NieuwNieuws

Binnenland

Kersverse D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil strijden tegen 'peilingenpolitiek'

Ook pleit ze voor betere internationale samenwerking 

Sigrid Kaag heeft vandaag haar eerste toespraak gegeven op haar gisteren verkregen titel als lijsttrekker van D66. Ze deed dit in congrescentrum Papendal in Arnhem, voor zo'n tweehonderd partijleden. In haar toespraak lichtte ze haar visie voor de Tweede Kamerverkiezingen toe. 

Tegen polarisatie en populisme

Kaag is momenteel minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Gisteren werd ze met ruim 95 procent van de stemmen verkozen tot lijsttrekker van de partij. Ze postte vrijwel direct na de bekendmaking een filmpje op sociale media, waarin vooral naar voren kwam dat ze polarisatie en populisme tegen wil gaan. De reacties op deze video zijn gemengd. Sommige Twitteraars noemen het geforceerd en ongemakkelijk. Oordeel zelf:

(tekst gaat verder onder Tweet)

Het filmpje

Peilingenpolitiek

De woorden 'polarisatie' en 'populisme'  kwamen ook naar voren in haar toespraak van vandaag. Zo sprak ze zich in Arnhem uit tegen 'peilingenpolitiek', waarbij politici de resultaten van peilingen aangrijpen om onrust aan te wakkeren. "Als de Tweede Kamer het theater wordt van respectloze retoriek, moeten we niet verrast opkijken dat het vertrouwen in de politiek afbrokkelt", zei Kaag. Zelf wil ze met D66 proberen te overtuigen vanuit eigen kracht, ook vóordat peilingen voldoende draagvlak laten zien.

Internationale samenwerking

Daarnaast benadrukte Kaag het belang van internationale samenwerking. Dat is volgens haar de enige manier om de coronacrisis op te lossen. "Onze strijd tegen het virus winnen we alleen door wetenschappers die internationaal samenwerken." Ook sprak ze zich uit voor een Europees leger. "Wij zijn Nederlanders. En dus zijn wij ook Europeaan. Bij onze nationale driekleur horen de gele sterren net zo goed als de oranje wimpel." Ze erkende vervolgens dat dat een opoffering van nationale soevereiniteit betekent. Daarentegen houdt dat volgens de minister ook in dat we de Europese soevereiniteit aannemen. Die moet de bevolking van Europa leiden naar welzijn en welvaart. 

In de Peilingwijzer staat de partij van Kaag nu tussen de 11 en 15 zetels.

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: