NieuwNieuws

Algemeen

Ollongren luidt noodklok voor dreigend tekort aan stemlokalen

Ben jij vrij en vitaal? Kom dan helpen op het stemlokaal! 

Tweede Kamer-verkiezingen en anderhalve meterregels, brengen een behoorlijk logistiek probleem met zich mee. Ondanks dat de verkiezingen pas over meer dan een half jaar zijn, wordt de organisatie volgens minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren nog een flinke kluif. Ze uitte haar zorgen over het de dreigende verkiezingskinken in een brief naar haar collega's in de Eerste en Tweede Kamer. 

En de waslijst is lang: zo zijn de huidige stemhokjes zijn niet berekend op anderhalve afstand houden, zitten de stemlokalen in verkeerde gebouwen, is er te weinig geschikte zaalruimte, bestaat er twijfel of de maatregelen überhaupt nodig zijn, is het aantal volmachtigingen nu te laag én is de gemiddelde leeftijd van de stembureaumedewerkers te hoog. 

Volgens Binnenlandse Zaken moeten gemeenten 'grote inspanning' leveren om de boel voor 17 maart volgend jaar allemaal op de rit te krijgen. Het eerste pijnpunt zijn de huidige stemhokjes. Deze zijn te klein om op gepaste afstand van anderen te blijven. 

Er is ook een probleem een probleem met de openbare gebouwen die doorgaans voor verkiezingen beschikbaar gesteld worden. Bovengemiddeld veel stemlokalen zijn namelijk gevestigd in verpleegtehuizen of zorginstellingen. En laat dat nou net de locaties zijn waar het tijdens pandemische perikelen niet te druk mag worden gezien het besmettingsgevaar en de aanwezigheid van kwetsbare ouderen.

Ben jij jong en fit? Word dan stembureaulid!

De D66-minister laat verder weten een beroep te doen op schoolbesturen om hun panden tijdens de verkiezingen ter beschikking te stellen. Of deze maatregelen per se nodig zijn, blijft de vraag. Ollongren twijfelt in haar brief hardop of ze nu wel of geen rekening moet houden met de coronaregels. Het zou immers zomaar kunnen dat er weer hardere restricties of juist verregaande versoepelingen doorgevoerd zijn.

Een oplossing voor mensen die aan huis zijn gekluisterd vanwege klachten of het vallen onder een risicogroep is ook nog niet gevonden. Ze wil met een spoedwet het aantal volmachtigingen verhogen van twee naar drie. Verder wil de minister onderzoeken of het mogelijk is om per brief stemmen ruimer aan te bieden waardoor stemmers hun stem op afstand kunnen doorgeven.

Zijn we er dan? Nee. Want het laatste pijnpunt gaat over de gemiddelde leeftijd van de huidige stembureauleden. Dit zal voor niemand echt een schok zijn. Maar deze sympathieke verkiezingsvrienden zijn gemiddeld nogal op leeftijd en vallen daardoor direct onder een risicogroep. De minister wil met een landelijke wervingscampagne meer jonge stembureauleden voor de taak trekken. 

Het is niet bekend of deze campagne: "Ben je jong en fit, word dan stembureaulid!", gaat heten. "Ben jij in maart vrij en vitaal, kom helpen op het stemlokaal", zou een redelijk alternatief zijn. Elementen die niet door de beugel kunnen bij de volgende verkiezingen om pandemie-gerelateerde oorzaken zijn hieronder met de waarschuwingstekens gemarkeerd.

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf - Ratten Special

Politiek

Met Kater66, Lamyae Aharouay, de Havenzangers, Vandaag Inside en engnek Hugo Borst 

Lees verder

Opruiers Rotterdamse cartoonrel voor de rechter

Algemeen

Gebrek aan gevoel voor humor leidde tot islamitische bedreigingen voor school

Lees verder

Amanda Bynes naakt van straat geplukt

Glamorama

Gaat nog niet optimaal met actrice

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Sander Schimmelpenninck gecanceld door Vandaag Inside

Lees verder

OM: Extinction Rebellion is niet vreedzaam

Lees verder

Gasprijswatch: prijs daalt flink dankzij zachte winter

Lees verder

iPhones worden strikt verboden rondom herverkiezing Poetin

Lees verder

'Fan' FC Groningen opgepakt voor slaan Jetro Willems, verdediger doet aangifte

Lees verder

Acteur Peter Hardy (66) omgekomen op strand, vermoedelijk bij snorkelincident

Lees verder

Verdwenen radioactieve cilinder in Thailand na 10 dagen eindelijk terecht

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Belg rent nét op tijd ultramarathon in Amerikaanse bergen uit

Lees verder

Twee mannetjesmuizen krijgen samen kleintjes, wat betekent dit voor mensen?

Lees verder

Driekleur mag weer fier wapperen in Rood-Wit-Blauw, vinden boerenactiegroepen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: