NieuwNieuws

Buitenland

Duits kabinet laaiend over Reichstag-bestorming

"Aanval op het hart van onze democratie"

Na de grootschalige demonstratie in Berlijn op zaterdag tegen de coronamaatregelen in Duitsland hebben demonstranten geprobeerd de Reichstag te bestormen. Duitse ministers zijn hier alles behalve over te spreken. Bondspresident Frank Walter Steinmeier noemt het een “onaanvaardbare aanslag op het hart van onze democratie.”

Een honderdtal demonstranten heeft de politie voor het parlementsgebouw - niet meer dan vier agenten - overvallen en geprobeerd het gebouw binnen te komen. Een deel van hen zwaaide met de vlag van het oude Duitse Rijk van voor de tweede wereldoorlog, een symbool van de Reichsbürger, een extreemrechtse groepering dat volhoudt dat het oude Reich nog bestaat en bezet wordt door de geallieerden. 

Op de trappen van de Reichstag hebben ze met flessen en stenen gegooid voordat de politieversterking arriveerde. Minister van Binnenlandse zaken Horst Seehofer heeft ook zijn afschuw uitgesproken. “De Reichstag is het symbolische centrum van onze democratie. Het is niet te verkroppen dat onruststokers en extremisten het domein van ons parlement misbruiken voor hun eigen doeleinden.”

Een aantal demonstranten zijn gearresteerd. Het totaal aantal arrestaties lag zaterdagavond rond de 300. Twee derde daarvan kwam rond de Brandenburger Tor in de problemen, toen ook daar leden van rechtse groeperingen met stenen en flessen gingen gooien. De grotere demonstratie, waar bijna 40.000 mensen op afkwamen, werd vroeg in de middag al ontbonden door de politie. Er werd onvoldoende afstand bewaard en mensen weigerden mondkapjes te dragen. Het werd georganiseerd door groep Querdenken (dwarsdenken) 711, dat betoogd dat de Duitse coronamaatregelen tegen de grondwet ingaan.

De Reichsbürger, goed vertegenwoordigd bij de protesten van gisteren, verwerpen de huidige Duitse grondwet en beroepen zich op die van de Weimarrepubliek uit 1919. Ze denken dat die nog geldig is, maar simpelweg de uitvoerende organisatie mist - die ze zelf maar opgericht hebben. Er zijn inmiddels meerdere ‘regeringen’ van het Duitse ‘Reich’ die met elkaar concurreren. De groep wordt gezien als extreemrechts en omarmt complottheorieën en antisemitisme. 

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Binnenland

Overvallers zouden zich hebben voorgedaan als pakketbezorgers

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Sport

Politie onderzoekt de zaak

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Glamorama

Raketbouwer onthult zijn geheim en torpedeert ook nog even een cryptomunt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Klaas Dijkhoff maakt transfer naar PSV

Lees verder

Jongen wilde 'mening uiten' met middelvinger voor politie

Lees verder

Raven van Dorst voortaan als non-binair door het leven

Lees verder

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: