NieuwNieuws

Algemeen

Neanderthalergenen zorgen voor ernstigere Covid-symptomen

Waarom verschilt het ziektebeeld zo enorm tussen Afrikanen en Europeanen?

Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die over een specifieke set Neanderthalergenen beschikken ernstiger ziek worden na een coronavirusbesmetting. Patiënten die in het bezit zijn van deze 'oergenen' zouden zo'n drie keer meer kans hebben om aan de beademing te moeten op de intensive care.

Het viel wetenschappers op hoe Covid-19 onder Oost-Aziaten en Afrikanen nauwelijks voor zwaardere ziekteverschijnselen zorgt. De sterfte is in die gebieden ook een stuk lager dan in bijvoorbeeld Zuid-Azië, het Midden-Oosten en Europa.

Het grote verschil? Precies in deze gebieden kwamen tot 25.000 jaar geleden Neanderthalers voor die inmiddels zijn uitgestorven.

Mengen van menselijke ondersoorten

Toch 'leeft' de Neanderthaler voort in de lichamen van de moderne mens. Enkele procenten van het DNA in West-Europeanen en Zuid-Aziaten zijn een directe erfenis van onze steentijdneefjes. En deze set genen zorgt ervoor dat het coronavirus zich veel ernstiger manifesteert dan bij mensen die niet over dit genencluster beschikken.

De studie werd uitgevoerd door het Duitse Max Planck Instituut en is woensdag gepubliceerd in het vakblad Nature. In de studie is het genetisch materiaal van 50.000 jaar oude Neanderthalers uit Kroatië en Denisovans van 60.000 jaar oud, een oermenssoort uit Oost-Azië, onder de loep genomen. 

Volgens hoofdonderzoeker Hugo Zeberg is dit de verklaring dat het coronavirus zich zo anders gedraagt in verschillende werelddelen, meldt DW. In Afrika en Oost-Azië, waar vroeger geen Neanderthalers maar wel Denisovans voorkwamen, is nauwelijks sprake van een ernstige pandemie. De mensen daar worden wel ziek, maar niet zo ernstig dat ze ziekenhuiszorg nodig hebben.

Hoe 'sapiens' is Homo Sapiens?

De Neanderthalergenen komt het vaakst voor in Zuid-Azië. Ongeveer de helft van de inwoners van Bangladesh beschikt over de coronagevoelige genen. In Europa heeft ongeveer 16 procent van de bevolking deze variatie die een virale Achilleshiel vormt.

Deze Neanderthalergenen zijn al eerder gelinkt aan bepaalde eigenschappen binnen de moderne mensen. Een van de bekendste hiervan is de gevoeligheid voor nicotineverslaving. Ook zouden diabetes type 2 en lupus hierdoor veroorzaakt worden. 

Ook aan de buitenkant is het effect merkbaar. Kaalheid bij mannen, overmatige lichaamsbeharing en roodharigheid zouden dankzij de 'onderlinge uitwisseling' met onze verwanten uit de steentijd in 'Homo Sapiens-eigenschappen' veranderd zijn.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: