NieuwNieuws Beta

Sport

Zeven Nederlanders van start in Tour de France 2020

Kwaliteit over kwantiteit 

Laagste aantal Nederlanders sinds 2007

Morgen gaat de Tour de France van start in Nice. Er beginnen zeven Nederlanders aan eerste etappe, het laagste aantal landgenoten sinds 2007. Toch zal dat menig oranje wielerhart niet trager doen kloppen. De Nederlanders die wél aan de start staan van deze uitvoering van la Grand Boucle zijn in staat serieus mee te doen voor het klassement of de dagzeges.

Tom Dumoulin won de Ronde van Italië al eens en Wout Poels was jarenlang een cruciale schakel in de winnende formatie van Team Sky. Bauke Mollema bewees met zijn overwinning in een monument, de Ronde van Lombardije, ook al eens dat hij een grote meneer is in de wielersport. 

Deelnemende Nederlanders

Naast Dumoulin, Poels en Mollema staan verder landgenoten Van Baarle, Gesink, Nieuwenhuis en Bol aan de start. Namen die ontbreken zijn onder andere Kruijswijk, Jakobsen en Groenewegen. De laatstgenoemde twee zijn sprinters van internationaal topniveau. Zij kunnen niet deelnemen als gevolg van hun dramatische valpartij in de Ronde van Polen een paar weken terug, al stond de Tour bij Groenewegen sowieso al niet in de agenda. 

Steven Kruijswijk zou een serieuze kanshebber zijn voor de gele trui. Een valpartij in voorbereidingskoers het Criteriúm Dauphiné gooide echter roet in het eten. Hij moet daardoor de Tour laten schieten. Daardoor wordt een deelname aan de Ronde van Italië wel mogelijk, waardoor Kruijswijk de kans krijgt op revanche. In de Giro van 2016 leek het erop dat hij de eerste Nederlandse winnaar van een grote ronde zou gaan worden sinds Zoetemelk, totdat een dramatische valpartij in de voorlaatste rit in lijn een einde maakte aan die droom. 

Kansen voor onze landgenoten

Vooral voor Dumoulin is het jammer dat er in deze editie van de Tour niet al te veel tijdritkilometers zitten. Dumoulin is een absolute specialist op dat onderdeel, en werd zelfs al eens wereldkampioen. Deze editie bevat slechts een schamele 36 tijdritkilometers in etappe 19. Het gaat ook nog om een klimtijdrit. Hoewel de tijdrit naar La Planche des Belles Filles voor grote verschillen en bovendien spektakel belooft te gaan zorgen, is Dumoulin relatief gezien minder sterk dan op een vlak of licht glooiend parcours. 

Wout Poels kan deze Tour bewijzen dat hij meer is dan alleen een superknecht. Poels speelde een grote rol in de Tourwinsten van Chris Froome en Geraint Thomas. Zelf kopman zijn, al wordt dat kopmanschap gedeeld met Mikel Landa, brengt echter op een andere manier druk met zich mee.  Poels bewees wel al een keer dat hij het in zijn mars heeft. In 2016 won hij al eens klassieker en monument Luik-Bastenaken-Luik.

Mollema lijkt goed uit de coronapauze te zijn gekomen. Dat is maar goed ook, want deze Tour zal vermoedelijk relatief vroeg ontbranden. Waar het gebruikelijk is dat de eerste week amper hoogtemeters bevat, is het dit jaar al in de eerste week klimmen geblazen. Mollema deelt bij Trek-Segafredo het kopmanschap met Richie Porte, in het verleden vaak de onfortuinlijke rivaal van Chris Froome. 

Andere favorieten

Misschien wel de topfavoriet is Primož Roglič. De Sloveen die vorig jaar de Ronde van Spanje op zijn naam schreef, rijdt in dienst rijdt van Lotto-Visma en deelt het kopmanschap met Tom Dumoulin. Als Roglič de zege in de wacht sleept, zit er dus ook een oranje tintje aan dat succes. De kans dat NOS-commentatoren de kijkers zullen wijzen op het superleuke feitje dat hij in een vorig leven schansspringer is geweest, is overigens om en nabij de 100%. 

Een andere favoriet is de winnaar van vorig jaar, Egan Bernal. Het is wel de vraag of de jonge Columbiaan ook zijn mannetje staat als hij niet wordt omringd door teamgenoten die tegelijk ook topfavoriet zijn. Tijdens de Tour van vorig jaar waren namens zijn team ook Thomas en Froome van de partij, waardoor hij relatief in de luwte koerste. Nu zullen alle ogen op hem gericht zijn.

De Franse hoop zal vooral gevestigd zijn op Thibaut Pinot. De attractief koersende Fransman is echter wel een grote pechvogel. Het zou niet voor het eerst zijn dat Pinot een kansrijke positie niet kan verzilveren door een valpartij, lekke band of andere trammelant. Vorig jaar was Pinot zelfs zo erg uit het veld geslagen dat hij zijn fiets helemaal aan de wilgen wilde hangen. Gelukkig voor wielerminnend Frankrijk heeft hij dat uiteindelijk niet gedaan, waardoor hij dit jaar gewoon weer aan de start verschijnt. 

De laatste grote favoriet die niet ongenoemd kan blijven is Nairo Quintana. Lange tijd leek het erop dat de kleine klimmer de eerste Colombiaanse Tourwinnaar zou gaan worden. Hij ging er al eens met de zege vandoor in de andere twee grote rondes. Toch is Quintana er tot nu toe nooit in geslaagd om de hoogste trede van het ereschavot te betreden in Parijs. Aan zijn klimtalent ligt dat in ieder geval niet, maar het is inmiddels de vraag of het er ooit nog van gaat komen. De eerste Colombiaanse Tourwinnaar kan hij in ieder geval niet meer worden. Die eer is Egan Bernal reeds ten deel gevallen. 

Sportschool doopt zich om tot kerk om regels te omzeilen

Binnenland

Ook in Polen zijn kerkgangers immuun voor corona

Lees verder

VIDEO - Nieuwste snelste auto doet ruim 500 km/u

Tech & Gaming

SSC Tuatara maakt gehakt van Bugatti's en Koenigseggs 

Lees verder

In ranchdressing gehulde tiener rijdt in op benzinestation

Niet Doodchecken

Jongeman onder invloed van verboden middelen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Grapperhaus: Softdrugs in avond en nacht gewoon verboden

Lees verder

John Oliver bezoekt plaatsje dat riool naar hem vernoemde

Lees verder

Man breekt drie keer op rij in voor flesje bier

Lees verder

Lange Frans nodigt Arjen Lubach uit voor eigen show

Lees verder

Onterecht doodverklaarde man die in vriezer lag alsnog overleden

Lees verder

Dweilmachine vliegt midden op ijsbaan in de hens

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

WTF? Naakte vrouw banjert door zoom-les kind

Lees verder

Rapper die rapt over fraude gearresteerd voor fraude

Lees verder

VIDEO - Rockband houdt proefconcert in plastic ballen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws