NieuwNieuws

Tech & Crypto

ESA ontdekt drie zoutwatermeren onder Mars-oppervlak

Een natte bedoeling onder het bevroren zuidpool van de rode planeet

Op ongeveer anderhalve kilometer onder het steenkoude oppervlakte van de zuidpool van onze buurplaneet Mars, is vloeibaar water aangetroffen. Hoe dit water vloeibaar kan zijn ? Zout, heel veel zout. De Europese ruimtevaartorganisatie publiceerde hun bevindingen in het vakblad Nature.

Dat het water op de rode planeet in vloeibare toestand verkeerd, kan alleen maar door gigantische hoeveelheden zout. Vermoedelijk zijn de meren al miljarden jaren een afgesloten geheel die heel lastig te bereiken zijn. De ontdekking werd gedaan door de satelliet Mars Express die op kilometers hoogte beelden schiet van de rode planeet.

Betekent dit dat Mars eveneens levende wezens 'verborgen' houdt? Kleine kans, maar niet uitgesloten. De ontdekkers menen dat de zoutmeren een reliek uit een natter en warmer verleden zijn van de planeet. 

"Vroeger is er vermoedelijk veel meer water op Mars geweest", vertelt planetair onderzoekster Elena Pettinelli van de Universiteit van Rome. "En als er water is geweest dan is de kans op leven altijd aanwezig".

De dode zee

De drie meren hebben gezamenlijk een oppervlak dat is te vergelijken met Duitsland. Maar mocht er iets in 'leven' dan moet het wel gewend zijn aan extreme omstandigheden.

"Op aarde kunnen exremofiele micro-organismen in ziltige habitats vertoeven die vijfmaal zouter zijn dan zeewater. Maar op Mars moet deze concentratie in het water eens vier keer zo hoog zijn om vloeibaar te blijven bij de extreem koude temperaturen", aldus John Priscu van de Universiteit van Montana.

Mars is qua ijskoude klimaatsomstandigheden met een dunne atmosfeer een beetje het tegenovergestelde van de planeet Venus, 'onze' gloeiendhete zusterplaneet. Hier werden onlangs in de dichte broeikasgaslaag boven het oppervlak chemische verbindingen aangetroffen die kunnen duiden op afscheidingen van levende organismen.

De rode planeet is niet de enige plek in het zonnestelsel waar vloeibaar water is aangetroffen. Ook op de manen Europa, Enceladus en Ganymedes is soortgelijke nattigheid onder het oppervlak aanwezig. In juni werd bekend dat zelfs dwergplaneet Pluto miljarden jaren geleden mogelijk over H2Oceanen zou beschikken.

Hoe mars er mogelijk heeft uitgezien in een warmer verleden /Wikimedia Commons

Geen veilige reisbestemming

Op de aardse Zuidpool bestaan vergelijkbare afgesloten zoutmeren die al miljarden jaren in een vorm van geologische zelfisolatie verkeren. Zo hebben wij het Vostok-meer dat zich 4 kilometer onder de permafrost van Antarctica bevindt.

Terug naar Mars. Lijkt het je tof om de rode planeet te vereren met een coronavrij reisje met een zwemtochtje in het ondergrondse meer? Dit is zonder beschermende kleding absoluut niet aan te bevelen.

Omdat de temperatuur op de zuidpool van Mars gemiddeld 153 °C onder nul is, transformeren je lichaamsgassen spontaan in vaste stoffen. Dit wordt ook wel ontgassing genoemd, een soort van omgekeerde verdamping.

Voordat zuurstofgebrek in de ijle omgeving of de extreme kou je nekt, zijn je organen en huid al uit elkaar gescheurd. Hierdoor zul je binnen enkele minuten op een zeer pijnlijke - doch snelle - manier aan je einde komen.

Algemeen

Ridouan Taghi voor het eerst genoemd als opdrachtgever moord Peter R. de Vries

Lees verder

Defensie is rapport over oorlogsmisdaden in Uruzgan kwijt

Politiek

Australiërs martelden en doodden Afghaan verdacht van aanslag op Nederlanders

Lees verder

Alle valuta hebben het zwaar, bitcoin nog het minst

Algemeen

Euro en Britse pond tikken nieuwe laagterecords aan

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Herfstweer creëert drukste ochtendspits van het jaar

Lees verder

Terra Luna co-founder op Interpol's most wanted list

Lees verder

Nieuwe verdachte aangehouden in moordzaak Peter R. de Vries

Lees verder

Kabinet gooit Groningse gasvelden op waakvlam

Lees verder

Zes beveiligers verdacht van betrokkenheid bij dood 37-jarige Poolse festivalganger

Lees verder

Terror-chihuahua poept vrouw de mond vol: 'Ik lag drie dagen in het ziekenhuis'

Lees verder

Dagelijks werd haar graf bevuild: Michael filmt hoe ex van moeder op haar graf pist

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bierprijzen in Engeland voorlopig niet omhoog

Lees verder

Beschonken bestuurder heeft bijzonder excuus: 'Mijn hond reed'

Lees verder

Onderzoek wijst uit: foetussen vinden boerenkool smerig

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: