NieuwNieuws

Algemeen

Debat over houdbaarheid positie Grapperhaus: bewaren of bedorven?

En iedereen heeft er een mening over.

Om 17:00 vanmiddag is het debat over de houdbaarheid van de positie van CDA-minister Ferdinand Grapperhaus van start gegaan. Het debat wordt gehouden naar aanleiding van verschenen foto's van de bruiloft van Grapperhaus vorige week woensdagavond, waarop te zien is dat hij het niet zo nauw neemt met de coronaregels. Zo wordt de beoogde anderhalve meter niet in acht genomen en omhelst hij zijn schoonmoeder.

Uno reverse card

Deze overtredingen van de regels schoten bij veel mensen volledig in het verkeerde keelgat. In een persconferentie haalt The Ferd namelijk juist hard uit naar mensen die zich niet aan de regels houden. Hij noemde die mensen 'aso's.' Diezelfde woorden worden nu (natuurlijk) tegen hem gebruikt. SP-leider Lilian Marijnissen zegt: "De minister heeft mensen die feestjes gaven zelf aso's genoemd." Ze vindt dat er geen boetes meer uitgedeeld mogen worden die mogelijk resulteren in een strafblad. "Dat is niet proportioneel." Ook veel Twitteraars haken gretig in op de ophef. √Čn er is zelfs een muzikale remix van Ferd's woorden gemaakt. 

Hypocrisie

Grapperhaus bood zijn excuses aan voor zijn gedrag, maar daarmee was de kous niet af. In het debat van vandaag moet de minister van Justitie en Veiligheid zich in de Tweede Kamer verantwoorden. Hoewel Mark Rutte eerder vandaag stelde dat de positie van Grapperhaus nog houdbaar is, denkt een aantal andere politici daar anders over. PVV-leider Geert Wilders haalt aan het begin van het debat hard uit naar de minister: "Het gaat om de hypocrisie." Ook hij stelt dat de boetes van tafel moeten.

Wilders tijdens het debat

Meningen, meningen, meningen

Dat verwijt krijgt Grapperhaus van veel collega's. Farid Azarkan van Denk zegt: "Ik gun iedereen, en zeker deze minister, een onvergetelijke dag met zijn geliefde", zegt hij. "Maar vele duizenden ontvingen een boete en krijgen een aantekening op hun strafblad." Het CDA zegt begrip te hebben voor de ophef. De fractie vindt het goed dat de minister al spijt heeft betuigd, maar wil in het debat nog graag van hem horen wat hij te zeggen heeft tegen politieagenten en boa's. De vakbond van de laatstgenoemde groep heeft overigens laten weten dat zij minder boetes gaan uitdelen, omdat ze verontwaardigd zijn over het gedrag van de minister. 

De Partij voor de Dieren is het overigens niet eens met het CDA. Fractievoorzitter Ouwehand vindt het excuus maar mager. "Hij heeft ervoor gekozen om spijt te betuigen alsof het alleen maar om de 1,5 meter ging, nu blijkt dat het ook gaat om knuffelen en handen geven." Kees van der Staaij van de SGP doet ook zijn zegje. "Liefdevolle omgangsvormen zijn ineens ongewenste intimiteiten geworden." Daarnaast zegt hij: "Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen." Dat is, hoe kan het ook anders, een Bijbelcitaat. 

UPDATE: Grapperhaus vindt het terecht dat hij verantwoording moet afleggen. Het spijt hem dat hij in de fout is gegaan. "Als minister moet ik het goede voorbeeld geven." De minister snikt. Hij laat weten zichzelf nog wel geloofwaardig te vinden.

Of Ferdinand Grapperhaus zal aftreden, wordt waarschijnlijk later deze avond duidelijk. Twitteraar Rob van Manen is er in elk geval al uit:

Sporters blesseerden zich vorig jaar massaal

Algemeen

Nederland sport zichzelf kapot

Lees verder

Kuipers en Van Gennip doen aangifte tegen Van Houwelingen (FvD) wegens tweet met nazivlag

Politiek

'Nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici'

Lees verder

Wopke Hoekstra: 'Illegale annexatie door Rusland volstrekt verwerpelijk'

Politiek

Russische ambassadeur ontboden tijdens toespraak Vladimir Poetin

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Voormalig inbreker met adviesbureau tegen inbrekers vast wegens inbraak

Lees verder

2,5 jaar na start coronacrisis CO2-meter op school verplicht

Lees verder

'Nyck de Vries heeft getekend bij AlphaTauri'

Lees verder

Winst Manchester United levert trainer Ten Hag prijs op

Lees verder

Stalker raakt verstrikt in gordijnen, slachtoffer bevrijdt hem

Lees verder

Minister houdt grote schoonmaak in tbs-instelling Oostvaarderskliniek

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Terror-chihuahua poept vrouw de mond vol: 'Ik lag drie dagen in het ziekenhuis'

Lees verder

Dagelijks werd haar graf bevuild: Michael filmt hoe ex van moeder op haar graf pist

Lees verder

Schiedamse bakker verkoopt hennepkoekjes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: