NieuwNieuws

Buitenland

Lukasjenko is jarig: pompoenen, felicitaties en massademonstraties

Ondanks oplopende druk toch weer demonstraties

De Wit-Russische dictator Loekasjenko mag vandaag 66 kaarsjes uitblazen, maar zal zijn speciale dag graag anders hebben gezien. Een lichtpuntje is zijn gesprek met collega-onderdrukker Vladimir Poetin, die van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om Loekasjenko uit te nodigen voor een overleg in Moskou. 

Op donderdag liet Poetin zijn steun ook al blijken door te melden dat hij een politiemacht achter de hand heeft om in te grijpen ‘als het nodig is.’

Loekasjenko zou verleid kunnen worden een beroep op het aanbod te doen door de aanhoudende protesten in zijn land. Vandaag zijn er weer duizenden Wit-Russen op de been, ondanks pogingen van het regime om samenkomsten te onderdrukken. Het Onafhankelijkheidplein en andere gebieden in hoofdstad Minsk zijn afgezet, maar dat houdt veel demonstranten niet tegen. 

Het is de vierde zondag op rij dat Minsk de straat op gaat na de presidentsverkiezingen. Onafhankelijk toezicht op die verkiezingen was verboden, en er wordt vanuit gegaan dat ze niet eerlijk verlopen zijn. Loekasjenko meette zich bijna tachtig procent van de stemmen aan, terwijl opponent Svetlana Tichanovskaja - gezien de protesten - veel meer steun geniet.

Straten in Minsk zijn weer overspoeld door wit-rode vlaggen, het symbool van een Loekasjenkoloos Wit-Rusland. De demonstratie is expliciet verboden en de politiemacht in Minsk is sinds de eerste protesten flink gegroeid. Er zijn weer tientallen arrestaties verricht. Gisteren bleek al dat het regime de accreditaties van een aantal internationale journalisten had ingetrokken, waardoor zij hun werk niet meer uit mogen voeren en het land moeten verlaten. 

Vrouwen in traditionele kleding hebben pompoenen bij het grootste overheidsgebouw gelegd. Pompoenen als cadeau zijn een lokale traditie voor vrouwen om een geïnteresseerde man af te wijzen.

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Binnenland

Overvallers zouden zich hebben voorgedaan als pakketbezorgers

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Sport

Politie onderzoekt de zaak

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Glamorama

Raketbouwer onthult zijn geheim en torpedeert ook nog even een cryptomunt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Klaas Dijkhoff maakt transfer naar PSV

Lees verder

Jongen wilde 'mening uiten' met middelvinger voor politie

Lees verder

Raven van Dorst voortaan als non-binair door het leven

Lees verder

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: