NieuwNieuws

Buitenland

Boris Johnson maakt misser in uitleg Britse coronaregels

Niet alleen in Nederland zijn de coronaregels niet altijd even duidelijk

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn excuses aangeboden voor de verwarring die hij veroorzaakte toen hij de nieuwe restricties uitlegde voor de North East regio. Steden als Newcastle upon Tyne en Middlesbrough krijgen sinds deze week te maken met een aanscherping van de regels. Het 'mixen' van verschillende huishoudens zou volgens de premier in geen enkel geval zijn meer toegestaan: zowel binnen Ć”ls buiten.

Johnson leek met zijn opmerking te claimen dat ieder contact met personen van buiten je eigen huishouden vanaf morgen illegaal is. Dit bleek onjuist. De Britten in de 1,2 miljoen inwoners tellende regio mogen nog altijd in gezelschappen van maximaal vijf anderen vertoeven, maar wel alleen in de buitenlucht.

"Mijn excuses, ik heb me vergist", laat Johnson in een reactie weten. In North East mag je inderdaad geen gasten ontvangen uit andere huishoudens in restaurants, pubs of thuis, maar voor buiten geldt dit niet. Toch zou iedereen ook in de buitenlucht mensen uit andere huishoudens zoveel mogelijk moeten mijden."

Strenger dan Nederland

Johnson begrijpt dat de regels verwarrend kunnen overkomen. Toch benadrukt hij dat ze zwaardere restricties nodig zijn om het virus onder controle te krijgen. De North East-regio is op dit moment een van de felste coronahaarden van Engeland. In de North West-regio, waaronder Manchester en Liverpool, zijn de strengere regels al langer van kracht.

De aanscherping van de regels gaat vanaf woensdag in. Wie daarna betrapt wordt op het in gezelschap vertoeven met mensen die niet in je bubbel zitten kan een boete van rond de 225 euro verwachten. De Labour-partij ergert zich aan de misser. "Een eerste minister die zijn eigen regels niet eens begrijpt komt zeer incompetent over", stellen ze.

Het aantal besmettingen lag in de North East-regio vorige week op 169,7 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Dit is nipt hoger dan in Noord- en Zuid-Holland waar dit respectievelijk 138 en 148 was tussen 19 en 26 september.

Verstappen pakt "motorstraf" en start achteraan in Sochi

Sport

Niks drie plekken gridstraf, gewoon helemaal achteraan!

Lees verder

Negen aanhoudingen: politie verijdelt aanslagplannen

Binnenland

IS-aanhangers in de lurf gepakt

Lees verder

Van Haga's motie van wantrouwen tegen Hugo valt verkeerd

Binnenland

Opvallend ophefje in de slotminuten van de APB

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Caroline van der Plas pest Baudet met zijn 'proza'

Lees verder

VIDEO - Pijnlijk blokje Toeslagen voor Rutte

Lees verder

Benendief gepakt met been aan hoofd geplakt

Lees verder

VIDEO - Wilders vindt woonvoorrang voor statushouders 'onrechtvaardig'

Lees verder

VIDEO - Rutte riskeert motie van afkeuring

Lees verder

Kourtney en Megan Fox uit de kleren voor nieuwe campagne

Lees verder

VIDEO - Tweede dag #APB21 begint met roep om verkiezingen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: