NieuwNieuws

Binnenland

Heel Holland op 'code rood' geknald door de Belgen

Onze zuiderburen voeren Holland-ban door vanwege de corona-pandemie.

Het Belgische federale Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdagmiddag bekendgemaakt dat het reisadvies met Nederland aangescherpt wordt. Voor de provincies Noord- en Zuid-Holland geldt vanaf vandaag het allerhoogste waarschuwingsniveau: code rood. 

Reden voor het aangescherpte reisadvies is de snelle verspreiding van Covid-19 van de voorbije weken. Wat betekent dit in praktijk? Alle reizen, noodzakelijk of niet, naar het westen van ons land worden nadrukkelijk ontraden. Deze Belgische code rood komt min of meer overeen met onze code oranje.

Niet alleen bij België als land van vertrek, maar ook als land van aankomst komen er nieuwe maatregelen. Het is bij onze zuiderburen verplicht om een coronatest te doen na het bezoeken van een rode zone. Daarnaast dient iedereen na zo'n risicoverblijf twee weken lang in zelfisolatie te vertoeven.

De verbannen landen

Niet alleen Nederland heeft te maken met een aangescherpt reisadvies. Naast 'onze' Hollanden, heeft het ministerie ook het reisadvies voor onder meer Wenen, Sardinië, Dubrovnik en Praag verzwaard. Voor Spanje en Frankrijk waren al langere tijd negatieve reisadviezen van kracht.

Zeeland, Overijssel, Friesland en Drenthe zijn de enige provincies waar de Belgen geen negatief reisadvies voor hebben afgegeven. De rest van Nederland is aangemerkt als 'oranje gebied', hier wordt 'verhoogde waakzaamheid' aanbevolen. Dit lijkt in grote lijnen op 'onze' code geel maar dan met iets meer waakzaamheid. 

 Het is in België sinds augustus verplicht om een zogenaamd passenger locator form te kunnen tonen als daar door de autoriteiten om wordt gevraagd. Ze zijn in het land iets minder van de nadrukkelijke adviezen en iets meer van de boetes. Overtreders kunnen een prent oplopend tot 4.000 euro verwachten of in ernstige gevallen zelfs een celstraf opgelegd krijgen.

Op de coronakaart van gisteren is vrij goed te zien waarom juist Noord- en Zuid-Holland te kampen kregen met de strengere reisrestricties.

None

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: