NieuwNieuws

Algemeen

Homodatingapp Grindr geblokkeerd in azc's, Tinder wel gewoon toegankelijk

"Ik heb het idee dat ik nog steeds in het Midden-Oosten leef en niet in Nederland"

Homodatingapp Grindr is geblokkeerd in een nog onbekend aantal asielzoekerscentra. Dit blijkt uit onderzoek van belangengroep LGBT Asylum Support. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, heeft de toegang tot de app geblokkeerd via het wifinetwerk. Datingapp Tinder, waar voornamelijk heteroseksuelen vrolijk op los swipen, is nog wel gewoon toegankelijk. 

Grindr is een populaire app, bedoeld om homo, trans, bi of queer mensen met elkaar in contact te brengen. Het is in feite de LGBTQ+ versie van Tinder. Dat deze app nu geblokkeerd is en Tinder niet, noemt voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support dan ook zeer ernstig. 

Een brief

In een brief aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol schrijft de vereniging dat de 'bizarre blokkade' van de app een grove schending van de vrijheid van meningsuiting is, en bovendien in strijd met Artikel 1 van de grondwet: het verbod op discriminatie. "Deze blokkade door het COA – onderdeel van de overheid – herinnert getraumatiseerde LHBTI-asielzoekers aan situaties waarin de overheid Grindr blokkeert en het gebruik ervan niet zonder gevaar voor je leven is. Deze blokkade is dan ook on-Nederlands en tast de integriteit van het COA aan", zegt Kortekaas.

Het Midden-Oosten

"Ik heb het idee dat ik nog steeds in het Midden-Oosten leef en niet in Nederland...”, is één van de reacties van een homoseksuele asielzoeker. “Grindr wordt in mijn azc blijkbaar gezien als porno. Het COA moet onder toezicht geplaatst worden.” 

Ook Broekers-Knol noemt de blokkade zorgelijk. "Grindr is niet verboden. Ik zou niet weten waarom de toegang geblokkeerd wordt. Het COA stelt een onderzoek in en ik ga ervan uit dat het in orde komt."

Het COA bevestigt de problemen. "Ook kinderen maken gebruik van de wifinetwerken. Bepaalde websites die niet standaard zijn, worden geblokkeerd", zegt een woordvoerder. "Grindr hoort daar kennelijk toe. Dat is niet de bedoeling. We gaan dat zo snel mogelijk oplossen."

Veilig, of toch niet?

Vorige maand schreef LGBT Asylum Support al een brandbrief om anti-homogeweld in azc's aan te kaarten. Binnen 3 maanden kreeg de stichting 60 meldingen binnen van geweldsdelicten. Zo werd een lesbische vrouw in een azc in Gilze overgoten met kokend water, waar ze tweedegraads brandwonden aan overhield. Het geweld is extra pijnlijk omdat LGBTQ+ asielzoekers vaak juist naar het tolerante Nederland komen in de veronderstelling dat hun geaardheid hier geen issue is, vaak in tegenstelling tot het land waar ze vandaan komen. 

Facebookbericht van LGBT Asylum Support

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: