NieuwNieuws Beta

Binnenland

Ex-vriendin wil zakenman Gerard Sanderink in de cel zien

Sinds zijn nieuwe relatie met 'cybercharlatan' Rian van Rijbroek is de cybersoap los

De Twentse zakenman en multimiljonair Gerard Sanderink zou volgens zijn ex-vriendin Birgitte van Egten de gevangenis in moeten omdat hij zich niet aan eerdere vonnissen houdt. De steenrijke Sanderink moet zijn ex om verschillende redenen meerdere schadevergoedingen betalen. Maar hier gaat het mis. Sanderink weigert over de brug te komen en is niet onder de indruk van oplopende dwangsommen, meldt Tubantia

Sterker nog: hij zou ze bewust laten oplopen tot het maximumbedrag om vervolgens een rechtszaak aan te spannen over de betaling. Een deurwaarder van incassobureau Kroep die in mei beslag kwam leggen op Sanderink's spullen in zijn bedrijf DSS werd tot tweemaal toe niet binnengelaten. Bij een derde poging, waarbij ook een politieagent en een officier van justitie aanwezig waren, ging het van kwaad tot erger.

Zowel de deurwaarder als de hulpofficier van justitie menen door de zakenman te zijn bedreigd met rechtszaken en het invorderen van hun persoonlijke bezittingen. Om nu alsnog een schadevergoeding te bemachtigen heeft Van Egten nu beslag gelegd op de complete Sanderink Holding, het overkoepelende orgaan van alle bedrijven van d'r ex met concerns als Centric, Strukton en Oranjewoud N.V. onder zijn hoede.

Uitgebleven betalingen en bedreigingen

Waarom er ondanks de vonnissen niet betaald wordt? Volgens de verdediging is dit te wijten aan de 'volstrekt foute uitspraken' van de rechters in Almelo en Amsterdam. Sanderink's advocaat De Mol twijfelt niet alleen aan de vooringenomenheid van de eerdere rechters. In en hoger beroep, waarvan de uitspraak nog moet volgen, zouden zij volgens hem wel gelijk krijgen.

Ook het deurwaarderskantoor dat in mei voor een dichte deur belandde zou volgens Mol niet volgens de afspraken hebben gehandeld. De raadsman drong er bij de rechtbank dan ook op aan dat er een 'onafhankelijk incassobureau' op de afwikkeling van de zaak moest worden gezet omdat er sprake was van een 'verstoorde verhouding' met Kroep. Een wrakingsverzoek van een Almelose rechter, werd eerder deze zomer niet ingewilligd.

Omdat nog steeds niet is overgegaan tot betaling zou er een zeer zwaar instrument ingezet moeten worden volgens de aanklagers. Van Egten's advocaat Tjang pleitte voor de Haagse rechtbank dat Sanderink 'lijfsdwang' zou moeten krijgen voor het in de wind slaan van gerechtelijke uitspraken. Indien de steenrijke zakenman niet onder de indruk is van financiƫle dwang, zou een verblijf in een gevangeniscel hem tot medewerking moeten manen, zei hij.

Centric en de cybercharlatan

Wat ging hier allemaal aan vooraf? Vrij veel. Sinds het einde van de relatie tussen Sanderink en Van Egten in november 2018 hebben de twee elkaar nagenoeg elke maand wel getroffen in de rechtszaak. Van Egten is woest op haar ex terwijl Sanderink op zijn beurt woest is op onder meer vertrouwelingen, studenten, advocaten, ex-collega's, journalisten en boekhouders. Eigenlijk is de 72-jarige zakenmagnaat woedend op alles en iedereen, behalve zijn nieuwe geliefde Rian van Rijbroek dan. 

Waar je Van Rijbroek van kan kennen? Ze staat sinds haar legendarische televisieoptreden bij Nieuwsuur over 'cyberveiligheid' bekend als Data Hari of cybercharlatan en zou Sanderink helemaal om haar vinger gewonden hebben waardoor de zakenman zich volgens kwade tongen zo opmerkelijk zou gedragen in het voorbije anderhalf jaar. De 'cybersoap' leidde zelfs tot Kamervragen van Pieter Omtzigt omdat de Rijksoverheid veelvuldig gebruik maakt van Centric-systemen.

Komt deze slepende soap na de uitspraak van de Haagse rechter eindelijk ten einde? Waarschijnlijk niet. Maar die volgt over zes weken. In het slotwoord benadrukte Sanderink dat hij wel van plan was om zich aan dit nieuwe vonnis te houden.

VIDEO - Nieuwste snelste auto doet ruim 500 km/u

Tech & Gaming

SSC Tuatara maakt gehakt van Bugatti's en Koenigseggs 

Lees verder

In ranchdressing gehulde tiener rijdt in op benzinestation

Niet Doodchecken

Jongeman onder invloed van verboden middelen

Lees verder

Grapperhaus: Softdrugs in avond en nacht gewoon verboden

Binnenland

Is juridisch gewoon mogelijk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

John Oliver bezoekt plaatsje dat riool naar hem vernoemde

Lees verder

Man breekt drie keer op rij in voor flesje bier

Lees verder

Lange Frans nodigt Arjen Lubach uit voor eigen show

Lees verder

Onterecht doodverklaarde man die in vriezer lag alsnog overleden

Lees verder

Dweilmachine vliegt midden op ijsbaan in de hens

Lees verder

Dagelijkse coronaupdate: Minder besmettingen dan gisteren

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

WTF? Naakte vrouw banjert door zoom-les kind

Lees verder

Rapper die rapt over fraude gearresteerd voor fraude

Lees verder

VIDEO - Rockband houdt proefconcert in plastic ballen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws