Acht landen aan boord voor maanakkoord

Koloniseren kan beginnen
Acht landen hebben hun handtekening gezet onder de 'Artemis-akkoorden,' een Amerikaans initiatief om de toekomstige kolonisatie van de maan in goede banen te leiden.
Het akkoord regelt 'veiligheidszones' op de maan die een ruimteoorlog moeten voorkomen. Ook zorgt het ervoor dat bedrijven maanmineralen kunnen gaan mijnen. De landen die meedoen zijn de VS, Australië, Canada, Japan, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Luxemburg, bekend om zijn ruimteprogramma, doet mee. Amerika wil bondgenoten meekrijgen in haar plan om in 2024 weer mensen op de maan te zetten.
In 1967 werd er al afgesproken dat de maan en andere planeten niet door landen geclaimd kunnen worden. Binnen die regels moet dit akkoord ervoor zorgen dat kolonisten het eens zijn over 'gedragsregels.' "Hier moet elk land het mee eens kunnen zijn," zei een NASA-woordvoerder. Hij noemde het doel de breedste ruimtevaartcoalitie in de geschiedenis van de mensheid.
De regering-Trump en die van andere landen willen de maan gebruiken om onderzoek te doen dat kan helpen om later naar Mars uit te kunnen breiden. Ook zien ze de maan als een 'strategisch' gebied, wat verder totaal niet onheilspellend klinkt.
NASA is in opdracht van vicepresident Pence van plan om eerst wat robots naar boven te sturen om later een ruimtestation in een baan om de maan te kunnen sturen. De 'Lunar Gateway,' zoals dat station gaat heten, moet dan de laatste stop worden voor een dagje maankraters bekijken.