NieuwNieuws

Algemeen

Schuifkaart - Zo raast de corona-najaarsgolf over Nederland

Net zo erg als april? Nee. Net zo kalm als juni? Ook niet.

Dat is hij dan: de najaarsgolf waar al langere tijd voor gevreesd werd. Nederland kampt de afgelopen dagen met aanwasaantallen die dag na dag verder oplopen. In totaal werden er in het voorbije etmaal 1.974 nieuwe coronadiagnoses gemeld door de GGD'en. En dit is ook zeer goed zichtbaar op de coronakaarten, vooral het westen van het land kampt met ongekend hoge stijgingen.

In de afgelopen vier dagen kwamen er in 5.210 nieuwe positieve coronadiagnoses uit de overbelaste teststraten naar boven. Op basis van het voortschrijdende vierdagengemiddelde zitten we nu op 1.302 besmettingen per dag. De problemen zijn het grootst in het westen van het land. Maar de verspreiding lijkt zich ook steeds minder te beperken tot alleen de Randstad. Ook grote studentensteden zoals Nijmegen, Groningen en Wageningen laten in de afgelopen dagen een rode kleur zien.

Op de onderstaande sliders is de meest recente coronakaart van 15 t/m 18 september afgezet tegen het voorgaande vierdagenblok en die van dinsdag t/m vrijdag van vorige week. Hier wordt de najaarsgolf op een vrij duidelijke wijze zichtbaar.

Hoe groot is het probleem?

De catastrofale scenario's van april zijn voor alsnog niet aan de orde. Maar de groei van afgelopen dagen moet niet nog verder door het dak gaan. Hoewel het aantal opnames iets toeneemt, is er geen sprake van grote druk op de IC's. Sinds 1 juni kwamen 317 Nederlanders om het leven na een Covid-19-infectie. Dit is nog altijd een stuk minder dan in februari en maart waar volgens de officiële cijfers bijna 6.000 mensen omkwamen en als rekening wordt gehouden met oversterfte het totale slachtofferaantal boven de 10.000 uitkomt.

Toch is het niet zo dat het virus ineens minder dodelijk is. Er werd in het voorjaar gewoon ontzettend weinig getest in vergelijking met nu. Het aantal neusswabs dat door laboratoria wordt onderzocht, ligt op dit moment bijna tien keer zo hoog als aan het begin van de coronacrisis. 

Het aandeel positieve tests zit echter wel in de lift. Dit aantal nam in de voorbije week toe met 1,2 procentpunt naar 3,9 procent. Ook in de leeftijdsverdeling is een verandering te zien. Waar het in augustus vooral jongeren waren die besmet raakten, is dit medio september ook vaker bij ouderen het geval die kwetsbaarder zijn voor het virus. 

Wat dit precies gaat betekenen voor de komende weken is heel lastig te peilen omdat de situatie van nu zo anders is. Maar mocht het aantal positieve tests opnieuw boven de WHO-norm van 5 procent komt, dan krijgt het coronavirus de kans om zich onder de radar te verspreiden met alle risico's van dien. Het kabinet komt vanavond met een pakket nieuwe maatregelen die het aantal besmettingen naar acceptabele waarden moet terugdringen. 

Algemeen

Tientallen NS-medewerkers melden zich met gezondheidsschade door gifverf

Lees verder

VIDEO - Conny Helder (VVD) had geen idee van dubbele boodschap bij 'miniscuul statement'

Politiek

Sportminister geeft opheldering over sjaal en speldje in Qatar

Lees verder

Twee voetbalhooligans opgepakt na Marokkaanse rellen Amsterdam

Sport

20- en 41-jarige verdacht van opruiing en openlijke geweldpleging

Lees verder

Gespannen stand-off tussen boeren en politie in Zwolle

Algemeen

De boeren zijn gewapend met trekkers, maar de agenten hebben een shovel

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Zo kwamen zware criminelen als Taghi aan een écht paspoort met een valse naam

Lees verder

Oorlog steeds minder populair: nog maar kwart van Russen wil invasie doorzetten

Lees verder

Verdachten profiteren van chaos bij rechtbank: 82 mensen ontlopen straf

Lees verder

E-sigaretten met smaakjes uitgerookt: vanaf oktober alleen nog 'tabaksmaak'

Lees verder

Verzwegen appjes: Hugo de Jonge zat veel dieper in mondkapjesdeal met Sywert van Lienden

Lees verder

Ruzie bij PvdA over kandidatenlijst Eerste Kamer (die morgen wordt gepresenteerd)

Lees verder

Ontsnapte tbs'er steekt vrouw neer in Soest

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Hond schiet baasje dood met jachtgeweer

Lees verder

Man wint rechtszaak: mag 'verplichte vrijdagmiddagborrel' skippen

Lees verder

Vogels verwerken vuurwerk pas na dagen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: