NieuwNieuws

Binnenland

Schuifkaarten - Aantal en aandeel positieve Covid-tests stijgt fors

RIVM meldt recordhoeveelheid van 8.265 nieuwe patiënten in zeven dagen tijd

Het RIVM meldt in het wekelijkse epidemiologische rapport een aantal groeirecords. In totaal kwamen er in de voorbije zeven dagen 8.265 nieuwe besmettingen bij in Nederland met het coronavirus. Dat is bijna 3.000 meer dan in de eerste volle week van september.

Een deel van deze toename is toe te schrijven aan de opgeschaalde testcapaciteit. Want ondanks de drukte in de teststraten is er in een week nog nooit zoveel op corona getest als nu. Uit het rapport blijkt dat 195.545 mensen zich op het virus hebben laten testen bij de GGD, dat is ongeveer 15.000 meer dan vorige week.

De toename van het aantal patiënten wordt inzichtelijk gemaakt met de vierdaagse schuifkaarten. Hieronder zijn de voorbije vier dagen afgezet tegen 8t/m 11 september en 1 t/m 4 september. Vooral in het westen van het land en in studentensteden zitten grote pieken.

Meer tests dus weinig zorgen?

De sterke weekstijging is echter niet volledig toe te schrijven aan het aantal positieve neusswabs. Want ook het aantal tests waar een coronadiagnose uitrolt ten opzichte van het geheel zit in de lift. Waar vorige week nog 2,7% van de swabs positief uit het laboratoriumonderzoek kwam, is dat in de afgelopen zeven dagen gestegen naar 3,9%, dit is 0,9 procentpunt hoger dan de 3%-norm die het ECDC hanteert.

Deze 3,9 procent is veel hoger dan aan het begin van de zomer. Toen in juni de coronapandemie in Nederland na de lock-down bijna was uitgedoofd, testte minder dan een halve procent van de mensen maar positief op het virus. Er zijn weken geweest dat dit aantal boven de 20 procent lag in Nederland, er wordt op dit moment ongeveer negen a tien keer zoveel getest op corona dan aan het begin van de crisis.

Binnen Nederland is er eveneens sprake van grote verschillen. Het hoogste aantal positieve coronatests werd aangetroffen in de regio Rijnmond met 9,2 procent. Ook in de rest van de Randstad lag het aantal veel hoger dan in de rest van Nederland. Dit is goed te zien op de kaart die het RIVM in het verslag heeft gezet.

Onderin staat de interactieve gemeentetabel van Nederland met daarin de laatste stijgcijfers, meer hierover is te lezen in het vorige coronatopic van vandaag.

/RIVM

Deze lijsttrekkers nemen het tegen elkaar op bij NOS-slotdebat

Binnenland

De NOS maakt de invulling van de laatste debatten voor Election Day bekend!

Lees verder

Amsterdam gooit Vondelpark op slot vanwege drukte

Binnenland

Na chaotische topdrukte gisteren

Lees verder

Honden Lady Gaga gestolen, hondenoppas neergeschoten

Glamorama

Gaga looft 500.000 dollar uit voor de beestjes

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gevangenis ontsloeg medewerkster na vondst van 'smokkeltampon'

Lees verder

Kamer: China pleegt genocide op Oeigoeren

Lees verder

Dagcijfers corona: 5.048 nieuwe besmettingen

Lees verder

CBS kondigt vervolg op sitcom Frasier aan

Lees verder

Tuigjeugd berooft 12-jarig jongetje van bril

Lees verder

Undercoveragenten kopen drugs bij undercoveragenten: 2 doden

Lees verder

Lange Frans wil dat Vondelparkklagers Greta Thunberg beffen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Door De Boom geredde bibberende bever weer bevrijd

Lees verder

Boerderij naast Area 51 staat te koop

Lees verder

Vader komt om bij voorbereidingen gender reveal-machine

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: