NieuwNieuws

Algemeen

GGD: 'Ministerie verbiedt ons om meer coronatesten af te nemen"

"Hugo de Jonge, kom met een oplossing" - Rianne van den Berg (GGD IJsselland)

De teststratensoap begint uitermate nijpend te worden. Meerdere GGD'en stellen dat de capaciteitsproblemen niet aan hen zijn toe te schrijven maar dat het ministerie de hand op de knip houdt. Rianne van den Berg, directeur van GGD IJsselland, beweert dat ze prima in staat zijn om op te schalen, maar dat dit hen door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is verboden.

"Wij mogen minder testen uitvoeren dan we zouden willen", zegt Van den Berg tegen RTV Oost. Volgens haar moesten de GGD'en stoppen met opschalen wegens de overbelasting in de test-drive-in's. Volgens haar moet het ministerie alles in het werk stellen om de laboratoriumcapaciteit te matchen met de enorme toegenomen vraag naar tests.

Ook in Overijssel is momenteel geen enkele swabsessie meer te boeken bij de teststraat. IJsselland wil dat er snel gehandeld wordt en hierbij ook over de grenzen heen gekeken wordt. "Dit ligt niet aan de capaciteit van haar GGD," stelt Van der Berg. Zij zouden zo kunnen uitbreiden naar 1.500 uitstrijkjes op een dag, maar het ministerie houdt de boot af.

Een woordvoerder van de landelijke GGD bevestigde dit beeld aan het Algemeen Dagblad. Het labtekort zou bij meerdere veiligheidsregio's de reden zijn dat er niet kon worden opgeschaald.

Laboratorium gezocht

Dat er in Nederland te weinig getest werd, bekende ook minister De Jonge in de laatste dagen van mei. Hij kwam toen met een oproep aan het Nederlandse volk. ‘Al bij niezen en hoesten geldt: Laat je testen!", zei hij. Eind juli moest hij hier al op terugkomen toen de eerste capaciteitsproblemen al aan de horizon opdoken. De minister beloofde toen de problemen zo snel mogelijk te verhelpen. Anderhalve maand later lijken de problemen echter alleen maar groter te zijn geworden.

Op de achtergrond wordt er gewerkt aan een oplossing. De Nederlandse Vereniging van Medisch Microbiologen is er in Nederland helemaal geen tekort aan laboratoriumcapaciteit, maar zou er sprake zijn van een concurrentiestrijd. Tegelijkertijd is er ook door het ministerie laboratoriumcapaciteit ingekocht in Duitsland waar vanaf vorige week 500 tests per dag worden verwerkt.

Ook vanuit de Tweede Kamer neemt de druk op Hugo de Jonge en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toe. Kamerlid Carla-Dik Faber van de Christenunie vertelt aan het AD dat "snel testen van belang is om het virus onder de duim te krijgen." Ook Lodewijk Asscher van de PvdA is niet te spreken over de huidige gang van zaken. Hij noemt het 'schandalig' en 'gevaarlijk' dat het ministerie een half jaar na de crisis niet genoeg capaciteit heeft ingekocht.

Ook vanuit andere partijen is de boodschap direct en accut Minister de Jonge moet zo snel mogelijk ervoor zorgen dat er genoeg plek vrijkomt zodat iedereen weer binnen 48 uur getest kan worden. Hij is door meerdere Tweede Kamer-partijen op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven over de teststratencrisis.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: