NieuwNieuws

Binnenland

Ollongren luidt noodklok voor dreigend tekort aan stemlokalen

Ben jij vrij en vitaal? Kom dan helpen op het stemlokaal! 

Tweede Kamer-verkiezingen en anderhalve meterregels, brengen een behoorlijk logistiek probleem met zich mee. Ondanks dat de verkiezingen pas over meer dan een half jaar zijn, wordt de organisatie volgens minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren nog een flinke kluif. Ze uitte haar zorgen over het de dreigende verkiezingskinken in een brief naar haar collega's in de Eerste en Tweede Kamer. 

En de waslijst is lang: zo zijn de huidige stemhokjes zijn niet berekend op anderhalve afstand houden, zitten de stemlokalen in verkeerde gebouwen, is er te weinig geschikte zaalruimte, bestaat er twijfel of de maatregelen überhaupt nodig zijn, is het aantal volmachtigingen nu te laag én is de gemiddelde leeftijd van de stembureaumedewerkers te hoog. 

Volgens Binnenlandse Zaken moeten gemeenten 'grote inspanning' leveren om de boel voor 17 maart volgend jaar allemaal op de rit te krijgen. Het eerste pijnpunt zijn de huidige stemhokjes. Deze zijn te klein om op gepaste afstand van anderen te blijven. 

Er is ook een probleem een probleem met de openbare gebouwen die doorgaans voor verkiezingen beschikbaar gesteld worden. Bovengemiddeld veel stemlokalen zijn namelijk gevestigd in verpleegtehuizen of zorginstellingen. En laat dat nou net de locaties zijn waar het tijdens pandemische perikelen niet te druk mag worden gezien het besmettingsgevaar en de aanwezigheid van kwetsbare ouderen.

Ben jij jong en fit? Word dan stembureaulid!

De D66-minister laat verder weten een beroep te doen op schoolbesturen om hun panden tijdens de verkiezingen ter beschikking te stellen. Of deze maatregelen per se nodig zijn, blijft de vraag. Ollongren twijfelt in haar brief hardop of ze nu wel of geen rekening moet houden met de coronaregels. Het zou immers zomaar kunnen dat er weer hardere restricties of juist verregaande versoepelingen doorgevoerd zijn.

Een oplossing voor mensen die aan huis zijn gekluisterd vanwege klachten of het vallen onder een risicogroep is ook nog niet gevonden. Ze wil met een spoedwet het aantal volmachtigingen verhogen van twee naar drie. Verder wil de minister onderzoeken of het mogelijk is om per brief stemmen ruimer aan te bieden waardoor stemmers hun stem op afstand kunnen doorgeven.

Zijn we er dan? Nee. Want het laatste pijnpunt gaat over de gemiddelde leeftijd van de huidige stembureauleden. Dit zal voor niemand echt een schok zijn. Maar deze sympathieke verkiezingsvrienden zijn gemiddeld nogal op leeftijd en vallen daardoor direct onder een risicogroep. De minister wil met een landelijke wervingscampagne meer jonge stembureauleden voor de taak trekken. 

Het is niet bekend of deze campagne: "Ben je jong en fit, word dan stembureaulid!", gaat heten. "Ben jij in maart vrij en vitaal, kom helpen op het stemlokaal", zou een redelijk alternatief zijn. Elementen die niet door de beugel kunnen bij de volgende verkiezingen om pandemie-gerelateerde oorzaken zijn hieronder met de waarschuwingstekens gemarkeerd.

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: