NieuwNieuws

Algemeen

Rechter mocht verdachte geen 'mongool' noemen

Rechter Van Capelle wordt vervangen omdat hij te vooringenomen zou zijn. 

Rechter Monte van Capelle ging te ver met zijn opmerking aan het adres aan een verdachte afgelopen week. Hij moest uitspraak doen in een zaak over een roofoverval in het Groningse Bourtange. De twee verdachten zouden begin dit jaar een 66-jarige weduwnaar middenin de nacht overvallen en mishandeld hebben

Van Capelle was een van de drie rechters die zich boog over deze zaak, weet het Dagblad van het Noorden. De gewraakte zitting vond afgelopen donderdag plaats toen een van zijn collega's de verdachte ondervroeg. Kennelijk irriteerde de houding van de beschuldigde hem nogal. "Hoe haal je het in je hoofd?", snauwde de rechter hem toe.

Deze vraag schoot in het verkeerde keelgat van de 34-jarige verdachte waarop een korte discussie volgde. "Ik ben toch geen mongool?", beet de verdachte inbreker de jurist toe. 

"Dat zei ik ook niet, maar u lijkt er wel op", luidde het vrij ad remme antwoord van de geërgerde edelachtbare.

Verbale en non-verbale afkeer

In totaal moesten er drie verdachten in de rechtbank verschijnen voor de gewelddadige roofoverval op de 66-jarige pompoenkweker. Een 39-jarige handlanger uit Deventer hoorde donderdag 5 jaar cel en TBS tegen zich geëist worden. De derde verdachte is vanwege zijn minderjarige leeftijd veroordeeld door een kinderrechter.

Volgens de verdediging ging de opmerking alle perken te buiten. Advocaat Speksnijders meent dat rechter Van Capelle hierdoor niet langer in staat is om een eerlijk oordeel te vellen over zijn cliënt. Voor de gewraakte mongolen-opmerking zou hij ook al met non-verbale communicatie zijn afkeer jegens hem hebben geuit.

Vanwege de wraking wordt de strafeis van de man die naar verluidt 'een beetje op een mongool lijkt' later bekend gemaakt.

De rellende rechter

Het wrakingsverzoek is gehonoreerd door de rechtbank, maar zo ver als de advocaat willen ze niet gaan. Hoewel de rellende rechter de verdachte niet expliciet 'mongool' noemde, maar vond wel dat hij te ver ging door bevestigend te antwoorden op een retorische vraag.

De verdachte is een man uit het Groningse Sappemeer die al flink wat jaren in de cel doorbracht na een reek inbraken. Gezien het geringe aantal inwoners met de Mongoolse nationaliteit uit deze plaats, lijkt in deze zaak niet gerefereerd te zijn naar het vermeende land van herkomst.

Van Capelle zelf beweert dat hij een normale vraag stelde die relevant was voor het proces, maar hier was de wrakingskamer het niet mee eens. Maar toch was er volgens de rechtbank wel aanleiding genoeg om hem te vervangen bij een volgende zitting.

 In 2018 ging deze rechter ook al een keer de schreef over met een opmerking. "Je bent niet goed bij je hoofd", verweet hij een verdachte destijds. Dit kwam hem op een 'indringend gesprek' te staan bij het gerechtsbestuur.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: