NieuwNieuws

Algemeen

SP: 'De euro is onhoudbaar'

Concept partijprogramma hint op een grondige herindeling van de Europese muntunie

De Socialistische Partij (SP) heeft haar concept verkiezingsprogramma gepubliceerd. Daarin staat een tienpuntenplan voor Nederland, waar een winstuitkering voor medewerkers van bedrijven bovenaan prijkt. Op 2 houdt partij vast aan een "Nationaal ZorgFonds", op plek 3 wordt het minimum inkomen bepaald op 14 euro en het pensioen blijft op 65 jaar. Ook mogen topsalarissen "niet meer dan tien keer zo hoog mogen zijn dan dat van de laagstbetaalden."

In het programma is verder veel aandacht voor verbeterde (huur-)woningmarkt, veiligheid, onderwijs, een "eerlijk" klimaatbeleid en een bindend referendum. Maar misschien wel het meest opvallende standpunt is hoe de SP over de euro denkt. In hoofdstuk 10 van het partijprogramma ("Een Betere Wereld") staat over de eenheidsmunt het volgende geschreven:

"De euro is onhoudbaar, omdat de economieën van de eurolanden onvergelijkbaar zijn. Vasthouden aan de huidige euro gaat ten koste van onze economie, maar ook die van de landen in het oosten en zuiden van Europa, die de munt niet kunnen aanpassen aan hun economische ontwikkeling. De landen met meer vergelijkbare economieën moeten voorbereidingen treffen voor de ontwikkeling van een nieuwe munt."

De SP sorteert hier dus niet voor op terugkeer naar de gulden, maar eerder op een 'Neuro' en een 'Zeuro', zoals verschillende munteenheden voor Noord- en Zuid-Europa wel eens genoemd worden. Bij eerdere verkiezingen omschreef de SP de euro nog als een munt die "voor de langere termijn onhoudbaar lijkt". Die termijn is volgens de socialisten nu dus aangebroken.

Jonge kandidatenlijst

Behalve het partijprogramma, presenteert de SP ook een concept kandidatenlijst voor de verkiezingen. Die wordt uiteraard aangevoerd door huidige partijleider Lilian Marijnissen, erfopvolger van SP-oprichter Jan Marijnissen. Op plek 2 pronkt de partij met Renske Leijten, die in het afgelopen jaar veel aandacht trok met haar strijd voor de door de Belastingdienst benadeelde ouders in de toeslagenaffaire. Op nummer 3 staat Mahir Alkaya, die bij de vorige verkiezingen nog op plek 16 stond en in de huidige regeerperiode niet uitblonk in zichtbaarheid.

Wat verder opvalt aan de concept-lijst, is dat veel SP-kandidaten niet per definitie onervaren, maar wel relatief jong zijn: de jaren '80 is als geboortedecennium beduidend ruimer vertegenwoordigd op de lijst dan de jaren '60 en '70. De oudste kandidaat is Spencer Zeegers (nummer 40, 1954), de jongste is Bram Roovers  (nummer 30, 1999).

Sport

VIDEO: Ajax-aanvaller Berghuis geeft fan klap na duel tegen Twente

Lees verder

Sport

Ontknoping Eredivisie: PSV verzekert tweede plaats, Ajax verliest

Lees verder

Slachtoffer toevallig ontdekt, 'ontvoerderstrio' gepakt op tankstation A12

Algemeen

Vermeende ontvoering begon in Nijmegen

Lees verder

Dronken bejaarden Etten-Leur plassen in voortuinen, zoeken ruzie met politie

Algemeen

Feestende amokmakers bekeurd, geen aanhoudingen

Lees verder

Pint-fluencer doet bizarre uitdaging: wil in een jaar 2000 halve leo's drinken

Niet Doodchecken

Totaal bezopen!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Politie zet waterkanon in tegen Extinction Rebellion-activisten A12

Lees verder

Beladen lading: Peruaanse politie pakt smokkelaars met tientallen kilo's nazi-coke

Lees verder

Vuilnisoproer dreigt: 'Afval is emotie'

Lees verder

Middernachtelijke vecht- en steekpartij op strand Bloemendaal

Lees verder

Net vrijgelaten man rijdt met gestolen auto politiebureau Rotterdam binnen

Lees verder

Video - Mark Rutte vindt het ook heel erg voor Geert Wilders

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Basisschool vergeet kind van 4 na schoolreisje

Lees verder

Amerikanen voorkwamen aanslag op Queen Elizabeth

Lees verder

Amerikaans warenhuis daalt 9 miljard dollar in waarden door Pride-collectie

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: