NieuwNieuws

Buitenland

Protestmars onderweg naar paleis Loekasjenko

Morgen heeft de Wit-Russische dictator een date met Poetin

De Wit-Russische hoofstad Minsk staat net als meerdere kleinere steden voor het vijfde weekend op rij in het teken van massale protesten tegen dictator Loekasjenko sinds de presidentsverkiezingen in augustus. Een deel van de demonstranten is op weg naar het presidentiële paleis. Morgen trekt de grote leider naar de Russische badplaats Sotsji om de situatie te bespreken met evenknie Vladimir Poetin.

Er zijn verschillende marsen in de stad georganiseerd. Grote groepen demonstranten zijn onderweg naar de woonhuizen van diverse Wit-Russische kopstukken. De adressen zijn gedeeld via Telegram. De oproerpolitie probeert via de inmiddels gebruikelijke tactieken de demonstraties tegen te werken. Willekeurige betogers worden van straat geplukt en wegen worden afgesloten. Hier en daar breken er ruzies uit wanneer een colonne de politie tegenkomt, maar niemand lijkt uit op grootschalige clashes. Persbureau Reuters kwam vanmorgen met een schatting waarin er vandaag wederom 100.000 mensen de straat op zijn gegaan. 250 van hen zijn gearresteerd.

Er wordt geëist dat president Loekasjenko en de zijnen opstappen sinds de omstreden presidentsverkiezingen in Augustus. Het regime verklaarde een enorme overwinning van bijna tachtig procent, terwijl toezicht van buitenlandse NGO’s en journalisten verboden was en de oppositie brede steun lijkt te genieten van de Wit-Russische bevolking.

Morgen heeft Loekasjenko een ontmoeting met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Wat ze precies gaan bespreken is niet bekend gemaakt. De Russische pers meldt dat militairen uit beide landen ergens in Wit-Rusland gezamenlijk zullen gaan oefenen. 

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: