NieuwNieuws Beta

Binnenland

Zo gaan supermarktketens om met nieuwe coronaregels

Een rondje langs de velden van mondkapjesadviezen, gewijzigde openingstijden en speciale ouderenuurtjes

Omdat Nederland vanaf morgen officieel in een 'beperkte lockdown' zit, voeren ook supermarkten extra maatregelen door. Wie alcohol wil halen na 20.00 uur 's avonds heeft op voorhand pech want dit is vanaf morgen vier weken verboden.

Over het algemeen zijn de regels min of meer vergelijkbaar: een maximumaantal klanten, desinfecteren van handen bij binnenkomst en een dringend advies om tijdens het boodschappen doen een mondkapje te dragen.

Het verbod op alcoholverkoop leidt in de meeste gevallen niet tot een wijziging in de openingstijden. De meerderheid roept op om zo veel mogelijk alleen te komen winkelen en waarschuwt voor drukte bij hun bezorgdiensten. Hieronder volgen een aantal onderlinge verschillen.

Openingstijden en bezorgingen

De Deen en de Poiesz sluiten om 20.00 uur de deuren omdat ze hun personeel niet met de extra werkdruk willen opzadelen die de alcoholavondklok zou veroorzaken. De Deen liet daarnaast weten geen trek te hebben in een alcoholdiscussie.

Denk je slim te zijn door boodschappen te bestellen? Helaas. De supermarkten bezorgen ook geen alcoholhoudende dranken na de klok van acht. De AH stopt hier zelfs al vanaf 18.00 uur mee om helemaal zeker te zijn.

Mondkapjes worden in bijna iedere supermarktketen nadrukkelijk geadviseerd. Vomar gaat hierin nog een stapje verder. "Draag een mondkapje, dringend advies vooruitlopend op snel komende wetgeving",  voorspellen zij in hun winkelregelement.

Vomar windt er geen mondkapjes om

Ouderenuurtjes en hamsterverbod

De Jumbo, Dirk van den Broek en Hoogvliet hebben een speciaal uurtje ingepland voor ouderen en kwetsbaren tussen 07.00 en 08.00 uur 's ochtends en van 19.00 tot 20.00 uur 's avonds. De Lidl, Dekamarkt en de COOP doen hetzelfde tussen 07.00 en 09.00 uur '. Bij de Aldi is dit moment dagelijks tussen 07.00 en 08.00 uur. Bij de Plus verschilt dit per filiaal.

Jumbo wil hamsteren voorkomen door maximumaantallen voor toiletrollen en keukenpapier in te stellen. "Je helpt ons en iedereen als je boodschappen doet zoals normaal. Extra inkopen doen is niet nodig", benadrukken ze op hun site.

Tenslotte zijn groothandels als Makro, Sligro en Hanos vanaf donderdag ook weer geopend voor consumenten zonder groothandelpas. Toch behoefte aan geestverruimende middelen 's avonds laat? De afhaalloketten van de coffeeshops blijven wel geopend na 20.00 uur.

Deze inventarisatie gaat alleen over de hoofdlijnen. Huisregels kunnen per specifiek filiaal afwijken van de richtlijnen die door het hoofdkantoor naar buiten zijn gebracht.

Tóch nog extra seizoen voor Zondag met Lubach in 2021

Binnenland

Het NPO-programma krijgt een achttal nieuwe afleveringen rondom de Tweede Kamer-verkiezingen

Lees verder

Luikse burgemeester wil noodhospitaal laten bouwen door leger

Buitenland

Ambitieus plan. Maar er is een probleem. België heeft helemaal geen veldhospitaal.

Lees verder

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 23 oktober

Binnenland

Binnen een paar minuten ben jij  op de hoogte van het belangrijke en opvallende nieuws!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Veluwse vleeschefs bakken hamburger van 200 kilo

Lees verder

VIDEO - Dennis Schouten officieel gepromoveerd tot 'influencer'

Lees verder

Deze regio's lijken controle over corona iets terug te winnen

Lees verder

Brit verkracht kippen en krijgt drie jaar cel

Lees verder

Knoop doorgehackt: Vegaburger is ook burger

Lees verder

'Was' NOOIT mondkapjes in de magnetron want dat is heel dom

Lees verder

Football Manager bleek wondermiddel tegen geheugenverlies

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Video - Oproerpolitie mept per abuis undercoveragent in elkaar

Lees verder

Boze imker dumpt 1.500 terrorwespen bij gemeentehuis

Lees verder

Dwarse Drent kost provincie miljoenen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws