NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Frans jeu de boules-toernooi geteisterd door zware knokpartijen

Professional slaat toeschouwer KO na aanhoudende spreekkoren en provocerende 'vogelgeluiden'

Hoewel de meeste mensen jeu de boules associëren met een uiterst burgerlijk campingspel voor boomers, is het voor sommigen een meedogenloze topsport. De Franse stad Marseille is deze week het toneel van de Mondial de La Marseillaise à pétanque. Dit is grootste jeu de boules-toernooi ter wereld waar op verschillende niveau's duizenden deelnemers op af komen: van amateur tot wereldtop.

Dat deze sport niet zo onschuldig is als het lijkt, bleek gisteren tijdens de achtste finales bij de profs. Tijdens een spannende match ging het gruwelijk mis, meldt France 3 Cote D'Azur. Speler "Kiki" Dubois reageerde laaiend op de spreekkoren en vogelgeluiden vanaf de tribune. Hij klom over het hek heen en sloeg aldaar de grofgebekte jeu de hooligan KO. Als kers op de taart werd het hele gebeuren live op televisie uitgezonden.  

Na deze welgemikte jeu de smoel begonnen de aanhangers van Dubois en zijn opponent zich op de tribune met het voorval te bemoeien waardoor opstootjes ontstonden in het publiek. De beveiliging moest er aan te pas komen dat er niet nog meer klappen vielen. De achtste finale werd hierna abrupt beëindigd met een diskwalificatie voor het team van Dubois als gevolg.

Pierre Guille, de hoofdorganisator van de Mondial la Marseillaise bestempelt het geweld als een trieste deceptie die de hele pétanque-wereld in diskrediet heeft gebracht. Hij benadrukt dat er zware consequenties op zijn plek zijn voor iedereen die bij het tribunetumult betrokken was.

“Het thuisteam zat ons achterna met hun ballen”

Ook bij de amateurs sloeg de vlam in de pan. Een Belgisch drietal dat het zondagmiddag moest opnemen tegen een Frans team liep verwondingen op nadat er onenigheid ontstond over de eindstand. "De wedstrijd verliep voorspoedig", vertelde de Belgische deelnemer aan het France 3. "We hadden de wedstrijd tegen de Fransen met 13-1 gewonnen".

Na het handenschudden ging het mis. Toen het thuisteam de scorekaart wilde inleveren bij de jury. Hun tegenstanders bleken na een check de cijfers op het wedstrijdformulier omgedraaid te hebben. Toen de Belgen verhaal gingen halen, escaleerde de sfeer. Er ontstond een felle woordenwisseling tussen de teams. Volgens de Belgen hadden hun opponenten een flink aantal borrels op en kwamen hun rood uitgeslagen ogen niet alleen maar door de woede.

De hevige woordenwisseling viel ook de scheidsrechter op die hierop besloot om beide teams te diskwalificeren. Deze arbitrale beslissing versterkte het verhitte sneeuwbaleffect alleen maar. "Ze daagden ons uit en gingen ons achterna met hun ballen", aldus de Belgische slachtoffers die door hun belagers ook werden bekogeld met de metalen ballen.

Volgens HLN heeft een van de slachtoffers verwondingen aan zijn been opgelopen en incasseerde een teamgenoot een aantal meppen tegen zijn hoofd. Een beveiliger die in de buurt stond zou alles gewoon voor z'n ogen hebben laten gebeuren. Deze matpartij vond plaats op klaarlichte dag in het bijzijn van ouders en hun kinderen.

Onschuldig campingspel of losgeslagen dopinghel?

De Mondial La Marseillaise staat bekend als het grootste petanque of jeu de boules-toernooi ter wereld. 15.000 spelers van over de hele wereld komen op deze Champions League op jeu de boules-gebied samen om in een aantal dagen te bepalen wie zichzelf de beste campingballenwerper ter wereld mag noemen. Er komen verspreidt over meerdere dagen ongeveer 150.000 toeschouwers op af.

Dat de sport niet zo onschuldig is als het lijkt, bleek ook wel uit een schandaal dat vorig jaar uitlekte. Professionele spelers zouden massaal aan de stimulerende middelen zitten zoals cocaïne en ritalin om zo hun concentratie te verbeteren. Omdat de sport niet zoiets kent als dopingcontroles, zouden spelers op hoog niveau massaal naar prestatieverhogende middelen grijpen. 

Nederlandse ballenwerpers Edward en Kees lieten destijds aan VICE-Sports dit zelf een keer meegemaakt te hebben. Ze stonden op een toernooi dik voor tegen een team uit Madagaskar. Na een plaspauze kantelde de wedstrijd ineens. Hun opponenten kwamen terug het veld op met enorme doppen en speelden de match hierna helemaal foutloos uit.  

Het is niet bekend of de spelers uit dit verhaal stimulerende middelen gebruikt hebben.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: