NieuwNieuws

Algemeen

Debat over houdbaarheid positie Grapperhaus: bewaren of bedorven?

En iedereen heeft er een mening over.

Om 17:00 vanmiddag is het debat over de houdbaarheid van de positie van CDA-minister Ferdinand Grapperhaus van start gegaan. Het debat wordt gehouden naar aanleiding van verschenen foto's van de bruiloft van Grapperhaus vorige week woensdagavond, waarop te zien is dat hij het niet zo nauw neemt met de coronaregels. Zo wordt de beoogde anderhalve meter niet in acht genomen en omhelst hij zijn schoonmoeder.

Uno reverse card

Deze overtredingen van de regels schoten bij veel mensen volledig in het verkeerde keelgat. In een persconferentie haalt The Ferd namelijk juist hard uit naar mensen die zich niet aan de regels houden. Hij noemde die mensen 'aso's.' Diezelfde woorden worden nu (natuurlijk) tegen hem gebruikt. SP-leider Lilian Marijnissen zegt: "De minister heeft mensen die feestjes gaven zelf aso's genoemd." Ze vindt dat er geen boetes meer uitgedeeld mogen worden die mogelijk resulteren in een strafblad. "Dat is niet proportioneel." Ook veel Twitteraars haken gretig in op de ophef. Én er is zelfs een muzikale remix van Ferd's woorden gemaakt. 

Hypocrisie

Grapperhaus bood zijn excuses aan voor zijn gedrag, maar daarmee was de kous niet af. In het debat van vandaag moet de minister van Justitie en Veiligheid zich in de Tweede Kamer verantwoorden. Hoewel Mark Rutte eerder vandaag stelde dat de positie van Grapperhaus nog houdbaar is, denkt een aantal andere politici daar anders over. PVV-leider Geert Wilders haalt aan het begin van het debat hard uit naar de minister: "Het gaat om de hypocrisie." Ook hij stelt dat de boetes van tafel moeten.

Wilders tijdens het debat

Meningen, meningen, meningen

Dat verwijt krijgt Grapperhaus van veel collega's. Farid Azarkan van Denk zegt: "Ik gun iedereen, en zeker deze minister, een onvergetelijke dag met zijn geliefde", zegt hij. "Maar vele duizenden ontvingen een boete en krijgen een aantekening op hun strafblad." Het CDA zegt begrip te hebben voor de ophef. De fractie vindt het goed dat de minister al spijt heeft betuigd, maar wil in het debat nog graag van hem horen wat hij te zeggen heeft tegen politieagenten en boa's. De vakbond van de laatstgenoemde groep heeft overigens laten weten dat zij minder boetes gaan uitdelen, omdat ze verontwaardigd zijn over het gedrag van de minister. 

De Partij voor de Dieren is het overigens niet eens met het CDA. Fractievoorzitter Ouwehand vindt het excuus maar mager. "Hij heeft ervoor gekozen om spijt te betuigen alsof het alleen maar om de 1,5 meter ging, nu blijkt dat het ook gaat om knuffelen en handen geven." Kees van der Staaij van de SGP doet ook zijn zegje. "Liefdevolle omgangsvormen zijn ineens ongewenste intimiteiten geworden." Daarnaast zegt hij: "Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen." Dat is, hoe kan het ook anders, een Bijbelcitaat. 

UPDATE: Grapperhaus vindt het terecht dat hij verantwoording moet afleggen. Het spijt hem dat hij in de fout is gegaan. "Als minister moet ik het goede voorbeeld geven." De minister snikt. Hij laat weten zichzelf nog wel geloofwaardig te vinden.

Of Ferdinand Grapperhaus zal aftreden, wordt waarschijnlijk later deze avond duidelijk. Twitteraar Rob van Manen is er in elk geval al uit:

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: