NieuwNieuws

Algemeen

Coronakaart: is de zomerse pandemiepiek over hoogtepunt heen?

Waar zitten de haarden op dit moment? Check het op de kaart en in de datatabel!

Het aantal nieuwe coronabesmettingen lijkt na een toename begin deze maand een in een impasse gekomen. Dit is vrij goed te zien op de nieuwe weekkaart van Nederland. Waar er tussen 12 en 18 augustus nog 3.346 nieuwe gevallen bij kwamen in ons land, is dit aantal een week later geslonken tot 3.060.

Ook het aantal zeer felle haarden, herkenbaar aan de rode kleuren op de kaart, lijkt te zijn afgenomen. Op dit moment is de enige plaats die boven de 75 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners zit de gemeente Gennep in het noorden van Limburg.

De nummer twee en drie op de coronahaardlijst zijn nog steeds Amsterdam en Rotterdam, maar toch is ook hier het stijgingspercentage nipt afgenomen. Ondanks de daling zitten de grote steden nog wel steeds ruim boven het landelijke moyenne en boven de kritieke 50 per 100.000 grens die in Duitsland wordt gehanteerd als alarmwaarde.

Met de onderstaande schuifkaart is te zien hoe de afgelopen zeven dagen zich verhouden tot de week ervoor. 

Kleinere regionale verschillen

Het eerste element dat direct opvalt is het nagenoeg verdwijnen van de rode kleuren op de kaarten. De haarden in Zandvoort, Delfzijl en Dantumadiel lijken onder controle te zijn. Ook nam het stijgingspercentage voor het hele land iets af en daalde het percentage positieve tests een procentpunt van 3,5 naar 2,5 procent. Hiermee zit Nederland weer onder de 3%-norm die is opgesteld door de WHO.

Is het alleen maar goed nieuws dat de klok slaat? Dat ook weer niet. Gemiddeld genomen nam het aantal besmettingen per gemeente in de afgelopen week nog steeds toe. Ook lijkt de tweedeling tussen een wilde westen en een onbezonnen oosten veel minder prominent geworden te zijn. De daling is het grootst in de Randstad terwijl in provincies als Limburg, Gelderland en Overijssel juist iets meer virusinfecties opdoken.

Op regionaal niveau duiken er een aantal nieuwe haarden op zoals in Harderwijk, Oldenzaal en Wageningen. Toch zijn deze qua felheid niet te vergelijken met de broeinesten van eerder deze maand in Bergen op Zoom, Zandvoort of Dokkum. Hoe fel deze haarden waren, is te zien op de schuifkaarten van begin deze maand.

De provincie Drenthe noteerde in verhouding de minste besmettingen en in Noord-Holland ging het naar verhouding het snelst. Benieuwd naar de situatie bij jou in de gemeente? Check dan de onderstaande datatabel met daarin de week-, vierdagencijfers. Met de trendlijn is te zien of het aantal besmettingen bij jou in de buurt in de lift zit of juist niet.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: