Heetste planeet tot nu toe ontdekt

IJzer verandert in gas op 'extreme planeet'
Wetenschappers hebben een bijzondere exoplaneet ontdekt. Het wordt op deze bol zo heet, dat zelfs ijzer verdampt.
De planeet die 322 lichtjaar van ons is verwijderd, staat zo dichtbij zijn zon dat het snikheet is op de oppervlakte. Hij beweegt ook nog eens op hoge snelheid: in nog geen drie dagen is hij om de ster heen gedraaid.
Satelliet CHEOPS ontdekte de planeet. CHaracterising ExOPlanet Satellite werd in december door het European Space Agency (ESA) de ruimte ingestuurd en spotte de WASP-189b, een exoplaneet. Dat betekent dat de planeet een baan rondom zijn eigen ster heeft, zoals de aarde.
WASP-189b weet flink hoge temperaturen te verduren: hij zit in een baan rondom één van de heetste sterren in een planetenstelsel die we kennen. De ster is zo heet, dat hij blauw licht afgeeft. Daardoor kan het een luttele 3200 graden celsius worden op de planeet. Vallen onze hittegolven ineens wel mee. Door de enorm hoge temperaturen, verandert zelfs ijzer in gas.
Warme variant van Jupiter
De planeet is niet rond, zoals onze aarde. WASP-189b is een planeet in de vorm van een ei. Met hoge snelheid schiet hij door het universum: in 2,7 aardse dagen heeft hij een rondje om zijn zon gemaakt, blijkt uit onderzoek dat werd gepubliceerd in Astronomy and Astrophysics. De planeet wordt omgeschreven als een hele warme variant van Jupiter in ons stelsel, ook een gasplaneet.
Wetenschappers spreken van één van de meest extreme planeten die ze tot nu toe hebben ontdekt. “We kunnen de planeet zelf niet zien”, zegt Monika Lendl, hoofdonderzoeker aan de Universiteit van Genève. “Het is te dichtbij zijn ster.” Door te berekenen hoe het licht van de ster dimt als WASP-189b langskomt, konden de onderzoekers meer te weten komen.