NieuwNieuws Beta

Niet Doodchecken

Zware onvoldoende voor Duitsland tijdens nationale luftalarm-testdag

Vandaag zouden voor het eerst sinds de Koude Oorlog overal in het land sirenes te horen zijn...

Waar in Nederland het luchtalarm elke eerste maandag van de maand te horen is, gebeurt dit bij onze oosterburen nagenoeg nooit. Sterker nog: de terrortoeters hebben al dertig jaar niet geraasd en de autoriteiten hadden zo hun vraagtekens of de boel allemaal nog wel werkte. Hoe test je dit? Met een nationale waarschuwingstestdag die vanaf 2020 elk jaar op 10 september wordt gehouden.

En ze pakten flink uit. Niet alleen de Koude Oorlog-masten, maar ook een nieuw DE-Alert, een crisis-website en noodberichten op tv, radio en openbare reclameschermen moesten alle inwoners alarmeren. Zo gezegd zo gedaan. Op donderdagochtend om stipt 11.00 uur was het zover. Postbus Einundfunzig-spotjes gereed, bevolking op de hoogte en op die verleidelijke grote rode knop drukken in het crisiscentrum. GO! DEFCON 1!

Werkte het ook daadwerkelijk? Meh. De Duitsers zaten massaal klaar voor het onheilspellende S.O.S-geloei uit lang vervlogen tijden. Maar al snel bleek lang niet alles zoals gepland te gaan. De BDR en DDR-systemen hadden de tand des tijds lang niet overal goed doorstaan. En op veel plekken bleef het helemaal dan ook helemaal stil na dat de klok elf keer sloeg. Ongeveer de helft van de roeptoeters was helemaal niet of slecht te horen.

De stille ramp leidde vooral tot veel leedvermaak. Aangezien Duitsers op zulke momenten best wel op Nederlanders lijken, buitelden de grapjassen op sociale media over elkaar heen met lollige mopjes en ludieke inhakers. Anderen waren een bisschen  bedauert dat de nostalgische jaren '70-geluiden hun trommelvliezen niet bereikten. Een alarmmast klonk wél als een wezen uit die tijd. Maar of Chewbacca uit Starwars Sternekrieg nou helemaal de bedoeling was...

Analoog faalt, digitaal faalt harder

Met de 21ste eeuwse digitale communicatietechniek ging het bij de vuurdoop zowaar nog beroerder op Warntag 2020. De onderbrekingen van uitzendingen kwamen nauwelijks van de grond. Op treinstations toonden de abri's in veel gevallen nog steeds vrolijke advertenties of gooide softwaregestuntel roet in het eten. En de nationale crisissite? Die raakte bijna direct overbelast waardoor hij nagenoeg onbereikbaar was.

Dit nationale alarmeringssysteem moet de Duitsers in de toekomst waarschuwen wanneer er een echte nationale ramp plaatsvindt zoals een overstroming, alien-invasie of ontploffing van een kernbom. Dat de analoge sirenes uit de Koude Oorlog voorlopig nog lang niet met pensioen kunnen, werd donderdag vrij pijnlijk duidelijk tijdens de premiere. Deze 20ste eeuwse atoombom-bellen nog het minst onbetrouwbaar te zijn.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken blikt ondanks de missers op bijna alle fronten terug op een geslaagde eerste editie van de nieuwe nationale feestdag in Duitsland. De systemen moeten op 10 september 2021 alleen wel een stuk gründlicher gaan draaien. Tot die tijd is het te hopen dat de Duitsers niet nogmaals een beroep op het nationale rampenalarm hoeven te doen. 

In Nederland lukt het al jaren om elke maand zonder problemen het luchtalarm te testen, iedereen de stuipen op het lijf te jagen met pushnotificaties en uiterst flauwe grapjes over Duitsers te maken. Echt relevant voor dit verhaal is dit verder niet, maar dit is ergens toch wel prettig om te benadrukken. Amateure.

Insayno alweer weg als stadsdichter Haarlem

Binnenland

Twee dagen na zijn aankondiging

Lees verder

Video - Dennis op visite in Tilburg na Willem II-coronaspektakel

Sport

In Tilburg zijn vandaag best wel een aantal mensen boos op elkaar

Lees verder

Prins Bernhard jr. in zelfisolatie na contact met Covid-patiënt

Glamorama

Coronaregels: niet alleen voor normale burgers, maar ook voor het Koninklijk Huis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

18-jarige Pakistaan aangehouden voor steekpartij bij Charlie Hebdo

Lees verder

Aangifte tegen Marktplaats wegens medeplichtigheid aan broodfok

Lees verder

Mark Rutte zinspeelt op extra coronamaatregelen voor grote steden

Lees verder

Gemeentetabel - RIVM meldt 2.777 nieuwe Covid-besmettingen

Lees verder

Verstappen spint en pakt P7 in tweede vrije training

Lees verder

De Jonge en Grapperhaus keuren gedrag Willem II-fans af

Lees verder

Kraaien zitten op hetzelfde denkniveau als mensapen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Topbaan beschikbaar: Reis door Amerika en drink bier

Lees verder

Aboriginals: Stop met virtueel op Uluru lopen

Lees verder

VIDEO - Visser overleeft dagen op zee in een ijskist

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws