NieuwNieuws

Algemeen

700 Nederlanders gevolgd door Chinese datagravers

Verzameling openbare informatie van politici en hun familieleden uitgelekt

Ben jij toevallig getrouwd met of kind van een Nederlands politicus? Dan kán het zijn dat de Chinezen alles wat je bewust en onbewust online zet in de gaten houden. Een aan Xi Jinpings overheid gelieerd bedrijf werkt al jaren aan een onlangs uitgelekte database waarin de gegevens van 2,4 miljoen mensen bij elkaar geschraapt zijn. Onder hen ook 700 ‘prominente’ Nederlanders uit de politiek en het bedrijfsleven - en hun familie.

Ook Nederlandse journalisten hebben een deel van de lijst ingezien en bevestigen dat onder andere de dochter van Pieter Omtzigt, de zus van Lodewijk Asscher en een zoon van Sigrid Kaag doorgelicht zijn door het Chinese bedrijf Zhenhua. Ook daadwerkelijke politici zijn slachtoffer van de spionachinesen: Sjoerd Sjoerdsma van D66 en Henk Otten staan tussen diverse burgemeesters, (Euro)parlementariërs en gedeputeerden in de stalkspreadsheet.

Als je bijvoorbeeld de broer van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch (ook op de lijst), de dochter van oud-minister Melanie Schultz van Haegen, de dochter van Harry Mens, of broer van de koning prins Constantijn bent vraag je je misschien af wát de Chinese gluurders hebben weten te verzamelen. Het databedrijf Zhenhua heeft met eigen tools openbare internetbronnen aangeboord. Sociale media zoals Twitter, Facebook en LinkedIn zijn afgespeurd op sporen van mensen die misschien wat met de buitenlandse machthebbers te maken hebben, maar ook openbare databanken van de Rechtspraak en Interpol lijken te zijn bekeken. Er is volgens de journalisten die de lijst hebben ingezien nog geen reden om te denken dat er ook níet-openbare bronnen zijn geraadpleegd, maar voor buitenlandse slachtoffers geldt dat wel, zegt Christopher Balding, onderzoeker en bron van het lek.

Dezelfde onderzoeker stelt samen met zijn hulptroepen dat het databedrijf waar de lijst vandaan komt veel samenwerkt met de Chinese overheid. Het verzamelen van openbare en semi-openbare data van gebruikers van sociale media (miljarden mensen) voor politiek of militair gewin is iets wat we eerder gezien hebben in bijvoorbeeld het Cambridge Analytica-schandaal. Dat Britse bedrijf verzamelde niet 2,4 maar 50 miljoen profielen van Facebook om onder andere stemgedrag en politieke positie van Amerikanen te kunnen voorspellen. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: