NieuwNieuws Beta

Binnenland

Persconferentie: 'Gedeeltelijke lockdown' afgekondigd

Horeca vanaf morgen dicht, scholen blijven open

In een gezamenlijke persconferentie hebben premier Rutte en coronaminister De Jonge nieuwe maatregelen aangekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus. De nieuwe regels gaan vanaf woensdagavond 22:00 in en zullen vier weken gaan duren. Ze zijn samengevat in een nieuwe 'routekaart.'

De horeca zal vanaf dat moment weer gesloten worden. Ook mag er op straat geen alcohol meer verkocht, gedragen of genuttigd worden na 20:00 's avonds. Afhalen, bij horecagelegenheden én coffeeshops, mag nog wel. De groepsgrootte in theaters, bioscopen en congrescentra wordt - zonder lokale uitzonderingen - beperkt tot 30 mensen per zaal. 

Het kabinet wil mondkapjes gaan verplichten voor iedereen van 13 jaar en ouder in alle openbare binnenruimten en in alle gebouwen van hogescholen en universiteiten. De verplichting gaat pas in als het 'juridisch rond is.' Begin november zou het zover moeten zijn, zei De Jonge. 

Je mag niet met meer dan vier mensen afspreken, en dat moet op afstand. Rutte kondigde aan dat op die limiet in het openbaar ook weer gehandhaafd zal worden. Thuis mogen er niet meer dan drie mensen langskomen. Dat geldt per dag, waardoor ook het afwisselen van groepjes niet meer toegestaan is. Ook zijn alle evenementen weer verboden, met uitzonderingen voor markten, theaters, congressen, (professionele) wedstrijden en demonstraties.

Individueel of met maximaal drie anderen sporten mag nog. De sportscholen blijven open. Teamsporten met deelnemers boven de achttien jaar mogen niet meer doorgaan en alle kantines en kleedkamers worden gesloten. Het profvoetbal mag wel door, zij het zonder publiek. 

Met de herfstvakantie voor de deur zijn er geen verdere beperkingen voor het (vlieg)verkeer. Zolang het advies van Buitenlandse Zaken het toelaat en je bestemming geen Nederlanders weert mág je op vakantie. Het advies is om zoveel mogelijk op je vakantieadres te blijven, geen uitstapjes te maken en drukke plekken te vermijden.

Routekaart

De maatregelen lijken op die van de eerste lockdown, met een paar grote verschillen. De scholen en winkels blijven open. Ook zijn er geen beperkingen in het OV, al is het advies wel de hoeveelheid 'reisbewegingen' te beperken. De nieuwe maatregelen passen in een nieuw ontwikkelde routekaart, waarin er vier verschillende opschalingsniveaus zijn beschreven. Elk niveau, variërend van 'waakzaam' tot het nieuwe 'zeer ernstig,' is gekoppeld aan een bepaalde hoeveelheid positieve tests en de bijbehorende regels om verdere uitbreiding te voorkomen. Minister De Jonge presenteerde de routekaart met de waarschuwing dat deze 'gedeeltelijke lockdown' over twee weken kan worden uitgebreid tot een volledige als de dalende infectiecijfers uitblijven. 

Vandaag werd duidelijk dat de besmettingscijfers verder gestegen zijn. Hieronder kunt u de cijfers, aanleiding voor de nieuwe maatregelen, zelf bekijken.

Tóch nog extra seizoen voor Zondag met Lubach in 2021

Binnenland

Het NPO-programma krijgt een achttal nieuwe afleveringen rondom de Tweede Kamer-verkiezingen

Lees verder

Luikse burgemeester wil noodhospitaal laten bouwen door leger

Buitenland

Ambitieus plan. Maar er is een probleem. België heeft helemaal geen veldhospitaal.

Lees verder

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 23 oktober

Binnenland

Binnen een paar minuten ben jij  op de hoogte van het belangrijke en opvallende nieuws!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Veluwse vleeschefs bakken hamburger van 200 kilo

Lees verder

VIDEO - Dennis Schouten officieel gepromoveerd tot 'influencer'

Lees verder

Deze regio's lijken controle over corona iets terug te winnen

Lees verder

Brit verkracht kippen en krijgt drie jaar cel

Lees verder

Knoop doorgehackt: Vegaburger is ook burger

Lees verder

'Was' NOOIT mondkapjes in de magnetron want dat is heel dom

Lees verder

Football Manager bleek wondermiddel tegen geheugenverlies

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Video - Oproerpolitie mept per abuis undercoveragent in elkaar

Lees verder

Boze imker dumpt 1.500 terrorwespen bij gemeentehuis

Lees verder

Dwarse Drent kost provincie miljoenen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws