NieuwNieuws Beta

Buitenland

'Twittermoordenaar' bekent moord op acht suïcidale vrouwen

Hij deed de meest gruwelijke dingen met zijn slachtoffers

De meedogenloze Japanse 'Twittermoordenaar' heeft vandaag bekend dat hij achter de moord op acht suïcidale vrouwen (waaronder drie minderjarige meisjes) en een 20-jarige man zit. De 29-jarige Takahiro Shiraishi lokte kwetsbare vrouwen via Twitter naar zijn woning om hen daar te 'helpen' bij hun zelfmoordplannen. Hij verkrachtte de vrouwen, vermoordde hen en sneed hun lichamen vervolgens in stukken. De 20-jarige man werd vermoord omdat hij aan Shiraishi vroeg waar zijn vriendin was. Alle slachtoffers waren tussen de 15 en 27 jaar oud.

Vrieskisten met lichaamsdelen

De zaak kwam in het najaar van 2017 aan het licht toen de broer van een slachtoffer verontrustende berichten had gevonden op het Twitteraccount van zijn vermiste zus. Hij lichtte de politie in, waarna agenten een inval deden in een een appartement in Zama, zo'n 40 kilometer ten zuidwesten van Tokio. Daar werden twee afgehakte hoofden in een diepvries ontdekt. Vervolgens werden op meer plaatsen in de woning vrieskisten gevonden, met daarin verscheidene lichaamsdelen. 

Shiraishi kon na deze vondst vrij snel gearresteerd worden. Na onderzoek werd al snel duidelijk dat de man zijn slachtoffers lokte door een tekst in zijn Twitterbio. 'Ik wil mensen helpen die echt pijn hebben. Je kunt me altijd een privébericht sturen', stond daar. Daarop werd de man door de Japanse media voortaan 'de Twittermoordenaar' genoemd. 

Doodstraf

De zaak maakte veel los in Japan. Honderden mensen kwamen op de zitting af, waar de Japanner beaamde de moorden te hebben gepleegd. "Ik heb ze vermoord en wat werk aan de lichamen gedaan om het bewijsmateriaal te verbergen”, zei hij. 

Twitter kwam naar aanleiding van de zaak met nieuwe regels om het promoten van zelfmoord en zelfbeschadiging tegen te gaan. Ook haalde de Japanse overheid diverse websites offline waarop mensen hun zelfmoordplannen openbaarden.

Shiraishi krijgt 15 december waarschijnlijk de doodstraf opgelegd. Zijn advocaat pleit voor een gevangenisstraf, omdat de slachtoffers zelf dood wilden.

Japan behoort tot de landen met de meeste zelfmoorden ter wereld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie beroofden 19,7 mensen per 100.000 zich in 2015 in Japan van het leven. Werkloosheid is hiervan een belangrijke oorzaak. 

Wil je praten over zelfdoding? Kijk voor hulp en advies op 113.nl of bel 113 of 0800-0113.

Deze regio's lijken controle over corona iets terug te winnen

Binnenland

Een sprankje hoop op de dag waarop Nederland voor het eerst meer dan 10.000 gevallen meldt?

Lees verder

Brit verkracht kippen en krijgt drie jaar cel

Niet Doodchecken

Hij mag wel gewoon nog kippen als huisdier hebben

Lees verder

Knoop doorgehackt: Vegaburger is ook burger

Binnenland

En daar moet u het mee doen 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

'Was' NOOIT mondkapjes in de magnetron want dat is heel dom

Lees verder

Football Manager bleek wondermiddel tegen geheugenverlies

Lees verder

Springlevende kiezer schrikt zich dood

Lees verder

Pedojagers lokken vermeend pedofiel naar parkeerplaats

Lees verder

Renners hebben geen zin: Giro etappe ingekort

Lees verder

IOC: Vaccin voor Olympische Spelen is klaar

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Boze imker dumpt 1.500 terrorwespen bij gemeentehuis

Lees verder

Dwarse Drent kost provincie miljoenen

Lees verder

Lotto-winnaar deelt hoofdprijs met zichzelf

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws