NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Zware onvoldoende voor Duitsland tijdens nationale luftalarm-testdag

Vandaag zouden voor het eerst sinds de Koude Oorlog overal in het land sirenes te horen zijn...

Waar in Nederland het luchtalarm elke eerste maandag van de maand te horen is, gebeurt dit bij onze oosterburen nagenoeg nooit. Sterker nog: de terrortoeters hebben al dertig jaar niet geraasd en de autoriteiten hadden zo hun vraagtekens of de boel allemaal nog wel werkte. Hoe test je dit? Met een nationale waarschuwingstestdag die vanaf 2020 elk jaar op 10 september wordt gehouden.

En ze pakten flink uit. Niet alleen de Koude Oorlog-masten, maar ook een nieuw DE-Alert, een crisis-website en noodberichten op tv, radio en openbare reclameschermen moesten alle inwoners alarmeren. Zo gezegd zo gedaan. Op donderdagochtend om stipt 11.00 uur was het zover. Postbus Einundfunzig-spotjes gereed, bevolking op de hoogte en op die verleidelijke grote rode knop drukken in het crisiscentrum. GO! DEFCON 1!

Werkte het ook daadwerkelijk? Meh. De Duitsers zaten massaal klaar voor het onheilspellende S.O.S-geloei uit lang vervlogen tijden. Maar al snel bleek lang niet alles zoals gepland te gaan. De BDR en DDR-systemen hadden de tand des tijds lang niet overal goed doorstaan. En op veel plekken bleef het helemaal dan ook helemaal stil na dat de klok elf keer sloeg. Ongeveer de helft van de roeptoeters was helemaal niet of slecht te horen.

De stille ramp leidde vooral tot veel leedvermaak. Aangezien Duitsers op zulke momenten best wel op Nederlanders lijken, buitelden de grapjassen op sociale media over elkaar heen met lollige mopjes en ludieke inhakers. Anderen waren een bisschen  bedauert dat de nostalgische jaren '70-geluiden hun trommelvliezen niet bereikten. Een alarmmast klonk wél als een wezen uit die tijd. Maar of Chewbacca uit Starwars Sternekrieg nou helemaal de bedoeling was...

Analoog faalt, digitaal faalt harder

Met de 21ste eeuwse digitale communicatietechniek ging het bij de vuurdoop zowaar nog beroerder op Warntag 2020. De onderbrekingen van uitzendingen kwamen nauwelijks van de grond. Op treinstations toonden de abri's in veel gevallen nog steeds vrolijke advertenties of gooide softwaregestuntel roet in het eten. En de nationale crisissite? Die raakte bijna direct overbelast waardoor hij nagenoeg onbereikbaar was.

Dit nationale alarmeringssysteem moet de Duitsers in de toekomst waarschuwen wanneer er een echte nationale ramp plaatsvindt zoals een overstroming, alien-invasie of ontploffing van een kernbom. Dat de analoge sirenes uit de Koude Oorlog voorlopig nog lang niet met pensioen kunnen, werd donderdag vrij pijnlijk duidelijk tijdens de premiere. Deze 20ste eeuwse atoombom-bellen nog het minst onbetrouwbaar te zijn.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken blikt ondanks de missers op bijna alle fronten terug op een geslaagde eerste editie van de nieuwe nationale feestdag in Duitsland. De systemen moeten op 10 september 2021 alleen wel een stuk gründlicher gaan draaien. Tot die tijd is het te hopen dat de Duitsers niet nogmaals een beroep op het nationale rampenalarm hoeven te doen. 

In Nederland lukt het al jaren om elke maand zonder problemen het luchtalarm te testen, iedereen de stuipen op het lijf te jagen met pushnotificaties en uiterst flauwe grapjes over Duitsers te maken. Echt relevant voor dit verhaal is dit verder niet, maar dit is ergens toch wel prettig om te benadrukken. Amateure.

Politiek

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gelast onderzoek naar voorgangster Khadija Arib

Lees verder

Politiek

Kabinet wil uitkering van 15.000 euro voor zorgmedewerkers met long covid

Lees verder

Limburgse scholieren bellen 112 en raken onwel vanwege deodorant in kantine

Niet Doodchecken

Chaos bij Vista College in Heerlen 

Lees verder

Lucille Werner (CDA) wil maatregelen tegen Ongehoord Nederland

Politiek

'Bestuurlijke moed ontbreekt'

Lees verder

Video - Apache helikopters boven het IJ in Amsterdam

Algemeen

Oefening Warhammer levert spectaculaire beelden op

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Coronavirus - Jaap van Dissel: Voorlopig geen nieuwe maatregelen nodig

Lees verder

Gordon 6 dagen na aankondiging 'stoppen met social media' terug op Instagram

Lees verder

Noord-Brabant haalt omgekeerde vlaggen weg 'vanwege slecht weer'

Lees verder

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf - Vrouwen Special

Lees verder

Voor het eerst in weken weer buitenslapers bij aanmeldcentrum Ter Apel

Lees verder

EO maakt kinderserie met vlogs over het slavernijverleden

Lees verder

Onderwijsraad: digitaal lesmateriaal laat kinderen minder leren

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Schiedamse bakker verkoopt hennepkoekjes

Lees verder

Bierprijzen in Engeland voorlopig niet omhoog

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: