NieuwNieuws

Binnenland

RIVM meldt 1.270 nieuwe coronabesmettingen in een dag

Deze dagtoename is de op twee na hoogste sinds het begin van de pandemie

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is opnieuw enorm gestegen. In totaal werden er in de voorbije 24 uur 1.270 nieuwe positieve tests aangetroffen in de laboratoria. Dit is de hoogste etmaaltoename sinds 10 april, het hoogtepunt van de besmettingsgolf van afgelopen voorjaar.

Toch is de situatie niet een op een te vergelijken met toen. Omdat er nu veel meer getest wordt, kom je al gauw op hogere besmettingsaantallen uit. Helemaal niets aan de hand en doorlopen dus? Ook niet. Want het aantal nieuwe patiënten zit wel degelijk in de lift. Of ook drukker wordt in de ziekenhuizen of crematoria? Dat is voor alsnog niet aan de orde. Maar indien deze toenames zo door het dak gaan, lijkt dit een kwestie van tijd te zijn.

Dit is te merken aan het aandeel positieve tests ten opzichte van het geheel. Vorige week was het aantal positieve tests 2,8% en hiermee kruipt ons land steeds dichter in de buurt van de 3%-norm die door de WHO als alarmwaarde gehanteerd wordt. Indien meer dan 3 procent van de coronatests positief is, dan kan dit een aanwijzing zijn dat er te weinig swabs verzameld worden in een land.

Hieronder is de toename van de afgelopen vier en zeven dagen te zien in Nederlandse gemeenten met meer dan 100.000 inwoners.

Virale pieken in studentensteden

De meeste nieuwe patiënten kwamen erbij in het westen van het land. Vooral in Delft blijft de situatie zeer alarmerend, tussen 8 en 11 september nam het aantal patiënten daar toe met 112 stuks, dit komt neer op een toename van 114,8 per 100.000 inwoners. Ook andere studentensteden zoals Nijmegen, Leiden, Tilburg, Utrecht, Groningen en Eindhoven zitten sterk in de lift sinds het begin van het nieuwe collegejaar.

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag blijven onverminderd hoog en staan al sinds augustus in de landelijke top tien. Nieuw zijn de pieken in plekken als Bergeijk, Rijswijk en Goirle. Voor wie het coronavirus wil mijden, lijkt een retraite naar een hutje op de Drentse heide of een strandhuisje op de Waddeneilanden de beste oplossing. Hier is nog altijd weinig of helemaal geen sprake van een tweede golf.

De volledige gemeentetabel met de nieuwste coronacijfers van het RIVM is hieronder te zien. Met de trendlijn rechts zie je hoe de stijging van de afgelopen vier dagen zich verhoudt binnen de toenames van de afgelopen vier weken.

Deze lijsttrekkers nemen het tegen elkaar op bij NOS-slotdebat

Binnenland

De NOS maakt de invulling van de laatste debatten voor Election Day bekend!

Lees verder

Amsterdam gooit Vondelpark op slot vanwege drukte

Binnenland

Na chaotische topdrukte gisteren

Lees verder

Honden Lady Gaga gestolen, hondenoppas neergeschoten

Glamorama

Gaga looft 500.000 dollar uit voor de beestjes

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gevangenis ontsloeg medewerkster na vondst van 'smokkeltampon'

Lees verder

Kamer: China pleegt genocide op Oeigoeren

Lees verder

Dagcijfers corona: 5.048 nieuwe besmettingen

Lees verder

CBS kondigt vervolg op sitcom Frasier aan

Lees verder

Tuigjeugd berooft 12-jarig jongetje van bril

Lees verder

Undercoveragenten kopen drugs bij undercoveragenten: 2 doden

Lees verder

Lange Frans wil dat Vondelparkklagers Greta Thunberg beffen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Door De Boom geredde bibberende bever weer bevrijd

Lees verder

Boerderij naast Area 51 staat te koop

Lees verder

Vader komt om bij voorbereidingen gender reveal-machine

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: