Aandeel positieve coronatests gestegen naar alarmerende 6,1%

Het aantal ziekenhuisopnames zit eveneens in de lift volgens het RIVM
Het RIVM schetst in de wekelijkse epidemiologische update een vrij somber beeld van corona in Nederland. Eigenlijk ieder cijfer stijgt. En niet te zuinig ook. Het aantal meldingen van besmettingen nam met 60 procent toe, het aandeel positieve tests is gestegen van 3,9 naar 6,1% en ook in het aantal ziekenhuisopnames is een toename zichtbaar.
Op basis van het aantal ziekenhuisopnames schat het RIVM in dat er op dit moment ongeveer 100.000 besmettelijke personen in ons land rondlopen. Dit waren er begin juni slechts enkele duizenden. Omdat dit aantal toeneemt en de 'R' rond de 1,33 zit, neemt het aantal besmettingen op exponentiële wijze toe. En met 6,1 procent positieve test zit Nederland op dit moment boven de alarmnormen 5% van de WHO en bijna dubbel zo hoog als de 3% die het ECDC als signaalwaarde beschouwd.
En gezien de capaciteitsproblemen in de teststraten plus de toename in het percentage positieve tests, moet rekening gehouden worden met het feit dat een groeiend deel van de pandemische verspreiding zich onder de radar begeeft. Ook is er een verandering merkbaar in het aandeel van ouderen dat besmet raakt, waar dit vorige maand vooral jongeren waren zijn dit nu ook steeds meer zestig plussers.
Meer besmettingen onder ouderen en ziekenhuisopnames
Deze ontwikkeling is zorgelijk te noemen omdat mensen met een hogere leeftijd een grotere kans hebben om ernstige symptomen te ontwikkelen na hun Covid-19-infectie. Vorige week werden er 152 mensen, variërend in leeftijd van 55 t/m 84 jaar, opgenomen in een ziekenhuis.
Uit de bevindingen van de contactonderzoekers blijkt dat het grootste deel van de besmettingen, 55,8% van de bekende gevallen, in de thuissituatie plaatsvindt. Berucht zijn studentenhuizen in grote steden in dit opzicht. Ook op het werk (11,1%), sportclubs (5,7%) en in de horeca (5,6%) raakten relatief veel mensen besmet. Toch liggen deze verhoudingen vermoedelijk iets anders gezien er slechts 22,7% van de meldingen een setting bekend is geworden.
Opmerkelijk is ook het verschil tussen de geslachten. Sinds 1 juni lieten 741.960 mannen zich bij de GGD'en testen, terwijl dit bij 949.292 vrouwen het geval was: een verschil van meer dan 200.000. Het aantal besmettingen ligt ongeveer gelijk, maar omdat mannen zich veel minder vaak laten testen is het percentage positieve tests onder hen in totaal 3,0%, 0,6 procentpunt hoger dan bij vrouwen.
Binnen Nederland is sprake van grote verschillen. Vooral Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen laten de sterkste toenames zien, maar eigenlijk is het overal raak. Benieuwd wat de nieuwste cijfers uit jouw gemeente zijn? Check dan de onderstaande gemeentetabel.