NieuwNieuws

Algemeen

Den Haag wordt nieuwe 'corona-capital' van Nederland

In relatieve zin noteerde 070 meer nieuwe besmettingen dan 010 en 020

De systemen van het RIVM, die nu weer lijken te werken, registreerden in het voorbije etmaal 602 nieuwe besmettingen met Covid-19. Hiermee komt het totale aantal gediagnosticeerde gevallen sinds eind februari in Nederland uit op 72.464. 

Per regio verschillen de cijfers aanzienlijk. Op dit moment lijken vooral de drie grootste steden last te hebben van grootschalige coronaverspreiding. Hoewel de aantallen geslonken zijn sinds begin augustus, zitten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag op dit moment alledrie boven de Duitse alarmwaarde van vijftig. Toch is ook hier een kleine kentering zichtbaar.

Waar Rotterdam begin augustus het zwaarst de pineut was, ging dit naarmate de maand vorderde steeds minder hard. Medio augustus was Amsterdam de grote gemeente met de meeste nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Den Haag zat al een poosje bovenin de lijst en zit op basis van de zevendaagse moyennes nu op een aanwas van 66,8 per 100.000 hoofden. Dit is nipt meer dan Amsterdam met 66,1 en Rotterdam met 66,0.

In de onderstaande tabel is het aantal nieuwe gevallen in alle gemeenten te zien. Let wel: omdat het RIVM gisteren te veel gevallen noteerde wegens een 'technische storing' kan in sommige gemeentes de stijging iets hoger zijn dan de werkelijkheid.

Nieuwe haarden en sein brand meester

De gemeente Montfoort is op dit moment het toneel van een vrij hevige piek. In een week tijd stuitte de GGD daar op 17 positieve tests. Gezien het lage inwonertal komt dit neer op een relatieve stijging van 136,5, ongeveer het dubbele van de drie grote steden. Volgens het Utrechts Nieuwsblad kan deze verspreiding worden teruggeleid naar een kroeg die het allemaal niet zo nauw nam met de afstandsregels.

De eerdere haarden in onder meer Oldenzaal, Gennep en Delfzijl lijken begin september onder controle te zijn. Deze gemeenten vallen niet langer op in de gemeentetabel. Gemeenten als Tilburg, Zoetermeer en Leiden zitten juist in de lift.

Op provinciaal niveau is Drenthe de meest coronavrije zone van het land. Hier kwam in de voorbije week gemiddeld slechts een nieuwe patiënt per dag boven tafel. Ook Zeeland, Overijssel, Groningen en Friesland zitten ver onder de landelijke moyennes. Dit zijn precies dezelfde vijf provincies die afgelopen voorjaar ook de minste corona-zorgen kenden. De twee Hollanden blijven de landelijke koplopers.

Het totale aantal besmettingen met het coronavirus sinds eind februari staat nu op 72.464. Met dit aantal is ons land Belarus gepasseerd op de internationale corona-ranglijst, waar de afgelopen weken om begrijpelijke redenen fors minder nieuwe besmettingen binnenkwamen. Spanje, Frankrijk en Roemenië zijn binnen Europa op dit moment de landen waar de verspreiding het snelst gaat.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: