NieuwNieuws

Buitenland

Duits kabinet laaiend over Reichstag-bestorming

"Aanval op het hart van onze democratie"

Na de grootschalige demonstratie in Berlijn op zaterdag tegen de coronamaatregelen in Duitsland hebben demonstranten geprobeerd de Reichstag te bestormen. Duitse ministers zijn hier alles behalve over te spreken. Bondspresident Frank Walter Steinmeier noemt het een “onaanvaardbare aanslag op het hart van onze democratie.”

Een honderdtal demonstranten heeft de politie voor het parlementsgebouw - niet meer dan vier agenten - overvallen en geprobeerd het gebouw binnen te komen. Een deel van hen zwaaide met de vlag van het oude Duitse Rijk van voor de tweede wereldoorlog, een symbool van de Reichsbürger, een extreemrechtse groepering dat volhoudt dat het oude Reich nog bestaat en bezet wordt door de geallieerden. 

Op de trappen van de Reichstag hebben ze met flessen en stenen gegooid voordat de politieversterking arriveerde. Minister van Binnenlandse zaken Horst Seehofer heeft ook zijn afschuw uitgesproken. “De Reichstag is het symbolische centrum van onze democratie. Het is niet te verkroppen dat onruststokers en extremisten het domein van ons parlement misbruiken voor hun eigen doeleinden.”

Een aantal demonstranten zijn gearresteerd. Het totaal aantal arrestaties lag zaterdagavond rond de 300. Twee derde daarvan kwam rond de Brandenburger Tor in de problemen, toen ook daar leden van rechtse groeperingen met stenen en flessen gingen gooien. De grotere demonstratie, waar bijna 40.000 mensen op afkwamen, werd vroeg in de middag al ontbonden door de politie. Er werd onvoldoende afstand bewaard en mensen weigerden mondkapjes te dragen. Het werd georganiseerd door groep Querdenken (dwarsdenken) 711, dat betoogd dat de Duitse coronamaatregelen tegen de grondwet ingaan.

De Reichsbürger, goed vertegenwoordigd bij de protesten van gisteren, verwerpen de huidige Duitse grondwet en beroepen zich op die van de Weimarrepubliek uit 1919. Ze denken dat die nog geldig is, maar simpelweg de uitvoerende organisatie mist - die ze zelf maar opgericht hebben. Er zijn inmiddels meerdere ‘regeringen’ van het Duitse ‘Reich’ die met elkaar concurreren. De groep wordt gezien als extreemrechts en omarmt complottheorieën en antisemitisme. 

Neus van Kaj Gorgels onder handen genomen

Glamorama

Is herstellende van een operatie

Lees verder

Thierry is niet alleen: Zeeuwse 50PLUS-kandidaat ronselt volmachten met briefjes

Binnenland

Frans C. ontkent alles 

Lees verder

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Lees verder

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: