NieuwNieuws

Algemeen

Gerechtshof: Wilders te ver gegaan met Marokkanen-uitspraak

Politicus maakte zich schuldig aan groepsbelediging

Geert Wilders is met zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak te ver gegaan. Het gerechtshof oordeelt dat de politicus zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging. Wilders is vrijgesproken van de aanklacht dat hij zou aanzetten tot haat.

Op 19 maart 2014 stelde Wilders tijdens een speech drie vragen aan het publiek. De eerste vraag was of zijn publiek meer of minder Europese Unie wilde. Daarna vroeg hij of men meer of minder Partij van de Arbeid wilde. 

Als laatste vroeg Wilders of men meer of minder Marokkanen wilde. Daarop riep de groep "minder, minder". De reactie van de politicus was “Nou, dan gaan we dat regelen”. Volgens de rechter is er voor deze opbouw gekozen om een zo sterk mogelijke speech te geven en aandacht van de media te trekken.

Groepsbelediging

Met de uitspraak beledigde hij een hele groep, oordeelt de rechter. Wilders gaat daarmee verder dan vrijheid van meningsuiting. Hij schendt niet alleen de rechten van criminele Marokkanen, maar ook van andere Marokkanen.  

Het hof oordeelt dat alle Nederlandse Marokkanen in diskrediet worden gebracht zonder dat er onderscheidende gedragskenmerken van bepaalde groepen worden genoemd. “Naar objectieve maatstaven staat een beledigend karakter vast.” 

Dat valt volgens het gerechtshof onder groepsbelediging. Wilders heeft een strafbaar feit gepleegd en is daarom strafbaar. Omdat hij al jaren beveiligd moet worden, betaalt daarmee een hoge prijs voor zijn uitspraken, constateert het Hof. Ook het verdere lege strafblad van Wilders zorgt dat er geen straf wordt opgelegd.

Alle Marokkanen in diskrediet

Bij belediging of groepsbelediging wordt rekening gehouden met iemand of een groep die in diskrediet wordt gebracht, de eigenwaarde wordt aangetast of als iemand bewust in een slecht daglicht wordt gezet. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de context. “Minder Marokkanen kan op zichzelf niet zonder meer als beledigend worden aangemerkt”, sprak de rechter. “Het gaat hier niet om de twee woorden, maar om de context en de uitlating in het geheel.” 

In die context worden onder andere drie pijlers van de partij genoemd, namelijk het tegengaan van immigratie, het bevorderen van remigratie en het uitzetten van niet-Nederlandse criminelen, waaronder Marokkanen. Een politicus moet volgens de rechter in staat zijn algemene belangen aan de kaak te stellen en provoceren mag. Hij mag niet een pluriforme en democratische samenleving ondergraven.

Eind 2016 werd Wilders al schuldig bevonden aan groepsbelediging, maar vrijgesproken voor het aanzetten tot haat. De rechtbank besloot ook toen geen straf op te leggen. De PVV'er ging zelf in hoger beroep tegen deze eerdere uitspraak.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: