NieuwNieuws

Tech & Gaming

Onze Maan kan geheimen hete zusterplaneet Venus blootleggen

Het maanoppervlak zou bezaaid kunnen liggen met miljoenen kiezels van Venus (en Mars)

Volgens onderzoekers van de Yale-Universiteit hoeven we voor bodemmonsters van de planeet Venus helemaal niet naar de planeet zelf af te reizen. Volgens hen ligt onze eigen maan vol met ruimtepuin afkomstig van onze heldere zusterplaneet. Los van het feit dat dit qua afstand een stuk praktischer kiezels rapen is, heeft dit ook nog een ander belangrijk voordeel.

Venus is niet bepaald de meest gemakkelijke plek in het zonnestelsel om op te werken. Met een oppervlaktemperatuur van ruim boven de 400 graden, zwavelzuurregen, extreem hoge luchtdruk en giftige vulkaandampen, is het zelfs voor de meest taaie ruimteverkenners nagenoeg onmogelijk om voor langere tijd heelhuids op de planeet te blijven.

Om toch gesteende afkomstig van de planeet te kunnen bemachtigen, zouden asteroïden en kometen wel eens de oplossing kunnen bieden. Er zouden miljarden brokstukken rondzweven in de ruimte die ooit zijn losgeraakt na een kosmische collisie tussen asteroïde met Venus. Miljoenen hiervan moeten wel op onze planeet en de maan zijn beland.

Verleden van Venus naar de maan

Waarom niet op onze eigen planeet de bodem onderzoeken? Dat gaat op aarde een stuk lastiger dan op de maan. Door de wrijving in onze atmosfeer wordt ruimtepuin meestal tot gruis verwerkt voor het het aardoppervlak bereikt. En hier komt nog de geologische activiteit door plaattektoniek en erosie bij.

Op de maan is dit heel anders. Omdat onze satelliet geen atmosfeer of geologische activiteit kent, wordt buitenaards gesteende er uitstekend geconserveerd op de bodem. In Planetary Science Journal pleiten astronomen Samuel Cabot en Gregory Laughlin dan ook voor een focus op onze maan om aan Venusstenen te komen.

Onderzoekers willen heel graag achter het verleden van Venus komen. Miljarden jaren geleden zou het er veel aangenamer vertoeven zijn met frissere temperaturen en misschien oceanen met vloeibaar water. Prehistorische monsters zouden de ruimteonderzoekers hier een hoop over kunnen vertellen.

De hel op aarde

Qua samenstelling, zwaartekracht en atmosfeer heeft de planeet Venus veel gelijkenissen met de aarde. Toch verschillen de twee op dit moment als dag en nacht. In de loop van miljarden jaren, is onze zusterplaneet door een extreem broeikaseffect veranderd in een gloeiendhete mistige omineuze dampende hel. 

Toch is het ook nu niet overal op Venus even gevaarlijk. Hoog in de atmosfeer zijn de temperaturen een stuk lager, met een graad of 70 tot 85. Nog steeds vrij warm, maar niet compleet onherbergzaam. Vorige maand werd bekend dat er stoffen werden aangetroffen die kunnen duiden op de aanwezigheid van levende organismen.

Wat er met een menselijk lichaam gebeurt als je een wandeling maakt op het Venus-oppervlak? Veel. Het maakt niet uit of je een ruimtepak draagt of niet. De luchtdruk is er 92 maal zo hoog als op aarde waardoor je binnen een paar seconden vermorzeld wordt in een soort van opgevoerde snelkookpan. Op onze buurman Mars hou je het een minuut of twee langer uit.

Verstappen pakt "motorstraf" en start achteraan in Sochi

Sport

Niks drie plekken gridstraf, gewoon helemaal achteraan!

Lees verder

Negen aanhoudingen: politie verijdelt aanslagplannen

Binnenland

IS-aanhangers in de lurf gepakt

Lees verder

Van Haga's motie van wantrouwen tegen Hugo valt verkeerd

Binnenland

Opvallend ophefje in de slotminuten van de APB

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Caroline van der Plas pest Baudet met zijn 'proza'

Lees verder

VIDEO - Pijnlijk blokje Toeslagen voor Rutte

Lees verder

Benendief gepakt met been aan hoofd geplakt

Lees verder

VIDEO - Wilders vindt woonvoorrang voor statushouders 'onrechtvaardig'

Lees verder

VIDEO - Rutte riskeert motie van afkeuring

Lees verder

Kourtney en Megan Fox uit de kleren voor nieuwe campagne

Lees verder

VIDEO - Tweede dag #APB21 begint met roep om verkiezingen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: