NieuwNieuws

Algemeen

RIVM meldt 1.270 nieuwe coronabesmettingen in een dag

Deze dagtoename is de op twee na hoogste sinds het begin van de pandemie

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is opnieuw enorm gestegen. In totaal werden er in de voorbije 24 uur 1.270 nieuwe positieve tests aangetroffen in de laboratoria. Dit is de hoogste etmaaltoename sinds 10 april, het hoogtepunt van de besmettingsgolf van afgelopen voorjaar.

Toch is de situatie niet een op een te vergelijken met toen. Omdat er nu veel meer getest wordt, kom je al gauw op hogere besmettingsaantallen uit. Helemaal niets aan de hand en doorlopen dus? Ook niet. Want het aantal nieuwe patiënten zit wel degelijk in de lift. Of ook drukker wordt in de ziekenhuizen of crematoria? Dat is voor alsnog niet aan de orde. Maar indien deze toenames zo door het dak gaan, lijkt dit een kwestie van tijd te zijn.

Dit is te merken aan het aandeel positieve tests ten opzichte van het geheel. Vorige week was het aantal positieve tests 2,8% en hiermee kruipt ons land steeds dichter in de buurt van de 3%-norm die door de WHO als alarmwaarde gehanteerd wordt. Indien meer dan 3 procent van de coronatests positief is, dan kan dit een aanwijzing zijn dat er te weinig swabs verzameld worden in een land.

Hieronder is de toename van de afgelopen vier en zeven dagen te zien in Nederlandse gemeenten met meer dan 100.000 inwoners.

Virale pieken in studentensteden

De meeste nieuwe patiënten kwamen erbij in het westen van het land. Vooral in Delft blijft de situatie zeer alarmerend, tussen 8 en 11 september nam het aantal patiënten daar toe met 112 stuks, dit komt neer op een toename van 114,8 per 100.000 inwoners. Ook andere studentensteden zoals Nijmegen, Leiden, Tilburg, Utrecht, Groningen en Eindhoven zitten sterk in de lift sinds het begin van het nieuwe collegejaar.

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag blijven onverminderd hoog en staan al sinds augustus in de landelijke top tien. Nieuw zijn de pieken in plekken als Bergeijk, Rijswijk en Goirle. Voor wie het coronavirus wil mijden, lijkt een retraite naar een hutje op de Drentse heide of een strandhuisje op de Waddeneilanden de beste oplossing. Hier is nog altijd weinig of helemaal geen sprake van een tweede golf.

De volledige gemeentetabel met de nieuwste coronacijfers van het RIVM is hieronder te zien. Met de trendlijn rechts zie je hoe de stijging van de afgelopen vier dagen zich verhoudt binnen de toenames van de afgelopen vier weken.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: