NieuwNieuws

Tech & Crypto

Facebook bant politieke advertenties week voor Election Day

Mark Zuckerberg voert een aantal huisregels in om de verkiezingen eerlijk te laten verlopen

Facebook-overlord Mark Zuckerberg gaat meer doen om de verkiezingen voor het presidentschap in de Verenigde Staten op een eerlijke wijze te laten verlopen. Nu het verkiezingscircus over iets meer dan twee maanden losbarst, meent hij dat het tijd is voor een aantal 'nieuwe stappen om de verkiezingen te beschermen.'

Volgens Zuckerberg zijn er aanwijzingen dat zijn platformen gebruikt worden om de verkiezingen te ontregelen met onjuiste claims. De steenrijke oprichter van het sociale netwerk beschouwt een eerlijke democratische presidentsverkiezing in zijn land als een absolute topprioriteit.

Hij doneerde 253 miljoen euro aan onpartijdige organisaties die zich inzetten om de democratische infrastructuur te verbeteren in Amerikaanse staten en counties. 4 miljoen Amerikanen zouden via Facebook al zijn doorgeschakeld om zich te registreren als stemgerechtigd, deze onnodige burocratische inschrijving is in de Verenigde Staten verplicht om mee te mogen stemmen bij de verkiezingen.

Het sociale medium wil ook online de boel aanscherpen. Met vier maatregelen gaan ze de 'integriteit van de Amerikaanse verkiezingen waarborgen en willen ze meer mensen er toe aanzetten om op Election Day hun stem uit te brengen. Hierbij is het van belang dat gebruikers 'betrouwbare informatie' voorgeschoteld krijgen die niet leidt tot verwarring, vindt Facebook.

Je krijgt GEEN Covid-19 van stemmen

Om dit democratische walhalla te realiseren, weigeren alle platformen die bij Facebook zijn aangesloten nieuwe politieke advertenties in de week voor de verkiezingen. Daarnaast worden posts die suggereren dat iemand Covid-19 zou kunnen krijgen als ze gaan stemmen zonder pardon verwijderd en voorzien van een link met informatie over hoe deze dreiging zou worden ingezet om de opkomstcijfers te beïnvloeden.

Berichten die hinten op verkiezingsfraude krijgen bovendien een waarschuwingslabel van het platform met ook weer een link naar betrouwbare informatie. Zuckerburg meent dat er op zijn uit de hand gelopen vriendenboekje niet langer ruimte is voor extremistische organisaties en complottheorieën zoals QAnon. 

De extremistische en complot-content wordt het meeste gedeeld in besloten groepen. Zuckerberg wil dit een halt toeroepen door deze clubjes niet langer in de zoekresultaten te vertonen. Bij zwaardere overtredingen kunnen ze zelfs helemaal verwijderd worden. Dit beleid was al van kracht op Facebook en wordt volgens de oprichter in de komende periode verder aangescherpt.

Tenslotte worden kandidaten gewaarschuwd om hun overwinning pas te claimen nadat de uitslagen bekend zijn. Als ze dit toch te vroeg doen dan krijgen hun posts een Zuckerberg-stempel met daarin een link naar de officiële uitslagen van persbureau Reuters en de National Election Pool.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: