NieuwNieuws

Buitenland

Londonse 'lolbroek' veroordeeld voor racisme na 'bananengrap'

Een zwarte man ontving een 'anonieme gift' tijdens zijn bezoek aan een pub

Mark D'arcy-Smith, een 25-jarige Brit, schrok zich wezenloos toen hij op 17 januari tijdens een borrel bij een filiaal van Wetherspoons in London uit het niets een banaan kreeg overhandigd van een ober. Hij zou een 'anonieme gift' van een medebezoeker gekregen hebben. 

Van vriendelijke bedoelingen van de banaan van 30 pence was Smith echter totaal niet overtuigd. "Toen ik die banaan op mijn tafel zag liggen voelde ik allerlei emoties zoals woede, angst, verwarring en paniek. Ik voelde me direct niet meer welkom in deze pub", aldus het slachtoffer tegen de Standard. Hij liet het er niet bij zitten en deed aangifte van discriminatie.

De verdachte opsporen bleek nog een zware kluif voor de recherche. Omdat er geen camerabeelden van het incident waren, maakten ze een reconstructie. De losse eindjes werden met getuigeverklaringen van gasten en personeelsleden aan elkaar geknoopt. De zoektocht kwam na dit graafwerk uit bij de 20-jarige Louie Kincella.

Bananensplit of discriminatie?

Kincilla, die zijn bananenpoets tijdens het verhoor weliswaar bekende, herkende zich echter in de racistische of discriminatoire bedoelingen of verwijzingen. Hij verklaarde aan de agenten dat het niet zijn intentie was om iemand te kwetsen maar dat het allemaal bedoeld was als grap. De banaan zou bovendien niet echt bij de tafel van Smith moeten belanden.

Het verweer van Kincella hield niet bepaald stand in de rechtbank waar ze totaal niet onder de indruk waren van de komische kwaliteiten van de verdachte. Hij werd veroordeeld tot een geldboete van rond de 650 euro en moet bovendien de proceskosten ophoesten.

Smith is blij met de veroordeling. Hij meent dat de Britse justitie er goed aan heeft gedaan om dit soort racistische pogingen tot humor serieus te nemen. De manager van de pub bood al eerder zijn excuses aan voor het incident. Hij liet daarnaast weten dat verdachte Kincella nooit meer welkom is in zijn Wetherspoons-zaak in Bromley.

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: