NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Praagse burgemeester noemt Chinese minister 'onbeschofte clown'

De burgemeester reageert op een dreigement van China na een Tsjechisch bezoek aan Taiwan

Burgemeester Pavel Novotny van de Tsjechische hoofdstad Praag is not amused nadat zijn land een dreigende brief vanuit China ontving. Volgens de communistische regering gaat Tsjechië een 'hoge prijs betalen' voor hun handelsmissie naar Taiwan waar zakelijke deals gesloten moeten worden tussen bedrijven uit beide landen, meldt Taiwan News.

Een Tsjechische delegatie onder leiding van Senaatsvoorzitter Milos Vystrčil is sinds zondag op een vijf daagse  werkbezoek in Taiwan dat door China wordt beschouwd als een afvallige provincie. Het feit dat hij als vertegenwoordiger van de Tsjechische overheid naar Taipei is afgereisd, beschouwt China als een zware provocatie.

"De Chinese overheid en het Chinese volk tolereren dit niet. Wij zullen ervoor zorgen dat hij - verwijzend naar Milos Vystrcil red. - een hoge prijs zal betalen voor zijn kortzichtige gedrag en politieke opportunisme", aldus de Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi.

Het dreigschrijfsel wekte veel woede bij burgemeester Pavel Novotny van Praag. Hij klom in de pen om de Aziatische dreiging van repliek te voorzien. Volgens Novotny gingen de woorden van Wang alle diplomatieke perken te buiten.

Hij noemt de communistische partij van China in zijn respons een stel 'ongemanierde clowns' die binnen 24 uur hun excuses moeten aanbieden voor de dreigementen richting zijn land. En zijn bewoordingen liegen er in de vertaling niet om.

Een boze brief aan het adres van de CCP /Pavel Novotny

Tsjechië <3 Taiwan

Novotny laat in zijn reactie weten dat de excuusbrief gericht dient te worden aan de minister van buitenlandse zaken die het met hem eens zou zijn. De regering van premier Milos Zeman zou zich niet officieel durven uit te spreken over de rel om zo de internationale verhoudingen niet nog verder op scherp te zetten.

Tomas Perticek, de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, meent dat de regering geen onderdeel is van de handelsmissie van hun senaatscollega. Wel meent hij dat Wang veel te ver ging met zijn dreigementen. Hij heeft de Chinese ambassadeur op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven over de kwestie.

"Tsjechië is vrij om te bepalen met wie we zaken willen doen. Wij zien in Taiwan een potentiële samenwerkingspartner voor ons bedrijfsleven", laat de senaatsvoorzitter tijdens zijn handelsmissie weten. En om nog meer olie op het vuur te gooien, prees hij op de Universiteit van Taipei de democratische traditie van de Taiwanezen.

De Chinese minister Wang heeft geen concrete details bekendgemaakt hoe de Tsjechen en Vystrcil exact een 'hoge prijs gaan betalen' voor hun 'kortzichtige gedrag' en 'politieke opportunisme'. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat China niet erg onder de indruk is van het ultimatum vanuit Centraal-Europa.

Ook prostituees mogen straks thuiswerken in Utrecht

Algemeen

Stad begint met proef

Lees verder

'AI-drone negeert menselijke orders om doel te bereiken'

Niet Doodchecken

Zou daarbij prima een mens kunnen ombrengen

Lees verder

Omvolking-spandoek op Limburgse school niet strafbaar

Algemeen

OM: Omstreden term is slechts kritiek op migratiebeleid

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mosselen blijken stofzuigers van de oceaan

Lees verder

Ferry Doedens vindt nieuwe liefde op Curaçao

Lees verder

Rechtse VVD'ers willen dat Mark Rutte belofte asielbeleid nakomt

Lees verder

Belgische YouTuber wil eigen rechter spelen rondom fatale ontgroening

Lees verder

Gestolen baby-ezel weer herenigd met moeder

Lees verder

Video - Joe Biden (80) breekt bijna nek op podium

Lees verder

Wolken maken later vandaag plaats voor zon

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man verliest penis bij vuurgevecht met politie

Lees verder

Duitse politie arresteert stripper vanwege neppistool

Lees verder

Ambtenaar die stuwmeer liet leeglopen vanwege in water gevallen telefoon ontslagen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: