NieuwNieuws Beta

Niet Doodchecken

Aftellen vanaf 1000 in 7-tallen beste afleiding van pijn

Maakt paracetamol nog niet overbodig

Je teen gestoten, met blote voeten op een Lego-blokje gestapt of afgelopen weekend na een borreltje te veel van de fiets gevallen? Terugtellen vanaf duizend in stappen van zeven kan je pijn met de helft verlichten, blijkt uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers aan de Ludwig-Maximilians Universiteit in München kwamen met deze onwaarschijnlijke hypothese en besloten de proef op de som te nemen. Twintig vrijwilligers kregen een pijnprikkel en vervolgens gevraagd om zichzelf op verschillende manieren af te leiden. 

De vrijwilligers deden de proef terwijl ze in een MRI-scanner lagen. Daaruit bleek dat de proefpersonen die vlak na de pijnscheut van 1000 terugtelden naar nul in stapjes van zeven, een stuk minder pijn hadden dan de mensen die aan iets leuks dachten of de personen die zichzelf ervan probeerden te overtuigen geen pijn te willen hebben. De wetenschappers brengen door middel van de scans in kaart welke delen van het brein moeten samenwerken om de pijn te verminderen.

Pijn is deels beleving

Het terugteltrucje bleek het meest effectief. Voordat het brein kan reageren op de pijnprikkel, zijn de hersenen al bezit met andere cognitieve en emotionele factoren. Daardoor komt de pijn minder goed binnen. Eén van de vrijwilligers heeft zelfs laten weten de methode toegepast te hebben tijdens de bevalling.

Uit recent onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen subjectieve pijnbeleving en de relatieve hoeveelheid van activiteit in je hersenen terwijl je pijn ervaart. Neurowetenschapper Enrico Schulz en zijn collega’s willen weten hoe verschillende afleidingsmanoeuvres ervoor kunnen zorgen dat pijn als minder heftig wordt ervaren.

Door af te tellen in stappen van zeven, ben je afgeleid van de pijnprikkel. Dat komt omdat de meeste mensen zich enorm moeten concentreren om vanaf 1000 terug te tellen in zeventallen. “Sommige proefpersonen hadden half zoveel pijn bij deze methode”, zegt Schulz in het blad eLife.

Deze regio's lijken controle over corona iets terug te winnen

Binnenland

Een sprankje hoop op de dag waarop Nederland voor het eerst meer dan 10.000 gevallen meldt?

Lees verder

Brit verkracht kippen en krijgt drie jaar cel

Niet Doodchecken

Hij mag wel gewoon nog kippen als huisdier hebben

Lees verder

Knoop doorgehackt: Vegaburger is ook burger

Binnenland

En daar moet u het mee doen 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

'Was' NOOIT mondkapjes in de magnetron want dat is heel dom

Lees verder

Football Manager bleek wondermiddel tegen geheugenverlies

Lees verder

Springlevende kiezer schrikt zich dood

Lees verder

Pedojagers lokken vermeend pedofiel naar parkeerplaats

Lees verder

Renners hebben geen zin: Giro etappe ingekort

Lees verder

IOC: Vaccin voor Olympische Spelen is klaar

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Boze imker dumpt 1.500 terrorwespen bij gemeentehuis

Lees verder

Dwarse Drent kost provincie miljoenen

Lees verder

Lotto-winnaar deelt hoofdprijs met zichzelf

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws