NieuwNieuws Beta

Buitenland

700 Nederlanders gevolgd door Chinese datagravers

Verzameling openbare informatie van politici en hun familieleden uitgelekt

Ben jij toevallig getrouwd met of kind van een Nederlands politicus? Dan kán het zijn dat de Chinezen alles wat je bewust en onbewust online zet in de gaten houden. Een aan Xi Jinpings overheid gelieerd bedrijf werkt al jaren aan een onlangs uitgelekte database waarin de gegevens van 2,4 miljoen mensen bij elkaar geschraapt zijn. Onder hen ook 700 ‘prominente’ Nederlanders uit de politiek en het bedrijfsleven - en hun familie.

Ook Nederlandse journalisten hebben een deel van de lijst ingezien en bevestigen dat onder andere de dochter van Pieter Omtzigt, de zus van Lodewijk Asscher en een zoon van Sigrid Kaag doorgelicht zijn door het Chinese bedrijf Zhenhua. Ook daadwerkelijke politici zijn slachtoffer van de spionachinesen: Sjoerd Sjoerdsma van D66 en Henk Otten staan tussen diverse burgemeesters, (Euro)parlementariërs en gedeputeerden in de stalkspreadsheet.

Als je bijvoorbeeld de broer van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch (ook op de lijst), de dochter van oud-minister Melanie Schultz van Haegen, de dochter van Harry Mens, of broer van de koning prins Constantijn bent vraag je je misschien af wát de Chinese gluurders hebben weten te verzamelen. Het databedrijf Zhenhua heeft met eigen tools openbare internetbronnen aangeboord. Sociale media zoals Twitter, Facebook en LinkedIn zijn afgespeurd op sporen van mensen die misschien wat met de buitenlandse machthebbers te maken hebben, maar ook openbare databanken van de Rechtspraak en Interpol lijken te zijn bekeken. Er is volgens de journalisten die de lijst hebben ingezien nog geen reden om te denken dat er ook níet-openbare bronnen zijn geraadpleegd, maar voor buitenlandse slachtoffers geldt dat wel, zegt Christopher Balding, onderzoeker en bron van het lek.

Dezelfde onderzoeker stelt samen met zijn hulptroepen dat het databedrijf waar de lijst vandaan komt veel samenwerkt met de Chinese overheid. Het verzamelen van openbare en semi-openbare data van gebruikers van sociale media (miljarden mensen) voor politiek of militair gewin is iets wat we eerder gezien hebben in bijvoorbeeld het Cambridge Analytica-schandaal. Dat Britse bedrijf verzamelde niet 2,4 maar 50 miljoen profielen van Facebook om onder andere stemgedrag en politieke positie van Amerikanen te kunnen voorspellen. 

PODCAST - Het NieuwNieuws van 1 oktober

Tech & Gaming

Het allernieuwste nieuws in een paar minuutjes!

Lees verder

Trump's tweets tonen slaaptekort en groeiend ochtendhumeur aan

Buitenland

Pakt de Amerikaanse president te weinig slaap om optimaal te functioneren?

Lees verder

Dashcam: Man schiet door eigen ruit in verkeersruzie

Niet Doodchecken

Weer eens wat anders dan een middelvinger opsteken

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Famke Louise had beveiliging nodig na Jinek-show

Lees verder

Waar zitten de felste coronahaarden van Nederland en Europa?

Lees verder

Kabinet steekt 360 miljoen in coronaprofen van ventilatie scholen

Lees verder

Neanderthalergenen zorgen voor ernstigere Covid-symptomen

Lees verder

Groot datalek: medische dossiers kwetsbare kinderen gelekt

Lees verder

Kinderstoeltjesplicht in auto zorgt voor minder geboortes

Lees verder

Blokkerende dreuzelboemel stelt Zweinsteintreinspotters teleur

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Waarschuwingen voor gepland ’Jurassic Park’ in Indonesië

Lees verder

Moeder vindt zoon 16 jaar na tsunami weer terug

Lees verder

Dierenpark verwijdert papegaaien na uitschelden bezoekers

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws