NieuwNieuws

Algemeen

Genade voorbij in coronadebat: ‘Alles gaat mis’

Oppositie met gestrekt been de Kamer in 

Jesse Klaver (GroenLinks) zei vanavond in het kamerdebat over de aanpak van de coronacrisis ’tot nu toe’ toegeeflijk te zijn geweest tegenover het kabinet, maar die periode lijkt voor hem en zijn collega’s in de oppositie nu echt voorbij. “Alles gaat mis,” zei Lodewijk Asscher (PvdA). “Het lijkt wel een debat op de Titanic.”

De kritiek vanuit de kamer is fel. Vooral het er niet in te zien slagen om genoeg mensen met klachten te kunnen testen wordt het kabinet stevig aangerekend. “Je moet fouten kunnen toegeven als die worden gemaakt,” zei Klaver. “We stevenen zo rechtstreeks af op een nieuwe lockdown. Ik denk dat de samenleving er niet klaar voor is om weer zulke offers te brengen. Het draagvlak wordt minder omdat mensen de autoriteiten niet vertrouwen.” Dat zou volgens de GroenLinks-leider mede veroorzaakt worden door het gebrek aan perspectief. “Een vaccin of een behandelmethode is hopen op een uitweg. [Testen is] het enige aan het virus waar we echt controle over hebben, én het enige waar het goed mis gaat.”

Ook Asscher hekelt de houding Rutte en De Jonge. “Eerst zegt Rutte vorige week dat alles wordt gedaan om een tweede golf te voorkomen. Een dag daarna zegt hij: er is een tweede golf.” Hij luidt de noodklok: “Alles gaat mis. Het gaat om duizenden levens en honderdduizenden banen.” Ook Lilian Marijnissen van de SP vraagt zich af waar de voorbereidingstijd van deze zomer is gebleven. ”Bij de eerste golf kon je nog zeggen dat we werden overvallen, maar nu hebben we heel de zomerperiode gehad om alles op orde te brengen. We zitten in de tweede golf en we zijn er niet klaar voor.”

'Mondkapjesgate'

Ook de verwarring rond het mondkapjes-beleid werd aangesneden. In de RIVM-richtlijn voor mondkapjes in de ouderenzorg stond dat het niet nodig is een masker te dragen als een hulpverlener ‘vluchtig contact’ heeft met een coronapatiënt op leeftijd. Tijdens de piek van de eerste golf moesten zorgmedewerkers mede door die aanwijzing zonder mondkapje werken, terwijl de passage vorige week zonder aankondigingen veranderd was. Nu zijn mondkapjes ineens wél aangeraden en zelfs ‘noodzakelijk’. De vraag vanuit de oppositie is waarom het advies aangepast is, of hulpverleners eerder gevaar liepen en of de richtlijn misschien geschreven was op basis van de (beperkte) beschikbaarheid van beschermingsmiddelen. 

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff wilde niet met Asscher mee in de suggestie dat zorgpersoneel gevaar liep door geen mondkapje te dragen, en verdedigde de originele richtlijn. Het zou gaan om een misverstand, omdat ‘vluchtig contact’ nauwelijks blijkt voor te komen. Wel sprak Dijkhoff zijn steun uit voor een 'compensatiefonds' voor getroffen zorgpersoneel.  PVV-leider Wilders noemt de kwestie 'mondkapjesgate.' "Het kabinet maakt er een enorme bende van."

Sporters blesseerden zich vorig jaar massaal

Algemeen

Nederland sport zichzelf kapot

Lees verder

Kuipers en Van Gennip doen aangifte tegen Van Houwelingen (FvD) wegens tweet met nazivlag

Politiek

'Nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici'

Lees verder

Wopke Hoekstra: 'Illegale annexatie door Rusland volstrekt verwerpelijk'

Politiek

Russische ambassadeur ontboden tijdens toespraak Vladimir Poetin

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Voormalig inbreker met adviesbureau tegen inbrekers vast wegens inbraak

Lees verder

2,5 jaar na start coronacrisis CO2-meter op school verplicht

Lees verder

'Nyck de Vries heeft getekend bij AlphaTauri'

Lees verder

Winst Manchester United levert trainer Ten Hag prijs op

Lees verder

Stalker raakt verstrikt in gordijnen, slachtoffer bevrijdt hem

Lees verder

Minister houdt grote schoonmaak in tbs-instelling Oostvaarderskliniek

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Terror-chihuahua poept vrouw de mond vol: 'Ik lag drie dagen in het ziekenhuis'

Lees verder

Dagelijks werd haar graf bevuild: Michael filmt hoe ex van moeder op haar graf pist

Lees verder

Schiedamse bakker verkoopt hennepkoekjes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: