NieuwNieuws

Algemeen

Coronapiek sloopt Hugo de Jonge's coronadashboard

Oh dashboardmetertje wat doet U nu?

Het coronadashboard dat sinds een paar maanden draait om het Nederlandse volk van allerlei signaalwaardes, nadrukkelijke adviezen, metertjes en waarschuwingen te voorzien, heeft last van motorpech. Hiermee lijkt een van de paradepaardjes uit de instrumentenkist van Hugo de Jonge voor de zoveelste keer op rij last te hebben van kinken in de kabel.

Omdat het aantal nieuwe besmettingen dinsdag in zo'n rap tempo opliep, is het metertje van het geschatte aantal besmettelijke personen per 100.000 inwoners gestegen tot de maximumwaarde van 600. Dit getal wordt berekend op basis van het aantal ziekenhuisopnames. Het is te hopen dat dit niet verder oploopt want dan is het metertje 'op'.

Het is niet de eerste keer dat het nationale Coronadashboard problemen heeft met te hoge getalletjes. Dit ging eerder ook al mis toen bleek dat signaalwaardes, die in tegenstelling tot in andere landen geen concrete betekenis of gevolg hebben, te laag werden ingeschat en de schaalverdeling van het metertje veel te krap bleek. 

Met zo'n hoog getal hadden ze bij de bouwer blijkbaar geen rekening gehouden aangezien hij nu vast zit op de maximale waarde. En dat ziet er als volgt uit.

Van het dashboardkastje naar de muur

 Wat de ontwikkelaars bij eerdere piekdrukte in de meterkast deden was het balkje iets langer maken en de signaalwaarde opschuiven naar de rechterzijde. Zo werd de uiterste waarde hoger en lijkt de situatie allemaal iets minder alarmerend dan eerder. 

Verwacht wordt dat dit vooruitzicht ook voor het 'Aantal besmettelijke mensen per 100.000 inwoners-indicatortje' in het verschiet ligt. De bouwers moeten sowieso aan de bak aangezien er nog een aantal klokjes op knappen lijken te staan. Zo heeft de rioolwatermeting op dit moment 384,1 van de 400 punten en ligt het aantal besmette locaties met 192 stuks nog slechts acht plekken onder het maximumgetal van 200.

Toch is er ook nog goed nieuws. Het aantal doden staat volgens het coronadashboard op dit moment op een keurige nul. Maar dit klopt niet, aangezien dit aantal tien moet zijn op basis van de coronacijfers die het RIVM vandaag wereldkundig maakte. Het is niet bekend waarom dit aantal niet is bijgewerkt. 

Reden voor paniek is echter technisch niet mogelijk in Nederland. Op dit moment is de situatie voor zes veiligheidsregio's in de Randstad 'zorgelijk' en 'waakzaam' voor de rest van het land. Van niveau 3 'ernstig' is tot dusver helemaal geen sprake. Mocht de boel verder uit de hand lopen dan ernstig, dan is ook daar een oplossing voor. 

In dat geval kunnen er altijd nog niet bindende doch nadrukkelijke vage risiconiveau's aan de De Jonge's pastelroze escalatieladder worden toegevoegd. Benieuwd hoe deze flexibilisering van coronacockpitklokjes in zijn werk gaat? Dat toonde Peter de Jonge via Twitter met een filmpje van afgelopen zomer.

Signaalwaardes, risiconiveau's en escalatieladders

Het coronadashboard werd na een slepend ontwikkelingsproces in juli eindelijk opgeleverd. Voor het eerst sinds het begin van de crisis werd het mogelijk om elke dag de laatste coronacijfers op landelijk, gemeentelijk en veiligheidsregio-niveau via een interactieve overzichtssite. Het systeem bevat echter nog altijd een aantal kinderziekten met data die al maandenlang  te laat, onvolledig, met fouten of niet wordt weergegeven.

Aan de hand van meer dan tien coronaschuifjes kon iedereen zien hoe ernstig het gesteld was met Covid-19 in Nederland. Welk metertje precies belangrijkste is, wat een signaalwaarde precies betekent en aan welke alarmwaardes een regio precies moest voldoen om van risiconiveau waakzaam naar zorgelijk te worden opgeschaald is nooit helemaal duidelijk geworden.

Nederland is niet het enige land met een high tech coronadashboard. Sterker nog: sommige EU-landen werken al met zo'n omgeving sinds april. En dat allemaal zonder haperingen of andere technische flauwekul. Het meerendeel van deze coronawijzerplaatjes is zelfs concreet, overzichtelijk of nuttig te noemen. In landen als Estland, Tsjechië, Roemenië, Polen, Hongarije en Slowakije draait zo'n jongen al maandenlang zonder onduidelijk gedoe of technische mankementen.

Het dashboard werkt op dit moment overigens nog wel beter dan de Nederlandse corona-app die na een testperiode weer even op de plank is gezet om verder aan te sleutelen. Vanwege het veiligheidsniveau 'zorgelijk' zal hier naar alle waarschijnlijkheid met spoed een oplossing voor gezocht worden. Toch nog wat goed nieuws om mee af te sluiten? Onze gemeentelijke Nieuwnieuws-datatabel werkt al wel ruim 2,5 maand zonder problemen.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: