NieuwNieuws Beta

Binnenland

SP: 'De euro is onhoudbaar'

Concept partijprogramma hint op een grondige herindeling van de Europese muntunie

De Socialistische Partij (SP) heeft haar concept verkiezingsprogramma gepubliceerd. Daarin staat een tienpuntenplan voor Nederland, waar een winstuitkering voor medewerkers van bedrijven bovenaan prijkt. Op 2 houdt partij vast aan een "Nationaal ZorgFonds", op plek 3 wordt het minimum inkomen bepaald op 14 euro en het pensioen blijft op 65 jaar. Ook mogen topsalarissen "niet meer dan tien keer zo hoog mogen zijn dan dat van de laagstbetaalden."

In het programma is verder veel aandacht voor verbeterde (huur-)woningmarkt, veiligheid, onderwijs, een "eerlijk" klimaatbeleid en een bindend referendum. Maar misschien wel het meest opvallende standpunt is hoe de SP over de euro denkt. In hoofdstuk 10 van het partijprogramma ("Een Betere Wereld") staat over de eenheidsmunt het volgende geschreven:

"De euro is onhoudbaar, omdat de economieën van de eurolanden onvergelijkbaar zijn. Vasthouden aan de huidige euro gaat ten koste van onze economie, maar ook die van de landen in het oosten en zuiden van Europa, die de munt niet kunnen aanpassen aan hun economische ontwikkeling. De landen met meer vergelijkbare economieën moeten voorbereidingen treffen voor de ontwikkeling van een nieuwe munt."

De SP sorteert hier dus niet voor op terugkeer naar de gulden, maar eerder op een 'Neuro' en een 'Zeuro', zoals verschillende munteenheden voor Noord- en Zuid-Europa wel eens genoemd worden. Bij eerdere verkiezingen omschreef de SP de euro nog als een munt die "voor de langere termijn onhoudbaar lijkt". Die termijn is volgens de socialisten nu dus aangebroken.

Jonge kandidatenlijst

Behalve het partijprogramma, presenteert de SP ook een concept kandidatenlijst voor de verkiezingen. Die wordt uiteraard aangevoerd door huidige partijleider Lilian Marijnissen, erfopvolger van SP-oprichter Jan Marijnissen. Op plek 2 pronkt de partij met Renske Leijten, die in het afgelopen jaar veel aandacht trok met haar strijd voor de door de Belastingdienst benadeelde ouders in de toeslagenaffaire. Op nummer 3 staat Mahir Alkaya, die bij de vorige verkiezingen nog op plek 16 stond en in de huidige regeerperiode niet uitblonk in zichtbaarheid.

Wat verder opvalt aan de concept-lijst, is dat veel SP-kandidaten niet per definitie onervaren, maar wel relatief jong zijn: de jaren '80 is als geboortedecennium beduidend ruimer vertegenwoordigd op de lijst dan de jaren '60 en '70. De oudste kandidaat is Spencer Zeegers (nummer 40, 1954), de jongste is Bram Roovers  (nummer 30, 1999).

Deze regio's lijken controle over corona iets terug te winnen

Binnenland

Een sprankje hoop op de dag waarop Nederland voor het eerst meer dan 10.000 gevallen meldt?

Lees verder

Brit verkracht kippen en krijgt drie jaar cel

Niet Doodchecken

Hij mag wel gewoon nog kippen als huisdier hebben

Lees verder

Knoop doorgehackt: Vegaburger is ook burger

Binnenland

En daar moet u het mee doen 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

'Was' NOOIT mondkapjes in de magnetron want dat is heel dom

Lees verder

Football Manager bleek wondermiddel tegen geheugenverlies

Lees verder

Springlevende kiezer schrikt zich dood

Lees verder

Pedojagers lokken vermeend pedofiel naar parkeerplaats

Lees verder

Renners hebben geen zin: Giro etappe ingekort

Lees verder

IOC: Vaccin voor Olympische Spelen is klaar

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Boze imker dumpt 1.500 terrorwespen bij gemeentehuis

Lees verder

Dwarse Drent kost provincie miljoenen

Lees verder

Lotto-winnaar deelt hoofdprijs met zichzelf

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws