NieuwNieuws Beta

Sport

Voorbeschouwing Giro d'Italia: Neemt Kruijswijk wraak?

Nederlandse klimmer viel in 2016 in winnende positie

Toch van start

Morgen gaat de Ronde van Italië van start in Monreale. In verband met het coronavirus was het even spannend, maar de Giro trapt af met een tijdrit van ruim 15 kilometer. Aan de start staan drie Nederlanders die kansrijk zijn voor de eindzege: Sam Oomen, Wilco Kelderman en vooral: Steven Kruijswijk. Deze laatste vergooide in 2016 de eerste Nederlandse Giro-zege in de geschiedenis door sneeuw te happen tijdens een afdaling van de Colle dell'Agnello. Saillant detail: deze berg staat ook dit jaar weer op het menu. 

Beelden van de crash van Kruijswijk in 2016

Nederlanders

Naast de eerdergenoemde landgenoten staan ook Pieter Weening, Jos van Emden, Antwan Tolhoek, Ramon Sinkeldam, Koen Bouwman, Martijn Tusveld en Etienne van Empel aan de start. Zij rijden allemaal echter vooral in dienst van hun kopmannen. Wel maakt vooral Jos van Emden een reële kans op een ritzege; de tijdrijder had al eens succes in de door Tom Dumoulin gewonnen Giro van 2017, waar hij de afsluitende tijdrit op zijn naam schreef. Ook Pieter Weening wist al eens te winnen in de Giro, maar dat is al een goede 11 jaar terug. 

Sam Oomen en Wilco Kelderman zullen het kopmanschap gaan delen. Allebei de renners horen bij de top van het peloton als het om het klimmen gaan, maar echt indrukwekkende resultaten in grote wedstrijden laten vooralsnog op zich wachten. 

Bergachtig parcours

De Giro van dit jaar heeft een ontzettend zwaar parcours, met vooral een zware laatste week. In de editie van dit jaar zitten niet al te veel vlakke ritten, wat nog maar eens wordt benadrukt door het niet overweldigende aantal sprinters dat aan de start staat. Jammer voor de sprinters, maar smullen voor liefhebbers van bergetappes. 

Favorieten voor de roze trui

Maar wie is favoriet om de eindzege in het algemeen klassement in de wacht te slepen? 

De winnaar van vorig jaar, Richard Carapaz, staat dit jaar niet aan de start. Het is sowieso de vraag of hij de topfavoriet voor dit jaar zou zijn. Met Geraint Thomas staat er een renner aan de start die wordt ondersteund door een sterk team (INEOS, het voormalige Team Sky) en in het verleden ook al bewees een grote ronde te kunnen winnen. Hij won in 2018 - voor Tom Dumoulin - de Tour de France.

Een andere grote favoriet is Simon Yates, die de afgelopen jaren steeds bewees met de besten mee te kunnen in het hooggebergte. Hij won in 2018 al eens de Vuelta. Dat jaar leek hij ook de Giro te gaan winnen. Hij ging toen lang aan kop, maar kwam de man met de hamer tegen. 

Een favoriet die wel al bewezen heeft grote rondes te kunnen winnen is de Haai van Messina, Vincenzo Nibali. Hij won alle grote rondes al een keer, maar wordt inmiddels ook alweer een dagje ouder. 

De laatste echte topfavoriet is Steven Kruijswijk. Het gehele team van Jumbo - Visma is om hem heen gebouwd, al is het niet het sterkst denkbare team voor het hooggebergte. Toch heeft Kruijswijk niet alleen bewezen bergop met de besten mee te kunnen, hij heeft zelfs bewezen om de besten er stuk voor stuk af te rijden. Het zou Kruijswijk van harte gegund zijn om zijn revanche te behalen. 

Twee jaar cel voor ex-hoofdredacteur Gaykrant

Binnenland

Krijgt hogere straf dan eis van OM

Lees verder

Weer sterke stijging: 8.764 nieuwe besmettingen erbij

Binnenland

Na enkele dagen afvlakking, nu weer recordstijging

Lees verder

Meer NieuwNieuws

VIDEO - Willy zegt sorry voor vakantietrip in videoboodschap

Lees verder

Lance Stroll was besmet met corona, maar racet dit weekend

Lees verder

Tilburger neemt kind (1) mee naar drugsdeal

Lees verder

Kim Kardashian: Ik dacht dat ze me zouden verkrachten

Lees verder

Strike! Auto ramt enorme bowlingpins Eindhoven

Lees verder

Viroloog Osterhaus pleit voor lockdown van vier weken

Lees verder

Fast & Furious-reeks stopt na elfde film

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lange Frans beschuldigd van betrokkenheid bij complottheorieën

Lees verder

Pinguïn-homokoppel steelt nest van lesbisch pinguïnstel

Lees verder

Kattenplaatje van 2000 jaar oud gevonden in Peru

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws