Supermarkten in overleg over 'ouderenuurtjes', ouderenbond niet blij met bejaardenrooster

Branche gaat onderzoeken hoe aparte winkeltijden voor ouderen kunnen worden ingevoerd
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gaat de komende dagen met haar aangesloten leden overleggen hoe het beste omgegaan kan worden met het kabinetsverzoek om twee maal per dag een speciaal winkeluur voor coronagevoelige groepen in te richten. Premier Rutte en minister De Jonge hebben in hun nieuwe set coronamaatregelen zo'n verzoek aan met name supermarkten en levensmiddelenwinkel opgenomen.
De branchekoepel brengt in herinnering dat heel veel supermarkten sowieso nog een 'ouderenuurtje' hanteerden, maar dat het op sommige plekken ook weer is afgeschaft omdat er te weinig vraag naar was. Samen met aangesloten supermarkten wil het CBL kijken waar de vraag het hoogst is, om vervolgens "maatwerk" te kunnen leveren. Het kabinet zal bij het overleg betrokken worden.
Ouderenbond bang voor generatieconflict
Ouderenorganisatie ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) is juist helemaal niet gelukkig met de ouderenuurtjes. Zij zijn blij dat supermarkten weer strenger moeten gaan toezien op de regels voor 1,5 meter en hygiëne van karretjes, maar staan niet te springen om een bejaardenrooster voor dagelijkse boodschappen:
"Een speciaal uurtje voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid vind ik geen goed idee. Veel van deze mensen kunnen niet ’s ochtends vroeg al bij de supermarkt zijn, omdat ze eerst geholpen moeten worden door de thuiszorg. Als iedereen zich aan de 1,5 meter afstand houdt, moeten mensen met een kwetsbare gezondheid ook op de normale tijd naar de supermarkt kunnen. En voorkom je dat generaties tegen elkaar worden opgezet”, aldus Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.