NieuwNieuws

Binnenland

Storing corona-dashboard zorgt voor 'infectiepiek' in Nederland

Het corona-dashboard rammelt al direct na de gemeente-update 

Het aantal coronagevallen per gemeente is sinds vandaag ook beschikbaar op het coronadashboard uit de gereedschapskist van Hugo de Jonge. Maar dat was even schrikken direct op de eerste dag! Meteen 734 erbij. Even leek het erop dat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus vandaag ineens met meer dan 200 gestegen was in een etmaal. 

Dat zou een zeer opmerkelijke en zorgwekkende toename zijn aangezien het aantal nieuwe gevallen al sinds midden augustus zo rond de 500 ligt. Gelukkig kwam het RIVM zelf met tekst en uitleg na vragen van de NOS. Ze hadden een foutje gemaakt. Een technische storing zorgde er namelijk voor dat meldingen van gisteren pas vandaag in de systemen zichtbaar werden.

En dit heeft ook gevolgen voor de datavisualisaties van Nieuwnieuws, aangezien ook de kale brondata dezelfde technische storing lijkt te vertonen. Vanwege de foutieve gemeentedata van 2 september is het vandaag niet mogelijk om een nieuwe weekkaart van Nederland te maken zonder dat de cyberpiek zichtbaar wordt.

In de onderstaande gemeentetabel is de regiodata tot en met gisteren terug te vinden. Het is niet bekend of de verkeerde cijfers nog worden rechtgezet.

Slachtoffer van technische storing

Hoe kan dit. Volgens het RIVM moet de oorzaak worden gezorgd in een nader gedefinieerde 'technische storing'. Lees: programmeerfout, computercoronavirus, Excelfaal, kneuzinge kinderziekte, digibete boomer achter een desktop. Het is volgens de gezondheidsautoriteit nog niet duidelijk waar het precies misging. Het heeft in elk geval niet te maken met vertraagde meldingen waardoor ze pas enkele dagen tot soms zelfs enkele weken later in de centrale systemen zichtbaar werden.

Dit is niet de eerste keer dat het coronadashboard kampt met een 'technische storing'. In juli waren er problemen met het verversen van de data waardoor de metertjes cijfers van meerdere weken oud toonden. Ook verdwenen er zo nu en dan signaalwaardes die kennelijk voor de sier waren neergezet. In onder meer Estland, Hongarije, Polen, Tsjechië en Roemenië lukte het wel om een deugdelijk dashboard in elkaar te stampen.

Minister De Jonge vertelde gisteren tijdens de persconferentie dat deugdelijke en overzichtelijke gemeentecijfers een essentiële rol vertolken binnen zijn 'anti-coronatoolbox voor maatwerk en escalatieladders op lokaal niveau'. Maar omdat het de overheid niet lukt om dagelijks een correcte rij cijfers aan te leveren of een werkend importscript in elkaar te stampen, stapt het RIVM nu over op weekcijfers. 

Praktisch. Want zo kunnen ze zevenmaal minder fouten maken. Dat is niet alleen efficiënt, het is zelfs kostenefficiënt! En wat verandert er in een week nou helemaal tijdens een pandemie? Met de onderstaande schuifkaarten is het verschil tussen week a en week b op Nederlands en internationaal niveau te bekijken van de laatste twee weken van augustus. Zoals je kan zien, zijn deze verwaarloosbaar klein.

Jennifer Lopez volledig uit de kleren voor cosmeticalijn

Glamorama

Zangeres (51) zit nog strak in vel

Lees verder

Belgische rechter vindt Jan Kooijman geen stalker

Glamorama

Van stalking beschuldigde stalker keerde beschuldiging om 

Lees verder

Weerter politicus op het matje vanwege Hitler-imitatie

Binnenland

De Weertmacht is gearriveerd

Lees verder

Meer NieuwNieuws

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 25 november

Lees verder

Voetballegende Diego Maradona (60) overleden

Lees verder

Denen in de ban van 'zombienertsen' met gemuteerde corona

Lees verder

Baudet: Ze willen me royeren omdat ik tweet

Lees verder

Dronken moeder brengt kind midden in nacht naar school

Lees verder

Noord-Koreaanse turner glipt ongezien de zuidgrens over

Lees verder

Ibrahimovic overweegt comeback bij Zweedse team

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Oeps! Militairen crashen tank van truck

Lees verder

Huisdieren slapen veel door verveling

Lees verder

Man bestelt biertje in bar, geeft fooi van 3000 dollar

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: