NieuwNieuws

Binnenland

Jongeren zorgden voor 'tweede golf' volgens RIVM

'Verspreid via feesten en studentenhuizen'

Het RIVM concludeert dat jongeren die op vakantie gingen de voornaamste reden zijn achter de 'tweede golf' van het coronavirus in Nederland. Het virus zou zijn meegenomen vanuit Spanje en Zuid-Frankrijk en verder zijn verspreid via feesten en studentenhuizen. Het RIVM baseert dit op onderzoek van het Erasmus MC. "Het geeft een duidelijke en geloofwaardige duiding van wat er nu gaande is" vertelt Outbreak Management Team-voorzitter Jaap van Dissel aan de NOS

Het coronavirus zou dus eerst onder jongeren zijn verspreid, waarna de jongeren weer ouderen in hun omgeving hebben besmet. Zodoende is het ook in verpleeghuizen terechtgekomen. Afgelopen maart werden vakanties in Italië en het vieren van carnaval gezien als grootste oorzaken van de verspreiding in Nederland.

Mondkapjes

Ondanks het dringende advies van het kabinet om mondkapjes te dragen in openbare ruimtes, blijft Van Dissel bij zijn standpunt dat dit niet nodig is. "Wij als OMT hebben beoordeeld dat de toegevoegde waarde, uitgaande van thuisblijven bij klachten en de anderhalve meter, buitengewoon gering is" aldus Van Dissel. 

De OMT-voorzitter reageert in gesprek met de NOS ook op de kritische woorden van de Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci. Fauci was het oneens met Van Dissel en raadde hem aan "onderzoek te doen" naar het belang van mondkapjes. Van Dissel is het voor een deel eens met zijn Amerikaanse collega. "Wat Fauci zich natuurlijk ook heel goed realiseert is dat het heel erg afhangt van de context en lokale cultuur."

Het OMT raadt het dragen van een mondkapje niet af, zegt Van Dissel. "Uiteraard is het zo dat wij als OMT ons ook hebben gerealiseerd dat sommige mensen gewoon liever een mondkapje op hebben. Daar zeggen wij over: dat is prima, als iemand zich daarmee veiliger waant dan moet die dat doen."

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: