NieuwNieuws Beta

Buitenland

Boris Johnson maakt misser in uitleg Britse coronaregels

Niet alleen in Nederland zijn de coronaregels niet altijd even duidelijk

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn excuses aangeboden voor de verwarring die hij veroorzaakte toen hij de nieuwe restricties uitlegde voor de North East regio. Steden als Newcastle upon Tyne en Middlesbrough krijgen sinds deze week te maken met een aanscherping van de regels. Het 'mixen' van verschillende huishoudens zou volgens de premier in geen enkel geval zijn meer toegestaan: zowel binnen áls buiten.

Johnson leek met zijn opmerking te claimen dat ieder contact met personen van buiten je eigen huishouden vanaf morgen illegaal is. Dit bleek onjuist. De Britten in de 1,2 miljoen inwoners tellende regio mogen nog altijd in gezelschappen van maximaal vijf anderen vertoeven, maar wel alleen in de buitenlucht.

"Mijn excuses, ik heb me vergist", laat Johnson in een reactie weten. In North East mag je inderdaad geen gasten ontvangen uit andere huishoudens in restaurants, pubs of thuis, maar voor buiten geldt dit niet. Toch zou iedereen ook in de buitenlucht mensen uit andere huishoudens zoveel mogelijk moeten mijden."

Strenger dan Nederland

Johnson begrijpt dat de regels verwarrend kunnen overkomen. Toch benadrukt hij dat ze zwaardere restricties nodig zijn om het virus onder controle te krijgen. De North East-regio is op dit moment een van de felste coronahaarden van Engeland. In de North West-regio, waaronder Manchester en Liverpool, zijn de strengere regels al langer van kracht.

De aanscherping van de regels gaat vanaf woensdag in. Wie daarna betrapt wordt op het in gezelschap vertoeven met mensen die niet in je bubbel zitten kan een boete van rond de 225 euro verwachten. De Labour-partij ergert zich aan de misser. "Een eerste minister die zijn eigen regels niet eens begrijpt komt zeer incompetent over", stellen ze.

Het aantal besmettingen lag in de North East-regio vorige week op 169,7 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Dit is nipt hoger dan in Noord- en Zuid-Holland waar dit respectievelijk 138 en 148 was tussen 19 en 26 september.

Deze regio's lijken controle over corona iets terug te winnen

Binnenland

Een sprankje hoop op de dag waarop Nederland voor het eerst meer dan 10.000 gevallen meldt?

Lees verder

Brit verkracht kippen en krijgt drie jaar cel

Niet Doodchecken

Hij mag wel gewoon nog kippen als huisdier hebben

Lees verder

Knoop doorgehackt: Vegaburger is ook burger

Binnenland

En daar moet u het mee doen 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

'Was' NOOIT mondkapjes in de magnetron want dat is heel dom

Lees verder

Football Manager bleek wondermiddel tegen geheugenverlies

Lees verder

Springlevende kiezer schrikt zich dood

Lees verder

Pedojagers lokken vermeend pedofiel naar parkeerplaats

Lees verder

Renners hebben geen zin: Giro etappe ingekort

Lees verder

IOC: Vaccin voor Olympische Spelen is klaar

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Boze imker dumpt 1.500 terrorwespen bij gemeentehuis

Lees verder

Dwarse Drent kost provincie miljoenen

Lees verder

Lotto-winnaar deelt hoofdprijs met zichzelf

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws