Pingu helpt verdwaalde jonge rotspinguïn van eenzaamheid af
Pingu maakt niet alleen jonge mensenkijkertjes blij
Pierre de pinguïn uit Australië is een beetje een pechvogel omdat zijn jaarlijkse rui halverwege stopte is zijn verendek op dit moment niet waterdicht. En een pinguïn zonder waterdichte jas, heeft maar weinig kans op overleven in het wild.
Het dier belandde met zijn lekke buitenlaag in het dierenpark van het Australische Perth waar hij de komende maanden moet aansterken en een herkansing krijgt om zijn rui te volbrengen. Er is echter een probleem: pinguïns zijn zeer sociale dieren die eenzaamheid moeilijk kunnen verdragen én hij kan met deze vacht het water niet in.
Om hem toch een beetje vertier met soortgenoten te geven wordt nu gebruik gemaakt van een iPad. Hierop tonen zijn verzorgers hem onder meer livestreams van pinguïnpopulaties in de dierentuinen van Edinburgh en Kansas. Daarnaast tonen ze hem afleveringen van de populaire animatieserie Pingu die in zijn geheel over pinguïns gaat, meldt Perth Now.
Pierre wordt volgens zijn verzorgers erg vrolijk van het contact met zijn soortgenoten via een scherm. Dit is goed te zien aan het enthousiasme waarmee hij zijn vleugels laat fladderen tijdens het kijken.
Het verhaal gaat onder de video verder.
Social
Het verhaal over een verdwaalde pechvogel
Pierre, die nog geen jaar oud is, heeft een behoorlijk intense periode achter de rug. Hij raakte zijn soortgenoten kwijt en belandde in wateren waar hij helemaal niet thuishoort. Hij zou vanaf de zuidelijke Indische of Atlantische Oceaan helemaal naar het zuidwesten van Australië gezwommen zijn waar hij ernstig verzwakt en vermagerd aanspoelde.
Omdat hij in te warme klimaatzones rondhing, is zijn rui maar deels volbracht. Deze jaarlijkse verenverversing is van levensbelang voor de vogels omdat hierbij een waterdichte laag bij ontstaat. Iets dat voor een pinguïn begrijpelijkerwijs vrij essentieel is. Om deze hydrofobe spiegellaag te krijgen, zijn bepaalde voedingsstoffen noodzakelijk die alleen maar bij elkaar gevist kunnen worden in zijn oorspronkelijke habitat.
In de Australische dierentuin waar hij nu verblijft, is hij in goede handen. Volgens Peter Ricci van de Perth Zoo, moet Pierre in de komende maanden weer op gezond gewicht komen en zijn rui volbrengen. Daarna wordt hij weer uitgezet in het wild.
"Het is een hele coole kleine pinguïn die erg gewend is aan contact met mensen. Hij is de enige rockhopper die we in onze dierentuin hebben. Dus we proberen er alles aan te doen om zijn verblijf hier zo gezellig mogelijk te tot zijn veren weer zijn teruggekomen", aldus Ricci tegen ABC.
Het verhaal gaat onder de Instagram-update verder.
Social
Die soort met de kenmerkende wenkbrauwen
De Noordelijke rotspinguïn behoort tot de meest bedreigde soorten. Geschat wordt dat er nog zo'n 265.000 broedparen op aarde leven in zeer afgelegen gebieden op het zuidelijk halfrond. De vogels hebben een kenmerkende gekleurde kuif boven hun ogen en zijn een stuk kleiner dan hun verre verwanten die normaliter in veel frissere klimaten richting Antarctica vertoeven.
Er bestaan twee populaties van Noordelijke rotspinguïns. 80% van de dieren nestelt zich rond Sint-Helena in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Een kleinere populatie is te vinden rond het onbewoonde vulkanische eiland Saint-Paul in de Indische Oceaan.
Geen enkel Nederlands dierenpark heeft deze soort op hun bewonerslijst staan. Berlin Zoological Garden, Edinburgh Zoo, London Zoo en Tiergarten Shoenbrunn in Wenen zijn de enige plekken in Europa waar deze zeldzame rotspinguïns te bewonderen zijn.
De karakteristieke gele wenkbrauwen zijn bij de jonge Pierre nog niet helemaal ontwikkeld. Hiervoor moet hij eerst nog ouder worden. Over een aantal jaar moet hij er ongeveer zo uitzien.