NieuwNieuws

Algemeen

Onderzoek wijst uit: CDA-lijstrekkersstrijd eerlijk verlopen!

Dit concludeert een extern onderzoeksbureau binnen een dag

Zo, dat is snel! In iets meer dan 24 uur nadat het CDA noch bevestigde noch ontkende de lijsttrekkersverkiezing door een extern bureau te laten onderzoeken op onregelmatigheden, presenteert het CDA de conclusies van het rapport al in een persbericht om voor eens en altijd van het gedoe af te zijn.

Wat blijkt? De lijsttrekkersverkiezing tussen Pieter Omtzigt en Hugo de Jonge is wel degelijk zonder 'grove' eigenaardigheden verlopen die impact hadden op de uitslag. Business solutions-bureau CGI, dat blijkbaar een gooi deed naar het wereldrecord onderzoeksrapporten afleveren, heeft hun externe onderzoek vandaag bij het bestuur van het CDA neergelegd.

In het rapport wordt volgens de partij duidelijkheid verschaft over de onduidelijkheden die de kop op staken na de nipte winst van Hugo de Jonge afgelopen maand. Deze conclusies onderschrijven het voorgevoel van het CDA-bestuur op vlekkeloos verlopen race. Zinloos was het externe onderzoek in hun ogen totaal niet. Zij zijn blij dat hiermee antwoorden zijn gekomen op 'relevante vragen' binnen de eigen gelederen en erkennen er nog iets van te hebben opgestoken ook.

Onder meer Mona Keijzer en verliezend kandidaat Pieter Omtzigt zetten vorige week vraagtekens bij het eerlijke verloop van de lijsttrekkersstrijd. Winnaar Hugo de Jonge en het CDA-bestuur herkenden zich echter totaal niet in het geschetste beeld van hun partijgenoten. De bevindingen van CGI moesten definitief een einde maken aan de voortslepende lijstrekkerssoap en dit is ze uitstekend gelukt, meent de partijtop.

Blijdschap om De Jonge's lijsttrekkerschap

Toch bleek er volgens het rapport wel enige haken en ogen aan het stemproces, de software en techniek te zitten. Maar het flitsonderzoek benadrukt dat deze kwetsuren geen invloed hebben gehad op het verloop van de verkiezingen.

Het CDA is blij met het rapport en de uitvoerige analyse van de technologische stemprocessen. Uit de conclusies zullen ze 'lering trekken' om zo in de toekomst interne verkiezingen op een nog minder fraudegevoeligere en veilige wijze te laten verlopen.

Pieter Omtzigt laat in een reactie weten blij te zijn dat het bureau zo snel hun bevindingen kon presenteren. "Goed dat er geen grove onregelmatigheden zijn aangetroffen en de uitslag daarmee nogmaals bevestigd is", aldus de running mate van Hugo de Jonge die na het verschijnen van het rapport zijn tweede plaats definitief lijkt te accepteren.

Dat zijn vrouw Ayfer Koç net als vijf anderen een bevestigingsschermpje te zien kregen met een stem op Hugo de Jonge, is volgens hen een van de 'mysteries van de verkiezingen'. Volgens het onderzoek zou zij per abuis toch op de verkeerde kandidaat gestemd hebben.

Heeft Ayfer Koç op het verkeerde knopje gedrukt? "Jazeker", concludeert het onderzoeksbureau /CGI

Iedereen een pluim van Rutger Ploum!

Ook voorzitter Rutger Ploum is blij met het graafwerk van het onderzoeksbureau. Hij wil het verleden nu laten rusten om zich te focussen op het vele werk dat hen nog in het verschiet ligt in de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van aankomend jaar. "Daar is al onze energie nu op gericht. We gaan samen op weg, met onze lijsttrekker Hugo de Jonge en zijn running mate Pieter Omtzigt," stelt hij.

Politiek commentatoren lijken minder blij te zijn met de conclusies onderzoeksrapport. Van Wouter de Winther van de Telegraaf tot Tom-Jan Meeus van het NRC Handelsblad meent dat de onderzoeksmethode op basis van interviews en de blauwe ogen van een ICT'er die zijn eigen werk beoordeelde wellicht toch nog enige ruimte voor twijfel niet-blije-dingen over laat. 

Lijstrekker Hugo de Jonge was gisteren al overtuigd van zijn zege. En vermoedelijk ook blij. Het is niet bekend waarom het pijlsnelle CGI niet vaker wordt ingehuurd om extern onderzoek te doen. Concurrenten doen hier doorgaans vele malen langer over.

Ondanks het geroezemoes in de wandelgangen en de zure bühne, is de kous wat betreft de christendemocraten hiermee af.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: