NieuwNieuws Beta

Binnenland

Verwarring rond gastenaantallen bij huwelijk, regels versoepeld

Ook het mondkapjesadvies mogelijk herzien

Sinds de aankondiging van de nieuwe coronamaatregelen op maandagavond ontstond er verwarring over de groepsgroottes bij trouwerijen. In kerken gold er geen limiet op het aantal gasten, maar bij een huwelijk bij de burgerlijke stand was het strenger dan ooit. Nu mogen er ook daar dertig mensen uitgenodigd worden in plaats van het eerdere vier. 

Voor wie het nu de tweede golf is aangebroken nog aandurft om met een groep gasten te trouwen is het goed nieuws: de regels zijn versoepeld. Aanvankelijk mocht je, wanneer je niet in een kerk trouwde, maximaal met vier mensen aanwezig zijn. Nu zijn dat er dertig. Kinderen jonger dan 13 zijn een uitzondering, 

Het beleid bij kerkelijke huwelijken is nog niet precies hetzelfde als bij die van ongelovigen. Vanwege de grondwet, waarin beschermde vrijheden zijn vastgelegd over godsdienstelijke bijeenkomsten, geldt er in gebedshuizen geen limiet. 

Alle feestjes, dus ook bruiloften, zijn beperkt tot een groep van maximaal vier. Naast het bruidspaar en de twee benodigde getuigen mag er dus niemand meer bij. Of er voor het feestje ook versoepelingen komen wordt volgens het ministerie morgen duidelijk. 

To mondkap or not to mondkap

Niet alleen rond trouwerijen worden de nieuwe regels als verwarrend ervaren. Ook het advies om mondkapjes in winkels te dragen is niet overal hetzelfde. Daarbij krijgen winkeliers de optie de maskers te verplichten, maar doen ze dat niet allemaal. Vanuit Den Haag geldt het advies om in de Randstad een mondkapje te dragen als je gaat winkelen, terwijl de veiligheidsregio’s aldaar, en die van Brabant-Zuidoost, ze in álle publieke binnenruimtes adviseren. 

De meeste ondernemers willen geen klanten weigeren als ze geen mondkapje dragen. In de Tweede Kamer zijn er steeds meer leden die pleiten voor een duidelijker beleid, inclusief een mogelijke verplichting. OMT-voorzitter Jaap van Dissel zei vandaag in een van de volgende adviezen een nieuw beraad over mondkapjes toe te voegen. 

Instagram introduceert nieuw borstenbeleid

Glamorama

Het moet allemaal niet te sexy zijn

Lees verder

Te koop: bijzonder klushuis met enorme inboedel

Buitenland

Hier worden zelfs hoarders bang van

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Hobbypiloot brengt huisdieren in veiligheid tijdens lockdown

Lees verder

Dieven breken in bij escape room Utrecht

Lees verder

Overvaller gepakt door afgehakte vinger op plaats delict

Lees verder

Insta-model filmt gluurders vanaf haar ronde billen

Lees verder

Oreo bouwt enorme koekjeskluis in Noorwegen

Lees verder

Officieel: Morgen GEEN persconferentie met nieuwe coronamaatregelen

Lees verder

Afgetrainde Nicole Scherzinger showt sexy kiekjes

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Hond met groene vacht geboren in Italië

Lees verder

Ontsnapte klonende mutantenkreeftjes ‘terroriseren’ Vlaamse begraafplaats

Lees verder

Historicus ontdekt echte 'James Bond' in archieven koude oorlog

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws