NieuwNieuws

Algemeen

Duits kabinet laaiend over Reichstag-bestorming

"Aanval op het hart van onze democratie"

Na de grootschalige demonstratie in Berlijn op zaterdag tegen de coronamaatregelen in Duitsland hebben demonstranten geprobeerd de Reichstag te bestormen. Duitse ministers zijn hier alles behalve over te spreken. Bondspresident Frank Walter Steinmeier noemt het een “onaanvaardbare aanslag op het hart van onze democratie.”

Een honderdtal demonstranten heeft de politie voor het parlementsgebouw - niet meer dan vier agenten - overvallen en geprobeerd het gebouw binnen te komen. Een deel van hen zwaaide met de vlag van het oude Duitse Rijk van voor de tweede wereldoorlog, een symbool van de Reichsbürger, een extreemrechtse groepering dat volhoudt dat het oude Reich nog bestaat en bezet wordt door de geallieerden. 

Op de trappen van de Reichstag hebben ze met flessen en stenen gegooid voordat de politieversterking arriveerde. Minister van Binnenlandse zaken Horst Seehofer heeft ook zijn afschuw uitgesproken. “De Reichstag is het symbolische centrum van onze democratie. Het is niet te verkroppen dat onruststokers en extremisten het domein van ons parlement misbruiken voor hun eigen doeleinden.”

Een aantal demonstranten zijn gearresteerd. Het totaal aantal arrestaties lag zaterdagavond rond de 300. Twee derde daarvan kwam rond de Brandenburger Tor in de problemen, toen ook daar leden van rechtse groeperingen met stenen en flessen gingen gooien. De grotere demonstratie, waar bijna 40.000 mensen op afkwamen, werd vroeg in de middag al ontbonden door de politie. Er werd onvoldoende afstand bewaard en mensen weigerden mondkapjes te dragen. Het werd georganiseerd door groep Querdenken (dwarsdenken) 711, dat betoogd dat de Duitse coronamaatregelen tegen de grondwet ingaan.

De Reichsbürger, goed vertegenwoordigd bij de protesten van gisteren, verwerpen de huidige Duitse grondwet en beroepen zich op die van de Weimarrepubliek uit 1919. Ze denken dat die nog geldig is, maar simpelweg de uitvoerende organisatie mist - die ze zelf maar opgericht hebben. Er zijn inmiddels meerdere ‘regeringen’ van het Duitse ‘Reich’ die met elkaar concurreren. De groep wordt gezien als extreemrechts en omarmt complottheorieën en antisemitisme. 

Video - Mark Rutte: Ik zat fout in ruzie met Sigrid Kaag

Politiek

Premier heeft zijn woedeaanvallen tegenwoordig wel 'meer onder controle'

Lees verder

Tadaa! Dit is de nieuwe Red Bull van Max Verstappen

Sport

Met de RB19 naar een derde titel

Lees verder

Dode en gewonden bij ongeluk in Zeeuwse olieraffinaderij

Algemeen

Oorzaak ongeval onbekend

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gary Glitter vervroegd vrij wegens goed gedrag

Lees verder

Belgisch stel laat baby achter op vliegveld bij gebrek aan vliegticket

Lees verder

In Frankrijk opgepakte maffiamoordenaar werkte als pizzabakker

Lees verder

Vrouw vermoordt dubbelganger om eigen dood in scène te zetten

Lees verder

Rose had Jack wél kunnen redden na ondergang Titanic

Lees verder

Man klaagt vrouw aan omdat ze niet wil daten

Lees verder

Risico op kanker door alcohol bij veel mensen onbekend

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Menselijke penis gevonden bij tankstation, eigenaar onbekend

Lees verder

Duitse rechter: kebabtent is geen restaurant

Lees verder

Man bijt slang: 22-jarige gearresteerd voor afbijten hoofd van huisdier

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: