NieuwNieuws

Algemeen

Loekasjenko waarschuwt: "Als Belarus valt, is Rusland de volgende!"

Belasnor blijkt geen fan van democratie, betogers, de VS en Telegramkanalen

Alexander Loekasjenko had gisteren een groep Russische journalisten over de vloer die daadwerkelijk accreditatie kregen om hem te interviewen. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn buurland te waarschuwen voor naderend onheil. "Als Belarus omvalt, is Rusland de volgende", zei hij met zijn ernstigste blik.

Volgens de withete demissionaire president van Wit-Rusland, die vorige maand de verkiezingen zou hebben gewonnen met 80 procent van de stemmen, worden de grootschalige opstanden in zijn land veroorzaakt door de Verenigde Staten en berichtendienst Telegram, de tekstberichtenapp die een sleutelrol vervult onder zijn tegenstanders.

De afgelopen maand was voor hem niet makkelijk. Hij laat hij weten erg verdrietig te zijn over de huidige gang van zaken in zijn democratische republiekje dat hij naar eigen zeggen 'met zijn eigen handen' heeft opgebouwd in de 26 jaar'. Omdat hij weinig internationale vrienden heeft, probeert hij sinds zijn verkiezingswinst de banden met Poetin aan te halen om zo de controle over zijn land terug te krijgen.

Pijnlijk en tragisch

"Dit is zeer pijnlijk en zelfs tragisch voor mij," onthult hij. " Maar dat betekent niet dat ik opgeef. Op dit moment bescherm ik mijn land en de mensen die het hebben opgebouwd Ik bekijk deze situatie filosofisch. En weet dat de meerderheid van het volk en God aan mijn zijde staan", aldus de ondemocratisch gekozen leider van Belarus die het Kremlin ervan wil overtuigen dat hij het allerbeste voor heeft het Russische volk en zijn eigen hachje.

"Hoe kan je het opnemen tegen Telegramkanalen? Ga je die blokkeren? Dat kan niemand. Zelfs de Amerikanen niet die dit hebben uitgevonden. Zelfs als ik het internet uitzet, gaan die kanalen gewoon verder vanuit Polen. Dus wees alert, Rusland. Dit kan jullie ook zomaar overkomen", waarschuwt Loe-kat-in-het-nauw-Sjenko. Deze afkeer mag enigszins ironisch genoemd worden, aangezien hij kennelijk de memo niet heeft ontvangen dat Telegram door twee Russen is opgericht.

Nexta, het grootste haatkanaal tegen het regime van de laatste dictator van Europa, heeft meer dan 700.000 abonnee's waar de hele dag door berichten en beelden worden gedeeld over de betogingen. Telegram is niet alleen voor interne communicatie bedoeld, maar biedt ook mensen van over de hele wereld de kans om ongefilterde informatie te bemachtigen die niet door de regering is gecensureerd.

Het is niet bekend of Vladimir Poetin erg onder de indruk is door de waarschuwing van zijn buurmannetje of veel problemen heeft met een 'democratisch' Belarus dat niet langer gebukt gaat onder een autocratisch regime. Een verbod op vrije pers betekent immers ook dat kanalen zoals Russia Today er het werken vrij moeilijk gemaakt wordt.

Algemeen

Tientallen NS-medewerkers melden zich met gezondheidsschade door gifverf

Lees verder

VIDEO - Conny Helder (VVD) had geen idee van dubbele boodschap bij 'miniscuul statement'

Politiek

Sportminister geeft opheldering over sjaal en speldje in Qatar

Lees verder

Twee voetbalhooligans opgepakt na Marokkaanse rellen Amsterdam

Sport

20- en 41-jarige verdacht van opruiing en openlijke geweldpleging

Lees verder

Gespannen stand-off tussen boeren en politie in Zwolle

Algemeen

De boeren zijn gewapend met trekkers, maar de agenten hebben een shovel

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Zo kwamen zware criminelen als Taghi aan een écht paspoort met een valse naam

Lees verder

Oorlog steeds minder populair: nog maar kwart van Russen wil invasie doorzetten

Lees verder

Verdachten profiteren van chaos bij rechtbank: 82 mensen ontlopen straf

Lees verder

E-sigaretten met smaakjes uitgerookt: vanaf oktober alleen nog 'tabaksmaak'

Lees verder

Verzwegen appjes: Hugo de Jonge zat veel dieper in mondkapjesdeal met Sywert van Lienden

Lees verder

Ruzie bij PvdA over kandidatenlijst Eerste Kamer (die morgen wordt gepresenteerd)

Lees verder

Ontsnapte tbs'er steekt vrouw neer in Soest

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Hond schiet baasje dood met jachtgeweer

Lees verder

Man wint rechtszaak: mag 'verplichte vrijdagmiddagborrel' skippen

Lees verder

Vogels verwerken vuurwerk pas na dagen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: