NieuwNieuws

Algemeen

Storing corona-dashboard zorgt voor 'infectiepiek' in Nederland

Het corona-dashboard rammelt al direct na de gemeente-update 

Het aantal coronagevallen per gemeente is sinds vandaag ook beschikbaar op het coronadashboard uit de gereedschapskist van Hugo de Jonge. Maar dat was even schrikken direct op de eerste dag! Meteen 734 erbij. Even leek het erop dat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus vandaag ineens met meer dan 200 gestegen was in een etmaal. 

Dat zou een zeer opmerkelijke en zorgwekkende toename zijn aangezien het aantal nieuwe gevallen al sinds midden augustus zo rond de 500 ligt. Gelukkig kwam het RIVM zelf met tekst en uitleg na vragen van de NOS. Ze hadden een foutje gemaakt. Een technische storing zorgde er namelijk voor dat meldingen van gisteren pas vandaag in de systemen zichtbaar werden.

En dit heeft ook gevolgen voor de datavisualisaties van Nieuwnieuws, aangezien ook de kale brondata dezelfde technische storing lijkt te vertonen. Vanwege de foutieve gemeentedata van 2 september is het vandaag niet mogelijk om een nieuwe weekkaart van Nederland te maken zonder dat de cyberpiek zichtbaar wordt.

In de onderstaande gemeentetabel is de regiodata tot en met gisteren terug te vinden. Het is niet bekend of de verkeerde cijfers nog worden rechtgezet.

Slachtoffer van technische storing

Hoe kan dit. Volgens het RIVM moet de oorzaak worden gezorgd in een nader gedefinieerde 'technische storing'. Lees: programmeerfout, computercoronavirus, Excelfaal, kneuzinge kinderziekte, digibete boomer achter een desktop. Het is volgens de gezondheidsautoriteit nog niet duidelijk waar het precies misging. Het heeft in elk geval niet te maken met vertraagde meldingen waardoor ze pas enkele dagen tot soms zelfs enkele weken later in de centrale systemen zichtbaar werden.

Dit is niet de eerste keer dat het coronadashboard kampt met een 'technische storing'. In juli waren er problemen met het verversen van de data waardoor de metertjes cijfers van meerdere weken oud toonden. Ook verdwenen er zo nu en dan signaalwaardes die kennelijk voor de sier waren neergezet. In onder meer Estland, Hongarije, Polen, Tsjechië en Roemenië lukte het wel om een deugdelijk dashboard in elkaar te stampen.

Minister De Jonge vertelde gisteren tijdens de persconferentie dat deugdelijke en overzichtelijke gemeentecijfers een essentiële rol vertolken binnen zijn 'anti-coronatoolbox voor maatwerk en escalatieladders op lokaal niveau'. Maar omdat het de overheid niet lukt om dagelijks een correcte rij cijfers aan te leveren of een werkend importscript in elkaar te stampen, stapt het RIVM nu over op weekcijfers. 

Praktisch. Want zo kunnen ze zevenmaal minder fouten maken. Dat is niet alleen efficiënt, het is zelfs kostenefficiënt! En wat verandert er in een week nou helemaal tijdens een pandemie? Met de onderstaande schuifkaarten is het verschil tussen week a en week b op Nederlands en internationaal niveau te bekijken van de laatste twee weken van augustus. Zoals je kan zien, zijn deze verwaarloosbaar klein.

Algemeen

Ridouan Taghi voor het eerst genoemd als opdrachtgever moord Peter R. de Vries

Lees verder

Defensie is rapport over oorlogsmisdaden in Uruzgan kwijt

Politiek

Australiërs martelden en doodden Afghaan verdacht van aanslag op Nederlanders

Lees verder

Alle valuta hebben het zwaar, bitcoin nog het minst

Algemeen

Euro en Britse pond tikken nieuwe laagterecords aan

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Herfstweer creëert drukste ochtendspits van het jaar

Lees verder

Terra Luna co-founder op Interpol's most wanted list

Lees verder

Nieuwe verdachte aangehouden in moordzaak Peter R. de Vries

Lees verder

Kabinet gooit Groningse gasvelden op waakvlam

Lees verder

Zes beveiligers verdacht van betrokkenheid bij dood 37-jarige Poolse festivalganger

Lees verder

Terror-chihuahua poept vrouw de mond vol: 'Ik lag drie dagen in het ziekenhuis'

Lees verder

Dagelijks werd haar graf bevuild: Michael filmt hoe ex van moeder op haar graf pist

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bierprijzen in Engeland voorlopig niet omhoog

Lees verder

Beschonken bestuurder heeft bijzonder excuus: 'Mijn hond reed'

Lees verder

Onderzoek wijst uit: foetussen vinden boerenkool smerig

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: