NieuwNieuws

Algemeen

Drugsbaron Taghi in Dubai ‘drie dagen lang gemarteld’

Zegt in nieuwe verklaring geschopt, geslagen en geëlektrocuteerd te zijn

Ondanks zijn complete isolatie in de gevangenis in Vught heeft de in december gearresteerde topcrimineel Ridouan Taghi een verklaring naar buiten gebracht over hoe hij in Dubai behandeld is. Tegenover EenVandaag zegt hij daar 72 uur lang te zijn gemarteld. 

Via zijn advocaat Ines Weski zijn er ook foto’s van zijn verwondingen met het actualiteitenprogramma gedeeld, evenals details uit het rapport dat een arts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) opstelde toen hij in de gevangenis aankwam. Daarin zou onder andere staan dat Taghi bont en blauw zag in zijn gezicht, er een laarsafdruk op zijn voorhoofd stond en dat er sporen van een taser te zien waren. Ook waren zijn enkels opgezwollen en zat hij onder de bloeduitstortingen.

'Systematisch martelen'

Taghi zegt dat hij in Dubai chemische middelen toegediend kreeg in het politiebureau en 72 uur lang wakker is gehouden. “Ik ben geslagen en geschopt [...] Ik had strakke tiewraps om mijn enkels en handen en een plastic blinddoek voor mijn ogen.” Terwijl hij zo op de grond lag werd er een pistool tegen zijn hoofd gezet, zegt hij. “De agenten vertelden dat ze opdracht hadden gekregen om mij dood te schieten. Daarna ben ik helemaal in elkaar getrapt.”

Weski noemt de verwondingen het gevolg van ‘systematisch martelen.’ Ze legt de verantwoordelijkheid voor Taghi’s behandeling bij de Nederlandse Justitie: “Je kunt een marteling uitbesteden. […] Maar juridisch en zeker moreel is er dan een verantwoordelijkheid voor Nederland.”

Eerdere beelden 'gefotoshopt'

De foto’s die met de geschreven verklaring in handen zijn van EenVandaag laten de verwondingen duidelijk zien. Het maakt volgens Taghi duidelijk dat de foto die de autoriteiten in Dubai in februari uitgaven bewerkt was. Op die beelden zijn de verwondingen immers niet te zien. Het is een photoshop, een ‘nepfoto.’ De nieuwe foto’s zijn gemaakt in de inrichting in Vught, net na het arriveren van de drugsbaron. 

Eerder werd er in de rechtbank al duidelijk dat Taghi niet heelhuids naar Nederland is gevlogen. Tijdens die vlucht, verklaarde het OM, werd hij gemonitord door een arts en bij aankomst medisch onderzocht. De rechtszaak, het grote Marengo-proces tegen Taghi en zeventien anderen, draait om meerdere liquidaties, pogingen tot moord en de bijbehorende voorbereidingen. Ridouan Taghi zou het brein achter de operatie zijn die er onder andere van verdacht wordt verantwoordelijk te zijn voor de dood van advocaat Derk Wiersum. De Amsterdamse strafpleiter werd in september voor zijn huis vermoord en stond de kroongetuige in het proces bij, Nabil B. Samen met ontsleutelde geheime berichten tussen Taghi en zijn handlangers is B.’s verklaring het belangrijkste bewijs tegen de bende. 

Politiek

Timmermans gaat Caroline van der Plas (BBB) 'uitleggen wat de Europese regels zijn'

Lees verder

Verdachte aangehouden na gezinsdrama A59

Algemeen

Bestuurder had teveel gedronken en drugs gebruikt

Lees verder

Heleen van Royen (58) trots op geslaagde fitgirl-missie

Glamorama

'Je kunt op elke leeftijd starten'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Volledig bestuur meldpunt Mores afgetreden, 'imago aangetast'

Lees verder

'Koopwoningen voor het eerst in bijna 10 jaar goedkoper'

Lees verder

Dassen versus ProRail: 2-0. Treinverkeer hele week plat

Lees verder

Video - Coalitie blokkeert debat over uitslag verkiezingen, oppositie woest

Lees verder

Jutta Leerdam ook in vorm in gesmolten ijs

Lees verder

Chanteur van André van Duin bekent en zegt sorry

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Belg rent nét op tijd ultramarathon in Amerikaanse bergen uit

Lees verder

Twee mannetjesmuizen krijgen samen kleintjes, wat betekent dit voor mensen?

Lees verder

Driekleur mag weer fier wapperen in Rood-Wit-Blauw, vinden boerenactiegroepen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: