NieuwNieuws Beta

Binnenland

Halbe Zijlstra loog over rol in granulietzaak

Zette als topman van VolkerWessels druk op topambtenaren van Rijkswaterstaat 

Oud-minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft als topman van VolkerWessels druk uitgevoerd op topambtenaren van Rijkswaterstaat om de omstreden stort van granuliet in de Gelderse natuurplas Over de Maas goed te keuren. Dat wist Zembla te achterhalen. 

In mei zei minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat nog dat haar partijgenoot alleen om een telefoonnummer had gevraagd, maar nu ontdekt Zembla dat Halbe Zijlstra vanaf de zomer van 2019 tot aan de eerste stortingen van het granuliet, eind oktober 2019, zich intensief met het dossier heeft bemoeid. Hij voerde gesprekken op het ministerie, mailde, appte en telefoneerde met topambtenaren en oefende druk op hun uit. 

Druk

Zijlstra vraagt onder meer de hoogste baas van Rijkswaterstaat om in te grijpen op het moment dat handhavers van de organisatie een onderzoek naar verboden stoffen in het granuliet starten. Rijkswaterstaat keurt in eerste instantie de granulietstort af, maar dan grijpt Zijlstra weer in. "De granulietzaak leek opgelost, maar ettert nog steeds door", appt hij naar Rijkswaterstaatbaas Michèle Blom. Die tikt haar eigen controleurs op de vingers en stuurt vervolgens terug: "betrokken partij krijgt vandaag nog te horen dat hij vergunning krijgt". 

Integriteit

Hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen noemt de zaak schokkend. "In dit dossier wordt op alle niveaus niet de waarheid gesprokken. Dat vind ik schokkend. Dit schendt alle integriteitsregels die je kunt bedenken." De cultuur bij Rijkswaterstaat noemt hij "verziekt". 

Granuliet

Granuliet is een restproduct van asflatproducent Bontrup. Dat bedrijf wil dat granuliet wordt gezien als grond, waardoor het makkelijk een vergunning kan krijgen voor het storten van het materiaal in de natuurplas. Aanvankelijk concluderen specialisten dat granuliet geen grond is en dat de gevolgen van de stortingen voor het milieu op lange termijn onduidelijk zijn. Bontrup levert onder andere aan VolkerWessels, de wegenbouwer waar Halbe Zijlstra voor werkt.

Dweilmachine vliegt midden op ijsbaan in de hens

Buitenland

Bestuurder kon op tijd wegglibberen

Lees verder

Dagelijkse coronaupdate: Minder besmettingen dan gisteren

Binnenland

Maar nog steeds 8.015 keer positief

Lees verder

Vakbond projecteert 'Biden-Harris' op Trump Tower

Buitenland

Staalarbeiders kiezen duidelijk een kant

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Geen publiek bij ontknoping 'Wie is de mol?'

Lees verder

Inbrekende puber slaat senior het ziekenhuis in

Lees verder

Badr Hari test positief op coronavirus

Lees verder

Dierenverzorger gedood door beren in dierenpark

Lees verder

Bestuurder zet auto recht tegen boom

Lees verder

Uitgelekte kalender: Formule 1 op 2 mei in Zandvoort

Lees verder

Minister: Islamitische groep sprak Fatwa uit over Franse leraar

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Rockband houdt proefconcert in plastic ballen

Lees verder

Corona-ontkennende fitboy overlijdt aan corona

Lees verder

Man laat telefoon op het treinspoor vallen en legt treinverkeer plat

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws