NieuwNieuws Beta

Binnenland

Schuifkaarten - Aantal en aandeel positieve Covid-tests stijgt fors

RIVM meldt recordhoeveelheid van 8.265 nieuwe patiënten in zeven dagen tijd

Het RIVM meldt in het wekelijkse epidemiologische rapport een aantal groeirecords. In totaal kwamen er in de voorbije zeven dagen 8.265 nieuwe besmettingen bij in Nederland met het coronavirus. Dat is bijna 3.000 meer dan in de eerste volle week van september.

Een deel van deze toename is toe te schrijven aan de opgeschaalde testcapaciteit. Want ondanks de drukte in de teststraten is er in een week nog nooit zoveel op corona getest als nu. Uit het rapport blijkt dat 195.545 mensen zich op het virus hebben laten testen bij de GGD, dat is ongeveer 15.000 meer dan vorige week.

De toename van het aantal patiënten wordt inzichtelijk gemaakt met de vierdaagse schuifkaarten. Hieronder zijn de voorbije vier dagen afgezet tegen 8t/m 11 september en 1 t/m 4 september. Vooral in het westen van het land en in studentensteden zitten grote pieken.

Meer tests dus weinig zorgen?

De sterke weekstijging is echter niet volledig toe te schrijven aan het aantal positieve neusswabs. Want ook het aantal tests waar een coronadiagnose uitrolt ten opzichte van het geheel zit in de lift. Waar vorige week nog 2,7% van de swabs positief uit het laboratoriumonderzoek kwam, is dat in de afgelopen zeven dagen gestegen naar 3,9%, dit is 0,9 procentpunt hoger dan de 3%-norm die het ECDC hanteert.

Deze 3,9 procent is veel hoger dan aan het begin van de zomer. Toen in juni de coronapandemie in Nederland na de lock-down bijna was uitgedoofd, testte minder dan een halve procent van de mensen maar positief op het virus. Er zijn weken geweest dat dit aantal boven de 20 procent lag in Nederland, er wordt op dit moment ongeveer negen a tien keer zoveel getest op corona dan aan het begin van de crisis.

Binnen Nederland is er eveneens sprake van grote verschillen. Het hoogste aantal positieve coronatests werd aangetroffen in de regio Rijnmond met 9,2 procent. Ook in de rest van de Randstad lag het aantal veel hoger dan in de rest van Nederland. Dit is goed te zien op de kaart die het RIVM in het verslag heeft gezet.

Onderin staat de interactieve gemeentetabel van Nederland met daarin de laatste stijgcijfers, meer hierover is te lezen in het vorige coronatopic van vandaag.

/RIVM

VIDEO - Thierry en Wybren op de kermis

Glamorama

Kamerleden willen ook wel eens een uitje!

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 1 oktober

Tech & Gaming

Het allernieuwste nieuws in een paar minuutjes!

Lees verder

Trump's tweets tonen slaaptekort en groeiend ochtendhumeur aan

Buitenland

Pakt de Amerikaanse president te weinig slaap om optimaal te functioneren?

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dashcam: Man schiet door eigen ruit in verkeersruzie

Lees verder

Famke Louise had beveiliging nodig na Jinek-show

Lees verder

Waar zitten de felste coronahaarden van Nederland en Europa?

Lees verder

Kabinet steekt 360 miljoen in coronaprofen van ventilatie scholen

Lees verder

Neanderthalergenen zorgen voor ernstigere Covid-symptomen

Lees verder

Groot datalek: medische dossiers kwetsbare kinderen gelekt

Lees verder

Kinderstoeltjesplicht in auto zorgt voor minder geboortes

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Pastoor verlaat de kerk en wordt stripper en model

Lees verder

Waarschuwingen voor gepland ’Jurassic Park’ in Indonesië

Lees verder

Moeder vindt zoon 16 jaar na tsunami weer terug

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws