NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Praagse burgemeester noemt Chinese minister 'onbeschofte clown'

De burgemeester reageert op een dreigement van China na een Tsjechisch bezoek aan Taiwan

Burgemeester Pavel Novotny van de Tsjechische hoofdstad Praag is not amused nadat zijn land een dreigende brief vanuit China ontving. Volgens de communistische regering gaat Tsjechië een 'hoge prijs betalen' voor hun handelsmissie naar Taiwan waar zakelijke deals gesloten moeten worden tussen bedrijven uit beide landen, meldt Taiwan News.

Een Tsjechische delegatie onder leiding van Senaatsvoorzitter Milos Vystrčil is sinds zondag op een vijf daagse  werkbezoek in Taiwan dat door China wordt beschouwd als een afvallige provincie. Het feit dat hij als vertegenwoordiger van de Tsjechische overheid naar Taipei is afgereisd, beschouwt China als een zware provocatie.

"De Chinese overheid en het Chinese volk tolereren dit niet. Wij zullen ervoor zorgen dat hij - verwijzend naar Milos Vystrcil red. - een hoge prijs zal betalen voor zijn kortzichtige gedrag en politieke opportunisme", aldus de Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi.

Het dreigschrijfsel wekte veel woede bij burgemeester Pavel Novotny van Praag. Hij klom in de pen om de Aziatische dreiging van repliek te voorzien. Volgens Novotny gingen de woorden van Wang alle diplomatieke perken te buiten.

Hij noemt de communistische partij van China in zijn respons een stel 'ongemanierde clowns' die binnen 24 uur hun excuses moeten aanbieden voor de dreigementen richting zijn land. En zijn bewoordingen liegen er in de vertaling niet om.

Een boze brief aan het adres van de CCP /Pavel Novotny

Tsjechië <3 Taiwan

Novotny laat in zijn reactie weten dat de excuusbrief gericht dient te worden aan de minister van buitenlandse zaken die het met hem eens zou zijn. De regering van premier Milos Zeman zou zich niet officieel durven uit te spreken over de rel om zo de internationale verhoudingen niet nog verder op scherp te zetten.

Tomas Perticek, de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, meent dat de regering geen onderdeel is van de handelsmissie van hun senaatscollega. Wel meent hij dat Wang veel te ver ging met zijn dreigementen. Hij heeft de Chinese ambassadeur op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven over de kwestie.

"Tsjechië is vrij om te bepalen met wie we zaken willen doen. Wij zien in Taiwan een potentiële samenwerkingspartner voor ons bedrijfsleven", laat de senaatsvoorzitter tijdens zijn handelsmissie weten. En om nog meer olie op het vuur te gooien, prees hij op de Universiteit van Taipei de democratische traditie van de Taiwanezen.

De Chinese minister Wang heeft geen concrete details bekendgemaakt hoe de Tsjechen en Vystrcil exact een 'hoge prijs gaan betalen' voor hun 'kortzichtige gedrag' en 'politieke opportunisme'. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat China niet erg onder de indruk is van het ultimatum vanuit Centraal-Europa.

Micky Adriaansens (VVD) veroorzaakt verwarring over Chinabeleid

Politiek

VVD in Brussel (en Jesse Klaver) boos op minister: 'Dit is een politieke strijd die het waard is om te voeren'

Lees verder

Paniek! Gemeenten mogen straks fastfoodrestaurants weigeren

Algemeen

Is dan niets meer heilig?!

Lees verder

Nu al meer mensen betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021

Algemeen

Staatskas wordt goed gespekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vanaf volgend jaar ook statiegeld op blikjes

Lees verder

Studentenetende Japanner (73) overleden

Lees verder

Medewerkers TikTok hebben volgende week toegang tot data gebruikers

Lees verder

Dennis Wiersma (VVD) in de fout met aanpak Koranscholen

Lees verder

Meer dan 200.000 kinderen leefden vorig jaar met armoederisico

Lees verder

Ziekenhuispatiënt haalt kamergenoot van beademing om irritant geluid

Lees verder

Australiër na veertig jaar achter de tralies dankzij podcast

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Melissa was tientallen jaren ontvoerd zonder het zelf te weten

Lees verder

Hond schiet baasje dood met jachtgeweer

Lees verder

Man wint rechtszaak: mag 'verplichte vrijdagmiddagborrel' skippen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: