn, Jumbo, HEMA, Blokker, Bijenkorf, Lidl, Dirk van den Broek, RTL, de NPO en de gemeente Almelo. Ondanks de doorgaans wijdverspreide oproepen van pro-pieten om bedrijven die hun held naar de geschiedenisboekjes verwijzen te boycotten, zijn deze firma's op dit moment nog steeds operationeel en in de meeste gevallen winstgevend. 

Het is nog niet bekend of de op handen zijnde boycot van Amazon gevolgen heeft voor het astronomische vermogen van Jeff Bezos. Hij is op dit moment de rijkste persoon op aarde met een geschat vermogen van 196 miljard dollar.

Hieronder staat een vrij willekeurige foto van Sinterklaas op een marineschip.

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: