NieuwNieuws

Algemeen

Ollongren luidt noodklok voor dreigend tekort aan stemlokalen

Ben jij vrij en vitaal? Kom dan helpen op het stemlokaal! 

Tweede Kamer-verkiezingen en anderhalve meterregels, brengen een behoorlijk logistiek probleem met zich mee. Ondanks dat de verkiezingen pas over meer dan een half jaar zijn, wordt de organisatie volgens minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren nog een flinke kluif. Ze uitte haar zorgen over het de dreigende verkiezingskinken in een brief naar haar collega's in de Eerste en Tweede Kamer. 

En de waslijst is lang: zo zijn de huidige stemhokjes zijn niet berekend op anderhalve afstand houden, zitten de stemlokalen in verkeerde gebouwen, is er te weinig geschikte zaalruimte, bestaat er twijfel of de maatregelen überhaupt nodig zijn, is het aantal volmachtigingen nu te laag én is de gemiddelde leeftijd van de stembureaumedewerkers te hoog. 

Volgens Binnenlandse Zaken moeten gemeenten 'grote inspanning' leveren om de boel voor 17 maart volgend jaar allemaal op de rit te krijgen. Het eerste pijnpunt zijn de huidige stemhokjes. Deze zijn te klein om op gepaste afstand van anderen te blijven. 

Er is ook een probleem een probleem met de openbare gebouwen die doorgaans voor verkiezingen beschikbaar gesteld worden. Bovengemiddeld veel stemlokalen zijn namelijk gevestigd in verpleegtehuizen of zorginstellingen. En laat dat nou net de locaties zijn waar het tijdens pandemische perikelen niet te druk mag worden gezien het besmettingsgevaar en de aanwezigheid van kwetsbare ouderen.

Ben jij jong en fit? Word dan stembureaulid!

De D66-minister laat verder weten een beroep te doen op schoolbesturen om hun panden tijdens de verkiezingen ter beschikking te stellen. Of deze maatregelen per se nodig zijn, blijft de vraag. Ollongren twijfelt in haar brief hardop of ze nu wel of geen rekening moet houden met de coronaregels. Het zou immers zomaar kunnen dat er weer hardere restricties of juist verregaande versoepelingen doorgevoerd zijn.

Een oplossing voor mensen die aan huis zijn gekluisterd vanwege klachten of het vallen onder een risicogroep is ook nog niet gevonden. Ze wil met een spoedwet het aantal volmachtigingen verhogen van twee naar drie. Verder wil de minister onderzoeken of het mogelijk is om per brief stemmen ruimer aan te bieden waardoor stemmers hun stem op afstand kunnen doorgeven.

Zijn we er dan? Nee. Want het laatste pijnpunt gaat over de gemiddelde leeftijd van de huidige stembureauleden. Dit zal voor niemand echt een schok zijn. Maar deze sympathieke verkiezingsvrienden zijn gemiddeld nogal op leeftijd en vallen daardoor direct onder een risicogroep. De minister wil met een landelijke wervingscampagne meer jonge stembureauleden voor de taak trekken. 

Het is niet bekend of deze campagne: "Ben je jong en fit, word dan stembureaulid!", gaat heten. "Ben jij in maart vrij en vitaal, kom helpen op het stemlokaal", zou een redelijk alternatief zijn. Elementen die niet door de beugel kunnen bij de volgende verkiezingen om pandemie-gerelateerde oorzaken zijn hieronder met de waarschuwingstekens gemarkeerd.

Micky Adriaansens (VVD) veroorzaakt verwarring over Chinabeleid

Politiek

VVD in Brussel (en Jesse Klaver) boos op minister: 'Dit is een politieke strijd die het waard is om te voeren'

Lees verder

Paniek! Gemeenten mogen straks fastfoodrestaurants weigeren

Algemeen

Is dan niets meer heilig?!

Lees verder

Nu al meer mensen betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021

Algemeen

Staatskas wordt goed gespekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vanaf volgend jaar ook statiegeld op blikjes

Lees verder

Studentenetende Japanner (73) overleden

Lees verder

Medewerkers TikTok hebben volgende week toegang tot data gebruikers

Lees verder

Dennis Wiersma (VVD) in de fout met aanpak Koranscholen

Lees verder

Meer dan 200.000 kinderen leefden vorig jaar met armoederisico

Lees verder

Ziekenhuispatiënt haalt kamergenoot van beademing om irritant geluid

Lees verder

Australiër na veertig jaar achter de tralies dankzij podcast

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Melissa was tientallen jaren ontvoerd zonder het zelf te weten

Lees verder

Hond schiet baasje dood met jachtgeweer

Lees verder

Man wint rechtszaak: mag 'verplichte vrijdagmiddagborrel' skippen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: